Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Betonnen zwembaden

Een betonnen zwembad is altijd een bouwkundig zwembad. Deze zwembaden wordt steeds op locatie en volledig op maat gemaakt. Het grote voordeel hiervan is dat je volledige keuzevrijheid hebt bij het ontwerp. Er zijn geen beperkingen op vlak van afmetingen, vorm, afwerking, … Alles over onder meer de eigenschappen, mogelijkheden en prijzen van betonnen zwembaden lees je hier.

Ga snel naar: PrijsBinnenafwerkingPlaatsing

 

Voordelen van betonnen zwembaden

 • Lange levensduur: betonnen zwembaden zijn heel duurzaam. Beton is erg sterk en gaat dan ook veel langer mee dan andere materialen. Een zwembad in beton is voor het leven.
 • Mogelijk in alle vormen: vierkantig, rechthoekig, rond, ovaal, L-vormig, als grieks of lagune zwembad, … Bij betonnen zwembaden is elk vorm mogelijk. Een zwembadvorm die je zelf samenstelt en afwijkt van de standaardkeuzes is natuurlijk ook mogelijk.
 • Geen beperkingen op vlak van afmetingen: waar je bij andere zwembaden beperkt bent tot standaardafmetingen, kan je bij een bouwkundig zwembad in beton de afmetingen volledig zelf bepalen. Tip: een diepte van minimum 1,5 m is aan te raden om veilig in het zwembad te kunnen springen.
 • Verschillende afwerkingsmogelijkheden voor de bekuiping: je kan ervoor kiezen om de betonlook zichtbaar te houden of het zwembad af te werken met tegels, pleister, een liner of folie, …
 • Verschillende uitvoeringsmogelijkheden voor de zwembadboord: een betonnen zwembad kan zowel als skimmer , onderloop, overloop of infinity zwembad. Lees er hier meer over.
 • Kan zowel als binnen- of buitenzwembad: Betonnen zwembaden kan je zowel binnen als buiten plaatsen. Of je kiest voor een binnen- of buitenzwembad hangt vooral af van je eigen wensen, het beschikbare budget en het onderhoud dat je eraan wil besteden.
 • Kan zowel als inbouw- of opbouwzwembad: een betonnen zwembad wordt bijna altijd als inbouwzwembad geplaatst. Je kan het volledig ondergronds plaatsen of gedeeltelijk laten inbouwen. Een zwembad in beton volledig bovengronds plaatsen is ook mogelijk, maar minder gangbaar.

 

Betonnen zwembad prijs

Aan de keuzevrijheid die betonnen zwembaden bieden hangt natuurlijk een prijskaartje. Reken op een gemiddelde prijs van € 40.000 (incl. btw en plaatsing). De belangrijkste factoren die een invloed hebben op de prijs:

 

 • Afmetingen

  Een groot zwembad vraagt meer materiaal en werkuren om het te plaatsen. Hoe meer materiaal en werkuren er nodig zijn, hoe hoger de prijs. Bovendien is de prijs van een op maat gemaakt zwembad sowieso hoger dan van een zwembad met standaardmaten. Maatwerk vraagt namelijk meer moeite en tijd van de vakman voor het inmeten, ontwerpen, maken en plaatsen van het zwembad. Om je een beeld te geven van de verschillen in kosten per afmeting, geven we hier enkele voorbeelden:

  • Betonnen zwembad van 3 x 6 x 1,55 m: basisprijs vanaf ± € 22.000
  • Betonnen zwembad van 4 x 8 x 1,55 m: basisprijs vanaf ± € 24.500
  • Betonnen zwembad van 5 x 10 x 1,55 m: basisprijs vanaf ± € 28.900

 

 • Binnenafwerking

  De binnenkuip van een zwembad kan met verschillende materialen afgewerkt worden. De goedkoopste optie is om de oorspronkelijke betonlook zichtbaar te houden en geen binnenbekleding te voorzien. Verder is het zwembad afwerken met een coating doorgaans het goedkoopst, gevolgd door foliebekleding, pleister en tegels of mozaïek. Een prijsindicatie van enkele afwerkingsmogelijkheden:

  • Coating voor een betonnen zwembad van 4 x 8 m: vanaf ± € 1.000
  • Foliebekleding voor een betonnen zwembad van 4 x 8 m: vanaf ± € 2.000
  • Tegels of mozaïek voor een betonnen zwembad van 4 x 8 m: vanaf ± € 5.000

 

 • Extra accessoires

  Een zwembad kan je voorzien van allerlei extra’s om het zwemmen nog aangenamer te maken. Denk maar aan een zwembadtrap, zwembadverwarming, zwembadafdekking, zwembadverlichting, … Natuurlijk kosten deze extra’s ook geld.

 

Wat is de totale kostprijs voor een betonnen zwembad?

Voor een afgewerkt betonnen zwembad mag je rekenen op een gemiddelde prijs vanaf € 40.000, incl. btw en plaatsing. Individuele keuzes kunnen daarbij een grote invloed hebben. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw wensen en situatie? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend tot 3 verschillende offertes aanvragen bij erkende zwembadplaatsers die actief zijn in jouw regio. Klik hier voor meer informatie.

 

betonnen zwembaden

 

Mogelijke binnenafwerkingen

De binnenkuip van een betonnen zwembad kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Deze afwerking bepaalt niet alleen de look van het zwembad. Het heeft ook een technische functie, namelijk het betonnen zwembad waterdicht maken. Een overzicht van de mogelijkheden.

betonnen zwembad 1. Gepolierde betonlook

Je kan ervoor kiezen om de betonlook van de zwembadconstructie te behouden en geen verdere afwering te voorzien.

In de meeste gevallen worden de wanden en de vloer van het betonnen zwembad dan wel gepolierd. De betonnen binnenkuip wordt dan volledig glad geschuurd om een mooi resultaat te garanderen.

Zeker als je jouw zwembad een heel strakke en moderne look wil geven, is het behouden van de oorspronkelijke betonlook een goede keuze. Bovendien is het goedkoop omdat je geen extra binnenafwerking moet voorzien.

 

betonnen zwembaden zwembadfolie 2. Zwembadfolie of vloeibare liner

Meestal wordt bij het waterdicht maken van een betonnen zwembad gebruik gemaakt van een PVC liner, ook wel zwembadfolie genoemd. Dit doek in kunststof wordt in aparte stukken geplaatst, waarna de naden aan elkaar worden gelast. Bij standaardafmetingen kan je het in 1 stuk plaatsen. Zwembadfolie is mogelijk in tal van kleuren en prints waardoor je de look van jouw zwembad naar eigen wens kan bepalen.

Bij zwembaden met speciale vormen kan het soms moeilijk zijn om een folie te plaatsen. Daar kan een vloeibare liner of coating een oplossing bieden. Deze wordt manueel en in verschillende lagen aangebracht tot een waterdichte en elastische laag ontstaat.

 

zwembad in beton mortex 3. Waterdichte pleister of mortex

Hierbij wordt de binnenkuip van het betonnen zwembad afgewerkt met een waterdichte coating of verfbepleistering. Deze pleister moet manueel aangebracht worden op de wanden en vloer.

Wil je een meer decoratieve afwerking voor je zwembad in beton, dan kan je ook kiezen voor mortex. Deze decoratieve en waterdichte afwerkingslaag is niet alleen erg hard en sterk. Je kan er ook verschillende effecten mee creëren. Zo is het perfect mogelijk om met mortex het uitzicht van Marokkaanse sierpleister of de look van beton na te bootsen. Bovendien is mortex mogelijk in meer dan 60 kleuren. Je kan er jouw zwembad dus zeker een unieke look mee geven.

 

zwembad beton tegels 4. Tegels en mozaïek

Gezien de ondergrond erg stevig is, lenen betonnen zwembaden zich uitstekend tot een afwerking met tegels. Daarbij wordt altijd gebruik gemaakt van keramische tegels of tegels in natuursteen. Voor buitenzwembaden is een afwerking met tegels minder aangeraden omdat de tegels zouden kunnen scheuren bij vriestemperaturen.

Beton zwembaden kan je ook een afwerking in mozaïek geven. Meestal wordt gebruik gemaakt van glasmozaïek. Dat zijn afzonderlijke vellen met steentjes die makkelijk op de wand van het zwembad aangebracht kunnen worden. Glasmozaïek is beschikbaar in allerlei vormen en kleuren. Je kan er zelfs een logo, tekening, … mee laten vormen.

 

Zwembad in beton plaatsen

Heb je interesse in een betonnen zwembad? Dan kan het interessant zijn om te weten hoe de plaatsing in zijn werk gaat. Alles start natuurlijk met de graafwerken op de plaats waar het zwembad moet komen. Nadien wordt de zwembadconstructie geplaatst, waarna de overige werkzaamheden met betrekking tot de afwerking (binnenkant en rand rond het zwembad) en technische installatie (chloorverdeler, zwembadpomp, -filter, -verwarming, …) volgen.

Wat betonnen zwembaden van andere types zwembaden onderscheid is de manier waarop de betonnen zwembadconstructie opgebouwd wordt. We onderscheiden 5 uitvoeringsmogelijkheden:

 • Ter plaatse gegoten betonnen zwembad: hierbij gieten ze waterdicht beton tussen een bekisting. De vloerplaat wordt op een waterdichte folie en wapeningsnet gegoten.
 • Zwembad opgebouwd met prefab betonpanelen: bij deze methode plaatsen ze prefab betonpanelen naast elkaar op een betonnen vloerplaat, waarna ze aan elkaar vastgemaakt worden. De panelen worden in de fabriek (in standaardmaten) gemaakt en vervolgens op locatie geplaatst.
 • Zwembad opgebouwd met betonblokken: hierbij worden holle betonblokken op een betonnen vloerplaat naast elkaar gemetst volgens de correcte hoogte en breedte.
 • Zwembad opgebouwd met polystyreen blokken: polystyreen blokken zijn een soort isomoblokken die via een tand- en groefsysteem op elkaar geplaatst en aan elkaar gelijmd worden. Ze doen dienst als bekisting van het zwembad. In de holle blokken worden ijzeren staven als wapening geplaatst, waarna ze volgestort worden met beton.
 • Zwembad uit spuitbeton: bij deze opbouwmethode wordt beton op een vlechtwerk van wapening gespoten. Het is erg geschikt om zwembaden met speciale vormen en afrondingen te realiseren.

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen