Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembad ingraven

Denk je er aan om een zwembad te laten plaatsen? Dan moet je gedurende dit proces ook de eindafwerking bepalen. Plaats je een inbouwzwembad? Dan moet je deze gedeeltelijk of volledig ingraven voor een mooi en stabiel eindresultaat. Wat komt hier allemaal bij kijken? Kan je elk soort zwembad ingraven? En hoeveel kost het je? Dit én meer lees je hier!

Ga snel naar:
Verschillende mogelijkheden
Hoe zwembad ingraven?
Gemiddelde prijzen
Veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Laat ik mijn zwembad ingraven of niet?

Waarom zou je een zwembad ingraven? We sommen de redenen hieronder voor je op:

 • Noodzakelijke stabiliteit: kies je voor een op maat gemaakt, luxueus inbouwzwembad? Dan moet je deze constructie laten ingraven. Ze kunnen namelijk niet op zichzelf staan in je tuin. Een opbouwzwembad ingraven kan eventueel ook, maar dat is niet verplicht.
 • Esthetische redenen: een zwembad dat helemaal in jouw tuin is verwerkt, ziet er natuurlijk mooi uit. Kies je voor een half-ingegraven zwembad? Dan kan je hier dankzij de afwerking ook een eyecatcher van maken.
 • Permanente oplossing: denk goed na over een ingegraven zwembad. Het is namelijk een blijvend element in je tuin. Je kan ze niet meer ontmantelen en opnieuw plaatsen, mocht je een andere plek achteraf mooier vinden.

Zwembad ingraven in de tuin? Neem contact op met een professionele zwembadspecialist als je meer advies wilt. Ook kan je meteen offertes op maat aanvragen. Vul het aanvraagformulier in.

ingegraven zwembad

 

Zwembad ingraven: mogelijkheden

Het is logisch dat een ingegraven zwembad een echte toevoeging is voor je woning. Maar kies je er nu voor om je zwembad helemaal ondergronds te plaatsen, of juist voor een deel? En welke zwembaden zijn geschikt om in te graven?

 

1. Helemaal ingraven of half ingraven

Een zwembad kan je op 2 manieren ingraven: helemaal ondergronds óf semi-ondergronds. Een overzicht:

 • Ondergronds: dit is de meest voorkomende manier om een inbouw zwembad te plaatsen en af te werken. Dit type zwembad past binnen vrijwel elke tuin. Trouwens kan je niet alleen grote, maar ook zeker kleinere zwembaden effectief ingraven.
 • Semi-ondergronds: een zwembad half ingraven komt vooral voor bij een terrein met een bepaalde hellingsgraad of als deze maar beperkt toegankelijk is. In dit soort scenario’s is het niet mogelijk om je zwembad volledig in te laten bouwen.

 

2. Type zwembad

Zoals eerder gezegd kan je een zwembad helemaal of semi-ondergronds plaatsen. Welke zwembaden zijn hiervoor geschikt?

 

OPTIE 1: inbouw zwembad

Wil je een permanent, volwaardig zwembad waarin je meters kan maken? Dan is een inbouwzwembad ideaal voor jou. Deze zwembaden worden, zoals de naam doet vermoeden, altijd (half) ingegraven. Hierbij heb je 2 opties:

 • Bouwkundig zwembad: een zwembad volledig op maat van jouw wensen? Kies dan voor een bouwkundig zwembad in beton. Dit is echter wel gedetailleerd maatwerk waarbij de aanleg veel meer tijd in beslag neemt. Reken gemiddeld op een maand, omdat alles goed moet uitdrogen.
 • Monoblock zwembad: dit is een prefab zwembad dat van A tot Z in de fabriek wordt gemaakt. Daarom neemt de plaatsing minder tijd in beslag dan bij een bouwkundig zwembad. Monoblock zwembaden zijn uit verschillende materialen te vervaardigen en op uiteenlopende manieren af te werken. Vooral kunststof is populair.

 

OPTIE 2: opbouw zwembad

Een opzetzwembad kan je vrijstaand plaatsen. Hierdoor zijn er geen ingrijpende graafwerken nodig. Bepaalde modellen berg je na het zwemseizoen zelfs weer op. Je hebt de keuze uit 2 soorten zwembaden:

 • Groot opbouwzwembad: voor een groot opbouwzwembad waarin je baantjes kan zwemmen kan je kiezen tussen meerdere materialen. Dit zijn dan metaal, inox of hout. Het aanbod en de afwerkingen zijn wat beperkter dan bij inbouwzwembaden.
 • Bestway of Intex zwembad: ongetwijfeld ken je die typische Intex of Bestway baden uit kunststof. Je zet ze tijdelijk op en breekt ze na het zwemseizoen weer makkelijk af. Door hun seizoensgebonden aspect zijn het de goedkoopste zwembaden op de markt.

BELANGRIJK: opbouwzwembaden van hout en metaal kan je gedeeltelijk ondergronds plaatsen, zolang dat correct wordt gedaan. Een Bestway of Intex zwembad ingraven, raden we daarentegen af. Deze zijn hier namelijk niet stevig genoeg voor. Graaf je ze toch in? Dan vervalt je garantie direct.

 

Wat is de beste keuze?

De keuze voor een zwembad hangt voornamelijk af van de volgende factoren:

 • Budget: dit is de belangrijkste factor. De voorafgaande graafwerken in je tuin zijn behoorlijk duur en zijn een belangrijk deel van het totale kostenplaatje van je nieuwe zwembad. Lees verderop meer over de prijs van een ingegraven zwembad.
 • Mogelijkheden tuin: daarnaast is ook de tuin een doorslaggevend aandachtspunt. De vorm en hellingsgraad van het terrein, de omvang, … bepalen in grote mate of het eigenlijk wel slim is om een (half-)ingegraven zwembad te plaatsen.
 • Permanent of niet: kies alleen voor een ingegraven zwembad wanneer je een blijvende oplossing zoekt. Zwem je echter niet zo vaak? Kies dan voor een opbouwzwembad dat je achteraf weer makkelijk afbreekt. Dat scheelt je erg veel geld.

Hulp nodig bij je keuze? Schakel een zwembadspecialist in. Via het aanvraagformulier brengen we je in contact met 2 à 3 professionals actief in je buurt. Ontvang verschillende offertes, vergelijk en bespaar! Ga hier van start!

 

Hoe zwembad ingraven?

De voorbereidende grondwerken zijn voor elk type zwembad nagenoeg hetzelfde. Toch is de complexiteit van deze voorbereidende werken niet te onderschatten: dit is écht specialistenwerk. Een zwembad ingraven in de tuin verloopt als volgt:

zwembad ingraven

 

 1. Locatie bepalen

  Eerst bepaalt een expert de beste plek voor het zwembad. Dit gebeurt op basis van de beschikbare ruimte, de vorm van de tuin en de oriëntatie. Een nauwkeurige opmeting is cruciaal voor de keuze én afwerking van je zwembad.

 2. Graafwerken uitvoeren

  Daarna is het tijd om de grondwerken uit te voeren. Dit is een zware klus waar een vakspecialist altijd speciale graafmachines voor gebruikt. Meestal maakt je specialist het gat zo’n 50 cm groter dan het zwembad zelf. Hierbij is het belangrijk dat de laag grond waterpas is.

 3. Kuil voorbereiden & ondergrond stabiliseren

  Ten derde plaatst hij de zijpoten van de constructie, opgevolgd door egalisatie met stabilisé of beton. Een betonnen ondergrond moet wel dikker zijn en langer drogen dan stabilisé.

 4. Zwembad opbouwen

  Is de voorbereiding succesvol afgerond? Dan is het tijd om het zwembad op te bouwen. De poten, het frame, de platen, .. De precieze opbouw is afhankelijk van het type zwembad dat je hebt gekozen. In dit stadium plaatst je specialist ook de filterinstallatie.

 5. Zwembad afwerken

  Zijn de bovenstaande werken klaar? Dan is het tijd voor de laatste klusjes. Denk aan de afwerking van de zwembadrand, eventuele betegeling van de zwembadwanden, … Zit de grote schoonmaak erop? Dan kan je het zwembad eindelijk vullen.

BELANGRIJK: alleen na een vakkundige uitvoering van de voorbereidende grondwerken kan een zwembad vele jaren mee gaan. Daarom raden we altijd aan om een zwembadspecialist in te schakelen. Kom gratis in contact met experts actief in je regio.

 

Gemiddelde prijs voor een zwembad

De prijs voor een zwembad kan behoorlijk hoog oplopen. Veel hangt af van het type, de specifieke afmetingen, de afwerking, … Het ingraven maakt ookt deel uit van het complete kostenplaatje. Dit bedraagt zo’n € 20 per m³ (excl. btw). Hoeveel betaal je dan ongeveer voor een zwembad? Een overzicht:

 • Bouwkundig zwembad (beton): vanaf € 45.000 (excl. btw, incl. grondwerken & plaatsing)
 • Monoblock zwembad (kunststof): vanaf € 30.000 (excl. btw, incl. grondwerken & plaatsing)
 • Opbouwzwembad (hout of metaal): vanaf € 3.500 (excl. btw & grondwerken)
 • Opzetzwembad (Intex of Bestway): vanaf € 100 (incl. btw, excl. plaatsing)

LET OP: dit zijn richtprijzen. Voor een exacte prijs raden we je aan om meerdere zwembadbouwers te vergelijken. Vul daarvoor het aanvraagformulier in.

 

Ingegraven zwembad: veelgestelde vragen

Hierboven vond je alle belangrijke informatie over het ingraven van je zwembad. Wil je graag van start? Vertrouw dan op een specialist. Hieronder beantwoorden we nog enkele veelgestelde vragen: • Moet ik een vergunning aanvragen?

  In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig bij het plaatsen van een zwembad. Laat je het zwembad op jouw woonerf aanleggen, komt hier geen overkapping bij en is je woning geen onderdeel van een monument of rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht? Dan zit je meestal goed. LET OP: soms heb je tóch nog een meldingsplicht! Wil je hier meer informatie over? Lees dan alles in ons artikel over vergunningen bij de aanleg van een zwembad.

  TIP: wil je graag meteen meer duidelijkheid hierover? Doe dan de vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket. Zo ontdek je in een handomdraai voor welke werkzaamheden je een vergunning moet aanvragen en voor welke niet. • Kan ik een zwembad ingraven zonder beton?
  Ja! Eigenlijk heb je alleen beton nodig bij een houten zwembad, want deze is vochtgevoelig. Bij alle andere zwembaden is stabilisé genoeg om de nodige stabiliteit en waterdichtheid te garanderen. Gelukkig hoef je hier niet zelf over na te denken. Een specialist beschikt over de nodige materiaalkennis om je helemaal te ontzorgen.


 • Kan ik zelf mijn zwembad ingraven?
  Dat kan in 2 gevallen: wanneer je een zwembad zelfbouwpakket aanschaft of als je je opzet zwembad wil ingraven. Gezien de complexiteit en de omvang van de grondwerken raden we af om zelf aan de slag te gaan. Niet alleen omdat je dan een graafmachine nodig hebt, maar ook omdat een fout in de voorbereidende werken slecht is voor de zwembadconstructie: zowel voor de stabiliteit als de levensduur.


 • Moet ik opletten voor het grondwater bij het ingraven van mijn zwembad?
  Ja. Een te hoge grondwaterstand maakt het plaatsen van je zwembad moeilijker. In dit geval is een bronbemaling aangewezen. Een specialist pompt dan eerst het overtollige grondwater weg, waardoor hij de ondergrond droog kan bewerken. Daarna is het ook makkelijker om overtollig water rond het zwembad weg te pompen.

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen