Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bovengronds zwembad

Een ingegraven zwembad is niet altijd mogelijk. Zulke zwembaden zijn namelijk duur en niet in elke tuin te plaatsen. Gelukkig kan je ook nog kiezen voor een opbouwzwembad. Er bestaat zo’n bovengronds zwembad voor elk budget en voor elke tuin. We vertellen je graag meer over de opties, de prijzen, het onderhoud, … van deze bovengrondse zwembaden!

Ga snel naar:
Mogelijkheden voor opbouwzwembaden
Prijs bovengronds zwembad
Onderhoud bovengronds zwembad
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Alternatief: inbouw zwembad
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een bovengronds zwembad?

Zwemmen in je eigen tuin hoeft niet duur te zijn of gepaard te gaan met grote graafwerken. Dankzij een zwembad dat bovengronds is geplaatst, geniet je snel van een frisse duik. De grootste voordelen op een rijtje:

 • Voor elk budget: een eenvoudig en verplaatsbaar opzetzwembad is al verkrijgbaar vanaf 150 euro. Ga je voor een luxer opbouwzwembad dat een permanent onderdeel is van je tuin? Dan kunnen de prijzen variëren van 6.000 tot zelfs 40.000 euro. Je bepaalt dus zelf hoeveel geld je wil uitgeven aan je bovengronds zwembad.
 • Tijdelijk of permanent: een klein opzetzwembad van kunststof berg je makkelijk op na het zwembadseizoen. Ga je echter voor een bovengronds zwembad van hout of metaal? Dan kan je ook kiezen voor een permanente oplossing. Zeker als je kiest voor een hoogwaardige afwerkingsgraad, bv. buitentrap in hout, ingebouwde technische ruimte, …
 • Veel keuze: met een zwembad bovengronds heb je tegenwoordig bijna net zo veel mogelijkheden als bij een bouwkundig zwembad. Zowel op gebied van materialen, verwarming, … als de mate van luxe. Verder lees je meer over de uitvoeringen van bovengrondse zwembaden.
 • Makkelijk te plaatsen: sowieso zijn er bij de montage van een opbouwzwembad geen grote graafwerken nodig. Daardoor gaat de plaatsing veel sneller dan bij een ingegraven zwembad. Bij een permanent opbouwzwembad moet je wel zorgen voor een stevige basis: idealiter een betonnen funderingsplaat. Een groot, gevuld opbouwzwembad kan namelijk 20 à 40 ton wegen.
 • Zelfde comfort als inbouwzwembad: kwalitatieve opbouwzwembaden zijn heel goed te vergelijken met bouwkundige zwembaden. Denk bv. aan een audiosysteem in de rolluikkokers, een goed geïsoleerde kuip zonder warmteverlies, een automatisch doseersysteem voor chloor, … Alles hangt af van hoeveel je wil investeren.

Wil je graag een bovengronds zwembad kopen? Voor een simpel opzetzwembad kan je terecht op onze webshop. Ga je voor een kwalitatiever opbouwzwembad met een hogere afwerkingsgraad? Dan kan je ook advies op maat vragen aan meerdere zwembadspecialisten via onze offerteservice!

bovengronds zwembad

 

Mogelijkheden voor opbouwzwembaden

Voor iedereen is er wel een passend opbouwzwembad te vinden, ongeacht je woonsituatie of budget. Wat zijn dan je keuzemogelijkheden als je een opbouwzwembad wil kopen? We zetten ze op een rijtje:

 

1. Materialen

De meeste opzetzwembaden (bv. Bestway en Intex) zijn gemaakt van kunststof. Zulke zwembaden met een opblaasbare rand kan je makkelijk opbergen na het zwembadseizoen. Permanente bovengrondse zwembaden bestaan eerder uit een stalen frame dat bestand is tegen de waterdruk van een groter zwembad. Zo’n sterke metalen kuip kan je nog laten bekleden met houten afwerkingslatten van thermo ayous of een hardhoutsoort.

 

2. Afmetingen

De afmetingen van een bovengronds zwembad hangen helemaal af van het type. Voor een middelgroot opzetzwembad kan je bv. uitgaan van 450 cm x 220 cm en 84 cm (voor 5 à 6 personen). Het gemiddelde containerzwembad is dan weer 6,5 meter lang, 3 meter breed en 1,5 meter diep. Andere permanente opbouwzwembaden kunnen tot 8 meter lang zijn. De breedte is meestal 3 meter en voor de diepte kies je tussen 1,2 of 1,5 meter.

 

3. Vorm

Net als het formaat hangt ook de vorm van een bovengronds zwembad af van het type. Kleine opzetzwembaden zijn rond verkrijgbaar, maar de grotere varianten bestaan ook in een rechthoekige vorm. Ook permanente bovengrondse zwembaden hebben de vorm van een rechthoek. Hou er rekening mee dat je minder keuzevrijheid hebt bij zulke prefab zwembaden dan bij bouwkundige zwembaden.

 

4. Afwerkingsniveau

De mate van afwerking voor je opbouwzwembad bepaal je helemaal zelf. Ga je alleen voor een stalen frame of kies je voor een authentieke houten afwerking? Wil je een elektrische zwembadafdekking? Laat je onderwaterverlichting of audioboxen inwerken? Ga je voor een inox hangtrap of voor een houten buitentrap? De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.

 

TIP: stel zelf je bovengrondse zwembad samen!

Online kan je natuurlijk gewoon een klein, basic opzetzwembad kopen en zelf plaatsen. Wil je echter een stapje verder gaan? Bespreek dan je wensen met een ervaren zwembadspecialist. Die neemt graag alle mogelijkheden op gebied van de zwembadstructuur, verwarming, afdekking, waterkwaliteit, verlichting, … met je door.

Advies vragen aan zwembadspecialisten in je buurt? Heel eenvoudig, vul gewoon het offerteformulier in en daarna nemen 2 à 3 experts contact met je op om kennis te maken. Maak nu gebruik van onze gratis offertedienst!

 

Prijs bovengronds zwembad

De kosten voor een opbouwzwembad hangen af van het type en de afwerkingsgraad. Een basic opzetzwembad kopen kan bv. al vanaf 150 euro (incl. btw). Kies je echter voor een permanent bovengronds zwembad in je tuin? Dan liggen de kosten tussen 6.000 en 40.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).

BELANGRIJK: online een opzetzwembad kopen kan snel en eenvoudig via onze webshop. Laat je je liever adviseren door een zwembadspecialist voor een luxueus zwembad bovengronds? Dan kom je via onze offerteservice in contact met meerdere experts in je buurt. Vraag een bovengronds zwembad aan!

 

zwembad bovengronds

 

Onderhoud bovengronds zwembad

Net als een bouwkundig zwembad vergt ook een bovengronds zwembad het nodige onderhoud. Alleen zo kan je zeker zijn van zorgeloze waterpret in schoon zwembadwater. Enkele belangrijke onderhoudsmaatregelen in een overzicht:

 • Filtersysteem plaatsen: voor een goede waterkwaliteit zijn opbouw zwembaden uitgerust met een zand-, patroon-, of glasfilter. Zo hoef je je zwembadwater na verloop van tijd niet te vervangen. Hoe vaak je je zwembadwater moet filteren, hangt vooral af van het volume.
 • Zwembadstofzuiger gebruiken: zijn de bodem en de randen van je opbouwzwembad toch een beetje vies? Gebruik dan een automatische zwembadstofzuiger om die schoon te maken.
 • Zelf grof vuil verwijderen: naast een zwembadstofzuiger verwijder je het beste handmatig grof vuil uit je zwembadwater. Denk maar aan bladeren, takjes, … Dat kan erg snel met een simpel schepnet.
 • Waterkwaliteit meten: bij kleinere opzetzwembaden is het beter om zelf de waterkwaliteit te meten door middel van teststrips. Het gaat dan om de pH-waarde, de zuurtegraad, het chloorgehalte, … Indien nodig kan je dan producten toevoegen om je waterkwaliteit op peil te houden. Luxueuze bovengrondse zwembaden beschikken vaak over een automatisch pH- en chloor meet- en doseersysteem.
 • Buitenkant onderhouden: naast je zwembadwater en je binnenkuip moet je natuurlijk niet de buitenkant van je zwembad uit het oog verliezen. Het is aangeraden om de metalen kuip zo nu en dan af te spuiten met een tuinslang, je houten trap te onderhouden om valpartijen te vermijden, …

 

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Een kleiner opzetzwembad kan je natuurlijk zelf kopen en plaatsen. Zorg er gewoon voor dat je bij de montage de handleiding volgt. Bij een permanent zwembad bovengronds is doe-het-zelven dan weer geen optie. Vaak gaat het dan om prefab zwembaden die vakbedrijven in hun eigen atelier produceren. Daarna zorgt zo’n vakspecialist voor een vlekkeloze plaatsing en aansluiting. Waarom je het beste samenwerkt met een ervaren vakbedrijf? De voordelen op een rijtje:

 • Advies op maat: een expert komt bij jou langs voor een kennismakingsgesprek. Hij luistert naar jouw wensen en bekijkt wat mogelijk is in jouw tuin. Op basis van die analyse stelt hij het beste bovengrondse zwembad voor.
 • Professionele plaatsing: meestal fabriceert een vakbedrijf het zwembad in zijn eigen atelier. Daarna volgt de plaatsing bij je thuis. Het gaat dan niet alleen om het zwembad zelf, maar ook om de technische ruimte. Tot slot controleren je experts het zwembad om te kijken of alles goed functioneert.
 • Kwalitatieve materialen: een professional werkt alleen met materialen van topkwaliteit. Dat betreft dan de zwembadkuip, maar ook de houten omranding, de zwembadafdekking, de verwarming met een warmtepomp, … Zo ben je zeker van een kwalitatief zwembad voor de lange termijn.
 • Onderhoudscontract: wil je je zwembad professioneel laten onderhouden voor en eventueel ook na het zwembadseizoen? Dan kan je een onderhoudscontract afsluiten bij de meeste zwembadspecialisten. Wil je niet te veel betalen voor deze service? Vergelijk dan de voorwaarden en bedragen van zo’n contract bij meerdere professionals.

Gratis in contact komen met zwembadspecialisten? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice. Na een paar werkdagen nemen 2 à 3 experts contact met je op voor een vrijblijvend gesprek en een offerte op maat. Vergelijk nu adviezen en prijzen!

 

Alternatief: inbouw zwembad

Naast een zwembad bovengronds kan je natuurlijk ook beslissen om je zwembad in te laten graven. Zo’n bouwkundig zwembad kost uiteraard meer, maar de mogelijkheden qua afmetingen, vorm, … zijn natuurlijk groter. Bovendien ziet zo’n ingegraven zwembad er ook vaak mooier uit. Er zijn 2 opties:

 • Volledig ondergronds: de meeste bouwkundige zwembaden zijn volledig ingegraven. Bovendien kan je in de meeste tuinen een zwembad laten ingraven. Het hoeft dus niet noodzakelijk om een groot zwembad te gaan.
 • Deels ondergronds: is je tuin minder toegankelijk of heeft je buitenomgeving een steilere hellingsgraad? Dan kan het beter zijn om je zwembad deels te laten ingraven. Een zwembadspecialist bekijkt altijd de mogelijkheden op jouw terrein en kiest dan de beste oplossing.

 

Ondergronds of bovengronds zwembad? Laat je adviseren!

Twijfel je nog tussen een bouwkundig zwembad of een permanent bovengronds zwembad? Neem dan contact op met meerdere zwembadspecialisten. Zo kan je beide opties goed vergelijken op basis van prijzen, mogelijkheden, … Die experts zullen je ook grondig adviseren over de mogelijkheden voor jouw tuin.

Zeker zijn van de beste keuze? Neem dan nu contact op met verschillende vakbedrijven in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen