Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembad verwarmen met zonnepanelen

Je zwembad verwarmen met zonne-energie heeft enkel voordelen. Het is goedkoop, je bespaart energie en het is goed voor het milieu! Maar hoe kan je je zwembad verwarmen met zonnepanelen? Er zijn dan 2 opties, afhankelijk van de grootte van je gewenste zwembad. Bij grotere zwembaden gebruik je een warmtepomp met zonnepanelen, maar bij kleinere zwembaden is dit niet nodig. Je leest er hier alles over!

Ga snel naar:
OPTIE 1: zwembad verwarmen met zonnepanelen en warmtepomp
OPTIE 2: zwembad verwarmen met zonnepanelen zonder warmtepomp

Ontvang gratis advies op maat!

 

 

Zwembadverwarming op zonne-energie: met warmtepomp of niet?

Nog niet zeker hoe je je toekomstige zwembad gaat verwarmen? De ideale methode is vooral afhankelijk van de omvang van je zwembad. Er bestaat namelijk zwembadverwarming op basis van zonne-energie voor allerlei soorten zwembaden. De belangrijkste knoop om door te hakken? Dat is of je kiest voor een warmtepomp:

  • Groter inbouwzwembad = met warmtepomp: voor grotere zwembaden is een warmtepomp al jaren de populairste verwarming. Zo’n installatie onttrekt namelijk tot 80% van de geproduceerde warmte uit de buitenlucht. Voor de overige 20% heb je stroom nodig. Zo kan je dus voor een groot deel je zwembad verwarmen met de zonnepanelen op je dak.
  • Kleiner opbouwzwembad = zonder warmtepomp: gaat het om een opbouw- of opzetzwembad dat niet is ingegraven? Ook dan kan je je zwembad verwarmen met zonnepanelen, maar zonder warmtepomp. In zo’n geval gebruik je zonnecollectoren in de vorm van EPDM-matten en koepels waar het zwembadwater door stroomt.

Advies over de beste verwarming voor jouw zwembad? Een vakbedrijf adviseert je van A tot Z; van het type tot de mogelijke materialen én de meest geschikte verwarmingsbron. Kom nu gratis in contact met meerdere zwembadbouwers in je buurt!

 

OPTIE 1: zwembad verwarmen met zonnepanelen en warmtepomp

zwembad verwarmen met zonnepanelen

Een bouwkundig zwembad elektrisch verwarmen met een warmtewisselaar is prijzig. Zelfs als je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Wil je je stroomrekening niet door het plafond laten gaan? Kies dan voor een warmtepomp. Dit is in combinatie met zonnepanelen de meest energiezuinige keuze:

  • 80% van de geproduceerde warmte: die haalt de warmtepomp uit de buitenlucht. Let op: zo’n pomp werkt het beste bij een buitentemperatuur van 10 graden Celsius of hoger. Is het kouder, dan moet je warmtepomp harder werken en verbruikt die meer stroom. Je behaalt dus het beste rendement tussen april en oktober.
  • 20% van de geproduceerde warmte: hiervoor heeft de warmtepomp elektriciteit nodig. Heb je echter zonnepanelen op je dak? Dan kan je dat stroomverbruik makkelijk opvangen met je eigen groene elektriciteit. Zo verbruik je weinig tot geen energie om je zwembad te verwarmen.

 

Hoe werkt het?

Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen: dat is de meest energiezuinige manier om een groter zwembad te verwarmen. Maar hoe werkt dat precies? De verschillende stappen op een rijtje:

 

  1. Warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht

    Warmtepompen voor zwembaden zijn vrijwel altijd lucht-water warmtepompen. Wat dat betekent? Dit soort pompen halen benodigde warmte grotendeels uit de buitenlucht. En hoe hoger de temperatuur van die lucht, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.

  2. Warmtepomp verhoogt die omgevingswarmte

    Een warmtepomp werkt met een koelvloeistof die al op een lage temperatuur verdampt. Een compressor perst die damp vervolgens samen en verhoogt zo de druk. Zo wordt die damp heter. Heb je zonnepanelen? Dan gebruikt de compressor hiervoor de groene stroom van je panelen.

  3. Warmtepomp geeft warmte af aan je zwembadwater

    De samengeperste damp komt daarna in een condensor terecht. Tijdens dat condenseren geeft de damp al zijn warmte af. Een zwembadpomp stuurt dat warme water dan naar je zwembad. Is alle warmte afgegeven? Dan start de cyclus van verdampen en condenseren van vooraf aan.

 

Wat is de prijs?

De kosten van een warmtepomp voor een zwembad starten vanaf 1.000 euro (excl. btw). Reken je daar nog de installatie bij? Dan kom je uit op een gemiddelde prijs van € 3.000 à 5.000 (incl. plaatsing).  De exacte prijs hangt dan nog af van het vereiste vermogen, het merk, …

BELANGRIJK: het gaat hier natuurlijk slechts om de kosten voor de warmtepomp. En dit is maar 1 onderdeel van jouw toekomstige zwembad. Vergelijk je graag meerdere totaalprijzen van zwembadbouwers in je buurt? Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 2: zwembad verwarmen met zonnepanelen zonder warmtepomp

verwarming zwembad zonnepanelen

Laat je je zwembad niet ingraven? En gaat het om een klein opbouwzwembad? Ook dan kan je verwarming voor je zwembad op zonne-energie gebruiken. Het zijn dan niet echt zonnepanelen, maar zonnecollectoren. Er zijn 2 soorten te onderscheiden:

  • EPDM-matten: zulke matten zijn gemaakt van waterdicht, elastisch rubber. Het EPDM neemt de warmte van de zon op en geeft die af aan het zwembadwater, dat door de leidingen in de matten stroomt. Hou er wel rekening mee dat zulke matten behoorlijk veel ruimte in beslag nemen. Wil je ze op de grond leggen? Dan zijn ze alleen geschikt voor kleinere opzetzwembaden.
  • Koepels: ook met dit soort zonnecollectoren kan je een opbouwzwembad verwarmen. Qua werking zijn ze te vergelijken met EPDM-matten. Alleen is de waterleiding hier opgerold in een koepel van doorschijnend polycarbonaat. Deze polypropyleen slang neemt veel zonnewarmte op en geeft die af aan je zwembadwater. Dankzij hun compacte vorm nemen zulke koepels minder ruimte in. Bovendien kan je makkelijk verschillende koepels aan elkaar koppelen.

TIP: ook voor grotere zwembaden kan je zonnecollectoren gebruiken. Het gaat dan om vlakke collectoren die veel op zonnepanelen lijken. Interesse in zulke solar panelen voor je zwembad? Voor meer uitleg kan je terecht bij een zwembadspecialist in je buurt!

 

Hoe werkt het?

Het gaat hier dus niet om zonnepanelen die elektriciteit opwekken, maar om een compact zonneboilersysteem dat gebruik maakt van de zonnewarmte. Die matten of koepels staan in verbinding met het filtersysteem van je zwembad. Het werkt als volgt:

 

  1. Zwembadpomp stuurt water naar de collectoren

    Via een pomp stroomt je zwembadwater naar de EPDM-matten of de koepels. Hoeveel vermogen deze pomp nodig heeft, is afhankelijk van je zwembad. Er is natuurlijk wel een verschil tussen een klein opzetzwembad en een groot inbouwzwembad.

  2. Zonnecollectoren geven warmte af aan zwembadwater

    In de zonnecollectoren lopen leidingen. Die slaan zonnewarmte op en geven het af aan het zwembadwater. Deze buizen zijn uiteraard ook beschermd tegen chloor en andere chemicaliën die in het water zitten, zodat ze lang meegaan.

  3. Opgewarmd water stroomt terug naar het zwembad

    Via een buis loopt het opgewarmde water dan terug naar je zwembad. Dankzij dit proces houden solar panelen je zwembad aangenaam warm. En helemaal dankzij de warmte van de zon!

 

Welke kostprijs?

Hoeveel betaal je om je zwembad te verwarmen met zonnecollectoren? Je mag gemiddeld rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Prijs EPDM-matten: 50 euro per m² (incl. btw en excl. plaatsing)
  • Prijs koepels: vanaf 100 euro per koepel (incl. btw en excl. plaatsing)

Zonnecollectoren voor je zwembad kopen? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop. Liever het advies van een zwembadspecialist voor je een aankoop doet? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakbedrijven via onze offerteservice.

 

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen