Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Natuurzwembad

Droom je van een eigen zwembad in de tuin waarin je ongestoord kan afkoelen op warme dagen? En gaat je voorkeur daarbij uit naar een chloorvrij alternatief? Dan is een biologisch- of natuurzwembad de oplossing die je zoekt. Benieuwd hoe het werkt? Hoeveel onderhoud je nodig hebt? En wat zo’n natuurzwembad in je tuin precies kost? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Hoe werkt een natuurzwembad?
Prijs natuurzwembad
Mogelijke uitvoeringen
Natuurzwembad of ander type?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een natuurzwembad?

Een natuurzwembad, ook wel natuurlijk zwembad of biozwembad genoemd, is een traditioneel zwembad zonder gebruik van chloor. Zo’n natuur zwembad biedt de volgende voordelen:

  • Ecologisch en natuurlijk: het zwembadwater is chloorvrij en bevat geen schadelijke stoffen. Zo kan je met een gerust hart zwemmen in kraakhelder water, zonder huidirritatie of rode ogen.
  • Biologisch filtersysteem: hoe blijft het water dan schoon? Dankzij een reinigingssysteem dat via waterhydrolyse verontreiniging in het water afbreekt. Lees hier meer over de werking van een biozwembad.
  • Onderhoudsarm: geen enkel zwembad is volledig onderhoudsvrij. Om langdurig van schoon zwembadwater te genieten, kan je een zwembadrobot, reinigingsfilter,.. gebruiken. Tijdens het zwemseizoen kan je ook een vakman contacteren om het onderhoud voor z’n rekening te nemen.
  • Geen natuurlijke fauna: een biozwembad is geen traditionele zwemvijver en beschikt niet over een planten- en regeneratiezone. Tenzij je daar expliciet voor kiest. Je hoeft dus niet bang te zijn voor kikkers in je zwembad of glibberige, groene randen.
  • Diverse vormgevingsmogelijkheden: er zijn talloze esthetische mogelijkheden. Wil je alleen maar zo’n zwembad zelf laten plaatsen? Of wil je een totaalproject tot in de puntjes uitwerken met een poolhouse, terras, beplante borders,…? Een zwembadbouwer weet raad!

Wil je een natuurzwembad aanleggen in je tuin? Neem dan zeker contact op met een ervaren zwembadbouwer. Hij vertelt je graag meer over de mogelijkheden. Start hier je aanvraag.

natuurzwembad

 

Hoe werkt een natuurzwembad?

Dit type zwembad beschikt over verschillende componenten, waaronder een boogzeefskimmer, een ondergrondse biofilter, een fosfaatfilter, … Samen vormen die onderdelen een biologische kringloop. Het totale reinigingsproces kan je in 2 ‘watercirculaties’ opsplitsen:

  • Eerste watercirculatie: de boogzeefskimmer reinigt het wateroppervlak en verwijdert drijvende deeltjes uit het zwembadwater. De pompaandrijving van de skimmer werkt enkel overdag.
  • Tweede watercirculatie: in de 2e fase worden organische verontreinigingen afgebroken en alle fosfor geëlimineerd. Zo vermijd je algengroei en glibberige zwembadranden. Dit mechanisme loopt continu tijdens het zwemseizoen.

LET OP: de technische installatie vergt af en toe onderhoud. Je vakman vertelt wat je zelf kan doen en wat je beter door hem laat uitvoeren. Velen bieden een onderhoudscontract aan. Zo ben je zeker van een professionele service gedurende het zwemseizoen. Kom in contact met zwembadbouwers in je regio.

 

Prijs natuurzwembad

De kostprijs van een natuurzwembad hangt sterk samen met het ontwerp en de uitvoering: de grootte van het zwembad, de afwerking, de voorbereidende werkzaamheden,… Gemiddeld starten de kosten voor een natuurzwembad tussen de € 45.000 à 60.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

TIP: wens je concreet prijsadvies voor jouw project? Neem dan zeker contact op met een professionele zwembadbouwer. Hij adviseert je graag over de diverse mogelijkheden voor een biozwembad op maat van jouw tuin en je persoonlijke wensen. Interesse? Vul hier vrijblijvend het contactformulier in.

 

natuur zwembad

 

Mogelijke uitvoeringen

Wil je een natuurzwembad aanleggen? Dan kan je deze op uiteenlopende manieren vormgeven. Je kan verschillende keuzes maken op vlak van…

  • Type zwembad: kies je voor een prefab constructie? Wil je wegdromen bij een infinity pool? Met een natuurzwembad is het allemaal mogelijk. Ook qua design, afmetingen en vormen kan je veel kanten uit.
  • Kleur zwembad: hou je van dat typische azuurblauwe uitzicht van een traditioneel zwembad? Of wil je een zwembad met een natuurlijke look? De kleurfolie kan je in diverse uitvoeringen verkrijgen. Populaire tinten zijn blauw-, grafiet- of antracietgrijs.
  • Afwerking: qua afwerking heb je een ruime keuze aan diverse soorten trappen, verlichting, afdekking, … Wil je een trap over de volledige breedte van het zwembad? Wens je LED-verlichting waarvan je de lichtintensiteit kan besturen? Dankzij maatwerk kan je je zwembad helemaal personaliseren.
  • Allerhande extra’s: massage- of aquajets, bubbelplaten, watervalletjes, … Ook een luxueuze afwerking is mogelijk. Zo kan je je thuis onderdompelen in een welnesservaring met een ingebouwde spazone of sportief tegen de stroom in baantjes trekken dankzij aquajets.

 

TIP: laat je adviseren door een zwembadbouwer

Ben je op zoek naar maatwerk? Wens je meer luxe en comfort? Een specifieke grootte? Heb je een afwijkend tuinontwerp? Dan laat je je natuurzwembad het best vormgeven door een professioneel zwembadbouwer. Hij luistert niet alleen naar al je wensen, maar volgt daarnaast ook je project van A tot Z op en zorgt voor een naadloze integratie in de tuin. Interesse? Neem vrijblijvend contact op met een ervaren zwembadbouwer actief in je regio.

 

Vergelijking: natuurlijk zwembad…

natuurlijk zwembad

Een biozwembad beschikt over een ingenieus filtersysteem om je zwembadwater op een ecologische en duurzame manier gezond te houden. We maken kort de vergelijking met andere opties. Je zal zien dat het grootste verschil bij de reinigingsmethode ligt.

 

… of zwemvijver?

Een zwemvijver bevat filterplanten en natuurlijke filtersystemen (bv. lavasteen) die zorgen voor de zuivering van het zwembadwater. Dit maakt chloor en andere chemicaliën overbodig. Ze hebben een positieve invloed op lokale fauna en flora en trekken zo diertjes aan (bv. kikkers, insecten, …). Een nadeel is de temperatuur. Een zwemvijver mag je niet langdurig verwarmen omdat dit het biologisch evenwicht verstoort.

LET OP: de termen  ‘natuurlijk zwembad’, ‘natuurzwembad’ en ‘zwemvijver’ worden vaak door elkaar gebruikt. Zorg ervoor dat je op dezelfde lijn zit met je vakman wanneer je je project bespreekt.

 

… of traditioneel zwembad?

Bij een traditioneel zwembad houdt chloor het water schoon en helder. Toch heeft chloor ook nadelen: het is allesbehalve ecologisch, irriteert de ogen en droogt huid en haren uit. Die problemen heb je niet met een natuurzwembad. Het water wordt ecologisch gefilterd met behulp van hydrolyse, terwijl je toch nog de ultieme zwembeleving hebt van een traditioneel zwembad.

TIP: beschik je over een zwembad met chloor? Dan kan je deze eenvoudig laten ombouwen tot een natuur zwembad. Je zwembadbouwer vertelt je er graag meer over.

 

… of hybride zwembad?

Een hybride zwembad is een combinatie van een biologisch zwembad met een zwemvijver. Het bestaat uit een moerasgedeelte met daarin het natuurlijk filtermechanisme (lavastenen, inheemse waterplanten, …) en een zwemgedeelte met een ecologische filter. Je kan handmatig schakelen tussen deze 2 zones. Tijdens de zomermaanden scheid je beide delen van elkaar, terwijl je ze laat samenvloeien tijdens de wintermaanden. Voor wie graag het beste van beide werelden in 1 zwembad wil, is een hybride zwembad de beste keuze.

 

CONCLUSIE: welk zwembad kies ik het best?

Kies je uiteindelijk voor een natuurzwembad of een traditioneel model met chloor? Dat is sterk afhankelijk van je eigen wensen, budget en esthetische voorkeuren. Vertrouw voor je project op de expertise van een zwembadbouwer. Dan ben je verzekerd van een ontwerp op maat en een correcte plaatsing. Zo geniet je gegarandeerd jarenlang van je biobad!

Natuurzwembad aanleggen? Dat kan! Maak gebruik van onze offerteservice en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 offertes op maat. Start jouw aanvraag en vul het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen