Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten zwembad

Wil je in de zomer lekker afkoelen in je eigen zwembad maar twijfel je over de omvang van de werken en de kostprijs, dan is een houten zwembad vast iets voor jou. Welke zwembaden in hout je kan kopen en waar je op moet letten ontdek je hier.

Snel naar: Inbouw of opbouw?prijsonderhoudwebshop

 

Waarom kiezen voor een houten zwembad?

Een houten zwembad is relatief goedkoop in vergelijking met zwembaden in beton of polyester. Dit komt omdat hout een goedkopere grondstof is en tegelijkertijd ook een prima constructiemateriaal. Hierdoor kan het zwembad ook vrijstaand of half ingebouwd geplaatst worden. Zo spaar je heel wat kosten uit op graafwerken en afvoeren van aarde.

Een houten zwembad wordt op enkele uren tot enkele dagen opgebouwd. Houten zwembaden zijn verkrijgbaar in diverse standaard uitvoeringen wat een snelle levertermijn ten goede komt.

 

 

Vorm & afmetingen houten zwembaden

Het meest populair zijn de zes- of achthoekig zwembaden. Maar ook rechthoekige modellen zijn mogelijk. De maten variëren van 4.0m x 4.0m tot 8.0m x 5.0 meter. Maar ook grotere baden zijn mogelijk. Er zijn zelfs zwembaden in hout met een lengte van 15 meter of meer verkrijgbaar. De diepte van houten zwembaden varieert doorgaans van 1,20 meter tot 1,60 meter.

houten zwembad vrijstaand

 

Vrijstaand of half-ingebouwd?

De opbouw van een houten zwembad hangt af of het zwembad (half) ingegraven moet worden of niet. Staat het zwembad volledig bovengronds dan moeten er soms extra houten schoren aangebracht worden om de constructie te verstevigen. Dit afhankelijk van de hoogte van het zwembad.

Een half ingebouwd zwembad heeft als voordeel dat de instap lager is. Zo kan je mooiere zichtlijnen op de tuin bewaren. Het geheel zal ook exclusiever ogen terwijl de kostprijs van het ingraven relatief beperkt is. Zeker wanneer je de overtollige aarde op het terrein kan verspreiden.

 

Tip: Plaats een verhoogd platform

Zowel bij een vrijstaand als half ingebouwd zwembad kan je gelijk met de rand van het zwembad een verhoogd platform bouwen. Dit kan je gebruiken om te zonnen of in het zwembad te springen. Het platform kan ook de steunconstructie van het zwembad verstoppen.

Houten zwembad met verhoogd terras
Voorbeeld van een houten opbouw zwembad met verhoogd terras.

 

Heb je een fundering nodig?

De ondergrond moet stabiel en waterpas zijn zodat het zwembad niet gaat verzakken. Als fundament ben je best met een betonplaat of gestabiliseerd zand van zo’n 15 centimeter dik. In sommige gevallen kan een bestaand terras dat voldoende stevig is ook als ondergrond dienen.

 

 

Onderhoud

De frequentie en type onderhoud van de houten constructie hangt af van de gebruikte houtsoort. Thermisch verhard hout of hardhout heeft geen onderhoud nodig. Andere houtsoorten moet je 2-jaarlijks beschermen met olie, vernis of verf.

Het onderhoud van het zwembadwater is in principe niet anders dan bij andere zwembaden. Je kunt dezelfde chemicaliën gebruiken om het water bacterievrij te houden en een zelfde filtersysteem toepassen.

 

 

Zelf plaatsen of kopen bij een zwembad installateur?

Wil je een kwalitatief exemplaar dat voldoet aan al je eisen, waar na-service en onderhoud mogelijk is en maatwerk of aanpassingen tot de mogelijkheid behoren, dan kies je best voor de installatie en aankoop bij een installateur. Op gebied van prijs/kwaliteit betaal je niet altijd veel meer dan bij zelfbouwpakketten. Prijzen en voorstellen vergelijken is dus de boodschap. Installateurs van houten zwembaden actief in jouw regio kan je vinden via de offertepagina.

 

Ben je handig aangelegd, dan kan je een houten zwembad perfect zelf plaatsen. Houten zwembaden zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen. Toebehoren zoals zwembadverwarming, trappen en filters kunnen afzonderlijk bijgekocht worden.  Een overzicht van mogelijkheden vind je in de webshop.

 

Prijs houten zwembad

Er is veel keuze op het gebied van houten zwembaden. De kostprijs wordt grotendeels bepaalt door de houtsoort en de afmetingen van het zwembad. Voor een basic kwalitatief zwembad moet je rekening houden met € 3000 à € 4000 voor een zwembad van 4m x 4m. Ga je voor een wat groter formaat (8×4 meter) dan kost het ongeveer € 5000 à € 8000.

Vrijblijvende offertes van installateurs kan je hier aanvragen. Wil je het zwembad zelf plaatsen, neem dan een kijkje in de webshop.

 

 

 

Vaak gebruikte houtsoorten

Niet alleen qua vorm valt er wat te kiezen. Een houten zwembad is juist aantrekkelijk door zijn natuurlijke uitstraling. Voor houten zwembaden wordt meestal gebruik gemaakt van houtsoorten die zeer duurzaam zijn of die verduurzaamd worden. Zo is rood Noords Grenen bijvoorbeeld een geschikte houtsoort voor een zwembad. Dit hout wordt eerst thermisch veredeld voordat het gebruikt kan worden voor het zwembad.

Ook tropisch hardhout wordt veel gebruikt en dan vooral voor de zwembadranden en het terras. Denk bijvoorbeeld aan Yellow Balau en Iroko. Deze soorten uit respectievelijk Zuidoost Azië en Afrika gelijken op teak maar zijn nog harder. Deze houtsoorten zijn niet alleen erg mooi om te zien maar zijn van nature zeer goed bestand tegen vocht. Wel zo praktisch dus in het geval van een zwembad.

 

 

Verwarmen van een houten zwembad

Mocht je het water willen verwarmen dan kun je het beste gebruik maken van een warmtepomp. Dit is een toestel dat met weinig energie in staat is om het water aangenaam op temperatuur te brengen. Het hangt van de grootte van het zwembad af welke capaciteit je nodig hebt.

Voor een zwembad met een inhoud van 20- 30 m³ heb je minimaal een pomp van 6.5 Kw nodig. Deze zijn al te krijgen vanaf € 1600,- Heb je een wat groter zwembad (40- 60 m³) dan moet de capaciteit van de pomp ongeveer 12 Kw bedragen. Een dergelijke pomp kost ongeveer € 3200,-. Meer informatie hierover lees je in het artikel verwarmen van een zwembad.

prijs houten zwembad

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen