Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembad schoonmaken

Staat de zomer voor de deur? Dan kijk je natuurlijk uit naar een frisse duik in je zwembad. Om hier zorgeloos van te kunnen genieten, moet je je zwembad wel regelmatig schoonmaken. In dit artikel bespreken we 4 belangrijke taken bij een zwembadonderhoud. Waarop moet je letten? Wat heb je nodig? En is een onderhoudscontract uiteindelijk de beste keuze of niet?

Ga snel naar:
Hoe zwembad schoonmaken?
Zwembad laten reinigen of zelf doen?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend voorstellen aan

 

 

Waarom is een zwembad onderhoud zo belangrijk?

Met een goed en regelmatig zwembad onderhoud voorkom je o.a. groene algen in je zwembad, glibberige wanden, schade aan je zwembadfilter, ongezond zwembadwater, … Voor je dus een zwembad kiest, is het belangrijk om te beseffen dat zo’n investering dus ook het nodige onderhoud vergt. Gelukkig kan je ook bij vakmensen terecht voor een onderhoudscontract op maat.

Zwembad plaatsen? Neem contact op met zwembadspecialisten actief in je regio voor offertes op maat van jouw project. Wil je zeker zijn van een correct onderhoud op de juiste tijdstippen? Dan kan je ook bij je vakman terecht voor een onderhoudscontract. Ga naar het contactformulier.

zwembad schoonhouden

 

Hoe zwembad schoonmaken?

De schoonmaak van een zwembad verloopt in verschillende stappen. Hieronder focussen we op 4 veel voorkomende taken:

 

TAAK 1: zwembad filter schoonmaken

Het spreekt voor zich dat je zwembadfilter (in de zwembadpomp) een onmisbaar onderdeel is om je zwembadwater gezond te houden. Deze filtert namelijk kleine vuildeeltjes uit het water als kalk, zonnebrandcrème, steentjes, zand, insecten, … Een grondige reiniging bestaat uit 3 delen:

  • Backwash van de filter: bij de backwash of terugloop van de filter wordt het water van onder naar boven door de zandfilter gestuurd. Hierdoor wordt het vuil meegenomen naar de afvoer. Stroomt er weer helder water door de uitgang? Dan is de filter voldoende teruggespoeld. Dit doe je het best elke 2 weken.
  • Reinigen met reinigingsproduct: reinig je zwembad filter ook jaarlijks met een aangepast product. Daardoor vermijd je dat kalk en vuil zich ophopen. Voeg dit product toe aan de filter na de backwash en laat het zo’n 24 uur intrekken.
  • Filterzand vervangen: uiteindelijk stapelt vuil zich op in de bovenlaag van het zand, waardoor deze verstopt raakt en daardoor minder goed gaat werken. Daarom is het belangrijk om het filterzand in je zwembadfilter om de 5 jaar te vervangen.

Ontdek onderhoudsmaterialen in de webshop.

 

TAAK 2: bodem & wanden zwembad schoonmaken

Wil je efficiënt je zwembadbodem reinigen? Dat kan met een zwembadrobot. Dit apparaatje rijdt geheel automatisch enkele uren over je zwembadbodem en -wanden en haalt zo al het vuil weg. Dit doet hij met behulp van ronddraaiende borstels en zuigkracht. Het vuil wordt opgeslagen in een interne filter. Die kan je na afloop van de reinigingsbeurt leegmaken.

Liever handmatig je zwembad schoonmaken? Kies dan voor een zwembadstofzuiger. Deze methode is vooral populair bij mensen die een opzetzwembad willen schoonmaken.

Ontdek zwembadstofzuigers in de webshop.

 

TAAK 3: zwembadrand schoonmaken

Oliën, vetten, organische vervuiling, … stapelen zich op in je zwembadwater en blijven plakken aan de zwembadrand. Zeker in periodes waarin je jouw zwembad intensief gebruikt, ziet je rand er maar al te snel vuil uit. Maak deze dus af en toe grondig schoon. Dat kan snel en eenvoudig met een schoonmaakborstel.

Ontdek reinigingsproducten in de webshop.

 

TAAK 4: zwembadwater schoon houden

Melkachtig, groen of troebel water? Dan is de balans van de waterwaarden in je zwembad goed verstoord. In dit geval moet je je zwembadwater aanpakken. We nemen door hoe je dat precies doet:

 

STAP 1: grof vuil weghalen

Grof vuil als bladeren, takjes, … kan een filter niet verwijderen. Deze haal je beter handmatig uit het zwembad. Zo voorkom je dat organisch vuil gaat rotten en dat er zich algen en schimmels gaan ontwikkelen. De makkelijkste manier is een schepnet. Een andere optie is vlokkingsmiddel toevoegen aan je water. Deze doet (kleinere) vuildeeltjes samenklitten, waardoor je die makkelijker uit het water kan halen.

 

STAP 2: waterkwaliteit controleren

  • pH-waarde meten: last van een groen zwembad? Met algen en glibberige wanden? Dan is de zuurtegraad van je water te hoog. Een te lage zuurtegraad van je water zorgt dan weer voor irritatie aan de ogen, de huid, …  Een neutrale pH-waarde van rond de 7.2 à 7,6 is ideaal. Deze kan je meten met een speciale digitale meter of pH-teststrips. Dit doe je het best wekelijks of 2x per week tijdens het zwemseizoen.
  • Chloorgehalte meten: het chloorgehalte in je zwembad moet je op niveau houden. Het gaat om een ideale verhouding tussen 1 en 1.5 ppm.
  • Carbonaathardheid meten: ten slotte hebben we ook nog de carbonaathardheid van je water. Deze waarde geeft de hoeveelheid carbonaten weer. De balans ligt tussen de 100 en 120 mg/l. Is deze waarde goed? Dan ben je verzekerd van een stabiele pH-waarde. Ook deze waarde meet je het best wekelijks.

 

STAP 3: zwembadwater behandelen

Heb je alle waterwaarden op een rij? Dan kan je de nodige stappen ondernemen om je zwembadwater weer gezond te krijgen. De makkelijkste manier is met een automatische doseerinstallatie met sensoren, maar je kan ook manueel chloor en andere producten toevoegen in de vorm van korrels of tabletten.

Ontdek pH-teststrips, vlokkingsmiddel, chloor, pH-verhoger,… in de webshop.

 

TIP: bekijk de webshop of ontvang offertes op maat!

Wil je lang van je zwembad kunnen genieten? Dan is geregeld onderhoud cruciaal. Een goede kwaliteit van je zwembadwater is afhankelijk van meerdere factoren. Niet alleen een nauwgezette opvolging van de waterkwaliteit, maar ook een regelmatig onderhoud van alle onderdelen zijn van belang.

TIP: een overzicht van alle materialen en producten om je zwembad te reinigen vind je in de webshop. Wil je echter zeker zijn van een degelijk onderhoud? Dan schakel je het best een zwembadspecialist in. Vergelijk gratis offertes via ons aanvraagformulier.

 

zwembad schoonmaken

 

Zwembad laten reinigen of zelf doen?

Je zwembad schoonmaken is in principe niet moeilijk, maar het vergt wel de nodige zorg en aandacht. Is het een klusje dat je zelf kan doen? Of laat je het eerder over aan een vakman? De opties op een rijtje:

 

OPTIE 1: zwembad zelf schoonmaken (+ prijzen)

Het is prima mogelijk om je zwembadonderhoud voor eigen rekening te nemen. Daarvoor moet je enkel de juiste reinigingsproducten en onderhoudsmaterialen aanschaffen. Let wel, een correct zwembadonderhoud vergt meer werk dan je misschien zou verwachten. Je moet de waterkwaliteit nauwgezet opvolgen, kennis hebben van de juiste producten, … Een overzicht:

  • Teststrips: vanaf 20 euro (incl. btw)
  • Digitale meter: vanaf 25 euro (incl. btw)
  • Zwembad onderhoudsset: vanaf 40 euro (incl. btw)
  • Zwembadrobot: vanaf 300 euro (incl. btw)
  • Filterzand: vanaf 20 euro (incl. btw)
  • Reinigingsproduct zwembadfilter: vanaf 20 euro (incl. btw)

TIP: deze en meer producten voor het zwembadonderhoud vind je terug in onze webshop.

 

OPTIE 2: zwembad laten reinigen (+ prijzen)

Heb je een groot zwembad waarvan het onderhoud veel tijd in beslag neemt? Ben je zelf niet zo goed op de hoogte van alles? En wil je zeker zijn van een tijdig en grondig onderhoud van je zwembad? Dan schakel je beter de hulp in van een professional. Zo ben je zeker van…

  • Gepersonaliseerd advies: de vakman die jouw zwembad heeft geplaatst, is op de hoogte van z’n specifieke project. Werk je samen met een andere professional? Dan is hij ervaren genoeg om de juiste stappen te ondernemen.
  • Onderhoud op maat: het onderhoud van een inbouwzwembad met chloor verloopt anders dan dat van een natuurzwembad of een zwemvijver. Zo hebben de waterzuiverende planten van een zwemvijver met tijd ook een grondige snoeibeurt nodig.
  • Kwalitatieve materialen: een professional gebruikt alleen de meest geschikte materialen voor jouw zwembadonderhoud. Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat je zwembad liner aangetast wordt door agressieve schoonmaakmiddelen, er een fout chemisch product aan je water wordt toegevoegd, …
  • Seizoensonderhoud: moet je zwembad winter- of zomerklaar gemaakt worden? Ook daarvoor kan je een vakman inschakelen. Hij is op de hoogte van de verschillende stappen die hij moet ondernemen, voert de klus professioneel uit en zorgt voor een gezond zwembad.
  • Onderhoudscontract: de grote troef van zwembadbouwers is het onderhoudscontract dat ze aanbieden. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende formules en prijzen. Zo kan je bv. kiezen uit een halfjaarlijks, maandelijks of zelfs wekelijks controlebezoek.

Prijs: die is sterk afhankelijk van je zwembadbouwer. Prijzen kunnen oplopen van € 500 tot 9.000 (excl. btw). Ontvang offertes op maat voor jouw zwembad(onderhoud).

 

Besparen? Vergelijk verschillende experts!

Wil je graag een zwembad plaatsen, maar twijfel je nog over de beste keuze voor jouw situatie? Of zoek je naar het meest complete onderhoudscontract voor de beste prijs? Dan doe je er goed aan om verschillende zwembadexperts uit jouw regio te contacteren. Via ons aanvraagformulier ontvang je 2 à 3 offertes op maat. Vergelijk en bespaar op jouw zwembad en onderhoudscontract! Start hier je aanvraag.

 

Veelgestelde vragen zwembadonderhoud

Wil je nog meer informatie over het schoonmaken van je zwembad? Dan kan je altijd contact opnemen met een zwembadspecialist actief in je regio. Hieronder vind je ook alvast de antwoorden op enkele van de meest gestelde onderhoudsvragen:



    • Hoe je zwembad schoonmaken zonder chloor?
      Het is mogelijk om je zwembadwater te desinfecteren zonder chloor. In dit geval is zoutelektrolyse of UV-C desinfectie een mogelijke optie. Via een zoutelektrolyse apparaat wordt het water op een natuurlijke wijze gedesinfecteerd via een herhalend proces met zout. Dit houdt het water het hele seizoen schoon. De UV-C desinfectie is in feite een UV-lamp die bacteriën in het water doodt. Je kan beide apparaten gerust met elkaar combineren.


    • Moet ik mijn zwembad schoonmaken na gebruik?
      Heb je net een frisse duik genomen? Dan hoef je in principe niet meteen daarna aan het schrobben te gaan. Wat je wel kan doen, is controleren of er geen blaadjes of takjes mee in het water zijn terechtgekomen. Schep die er dan uit met een netje.


    • Ik wil mijn Intex zwembad schoonmaken en opruimen. Hoe ga ik te werk?
      Is het einde van het zwemseizoen in zicht? Dan wil je gegarandeerd je Intex zwembad schoonmaken en opruimen. Laat eerst je zwembad leeglopen via het leegloopventiel, een tuinslang en de Intex aftapconnector. Heb je geen tuinslang? Dan kan dit ook met een dompelpomp. Wanneer al het water weg is, kan je het zwembad schoon schrobben met groene zeep, verdunde azijn of speciale zwembadreiniger. Laat alles mooi drogen en berg je zwembad op tot volgend jaar!


    • Hoe reinig ik het roldeck van mijn zwembad?
      Het rolluik en de rolluikbak van je zwembad zijn gevoelig voor algengroei. Daarom is het slim om deze 2x per jaar grondig te reinigen met een hogedrukreiniger en een harde borstel. Afhankelijk van de hardnekkigheid van het vuil kan je een aangepaste algenverwijderaar gebruiken of verdunde, vloeibare chloor over de lamellen gieten.


    • Moet ik mijn zwembad schoonmaken na de winter?
      Over het algemeen spreken we van het zomer- en winterklaar maken van een zwembad. Dit houdt in dat er extra aandacht besteed wordt aan de technische installatie en de waterkwaliteit. Kies je voor een onderhoudscontract? Dan vallen beide zaken binnen de service van een zwembadspecialist.

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen