Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hottub: uitvoeringen & prijzen

Een hottub geeft je het gevoel van een warmwaterbron direct bij je thuis. Meer dan hout, water en een kachel heb je eigenlijk niet nodig. Hottubs zijn traditioneel heel eenvoudig te maken, maar sinds kort zijn er ook nieuwe soorten beschikbaar. Wat zijn je opties? Welke materialen heb je nodig? En wat kost het nu allemaal? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Gemiddelde prijs hottub
Plaatsing van een hottub
Zelf plaatsen of specialist?
Vergelijk snel meerdere offertes

 

 

Wat is het verschil tussen een hottub en een jacuzzi?

Hottubs en jacuzzi’s zijn allebei verwarmde spabaden. Terwijl ‘jacuzzi’ een merknaam is voor spabaden met massagejets, is de term ‘hottub’ simpelweg het Engelse woord voor een ‘warm bad’. Een hottub vindt zijn oorsprong in Scandinavië en heeft geen waterjets. En dus ook geen bubbels. Traditioneel maakt zo’n bad gebruik van een houtkachel om het water warm te stoken. Zo kan je in stilte genieten van het warme water en het knetterende vuur in de kachel.

Klinkt zo’n hottub je als muziek in de oren? Of ben je nog op zoek naar wat meer info? Via onze offerteservice kom je snel in contact met specialisten in je buurt. Die beantwoorden al je vragen en geven je ook meteen een prijsindicatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

hottub

 

Mogelijke uitvoeringen van een hottub

Elke hottub is in principe een kuip met warm water in. Toch zijn er wel verschillen, qua materiaal en verwarmingsmethode. Een overzicht met uitvoeringen:

 

1. Keuze materiaal

Normaal gesproken is een hottub gemaakt van hout, maar tegenwoordig kan je ze ook uit kunststof laten vervaardigen:

 • Houten hottub: dit type is vooral duurzaam en heeft een rustieke uitstraling. Maar het blijft een natuurlijk product. Hout moet daarom eerst vocht absorberen om te kunnen uitzetten. is de kuip voldoende uitgezet, dan is de kuip pas waterdicht. Wanneer je de hottub dus voor langere tijd niet gebruikt of bij wisselende weersomstandigheden, kan er water tussen het hout sijpelen. Dit zijn geen lekkages, maar het is gewoon de natuurlijke werking van het hout. De meeste houtsoorten hoef je niet te behandelen en krijgen na verloop van tijd een mooie vergrijsde kleur.
 • Kunststof hottub: dit soort kuipen zijn gemaakt van kunststof, maar de buitenkant is afgewerkt met hout. Een kunststof kuip geeft je het beste van twee werelden. De hottub is dan altijd waterdicht en je hebt de uitstraling van een houten exemplaar.

 

2. Keuze verwarming

Om het water te verwarmen, heb je de keuze uit 3 verschillende systemen:

 • Houtgestookt: bij dit type verwarming zorgt een kachel voor het warme water. Die staat in de kuip zelf, of direct ernaast. Zo’n kachel bestaat uit 2 onderdelen: een compartiment waar je vuur in stookt en een gedeelte dat verbonden is met de kuip. Uit de kachel lopen ook 2 slangen: één die kouder water naar de warmte van de kachel leidt en een die het verwarmde water terug in de hottub laat vloeien. Water circuleert dus op natuurlijke wijze. Er komt ook geen elektriciteit aan te pas.
 • Elektrisch: bij een elektrische hottub vervang je het knetterende hout en de kachel door een efficiënte, elektrische verwarming. In dit geval hoeft er geen kachel naast de kuip te staan. Een hottub elektrisch verwarmen kost wel iets meer tijd dan verwarmen met een houtkachel. Vaak laten eigenaren van een elektrische hottub die dus permanent aanstaan. Zo kan je er in wanneer je maar wil.
 • Hybride: je kan een houtkachel ook combineren met een elektrische verwarming. Zo kan je zelf kiezen wanneer je met hout verwarmt.

 

Prijs van een hottub

Wat kost een hottub? Die prijs varieert flink, tussen € 1.500 à 12.500 (excl. btw, incl. plaatsing) voor de aansluiting én plaatsing. De grootte van de kuip, het soort verwarming en de houtsoort bepalen voor een groot deel wat het je uiteindelijk zal kosten.

TIP: de prijs van een hottub kan ook verschillen per bedrijf. Vergelijk daarom meerdere offertes van gespecialiseerde plaatsers in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

hottub voorbeeld

Afbeelding van vwalakte op Freepik

 

Plaatsing van een hottub

Een hottub plaatsen vergt heel wat werk. Als je van plan bent om er een te installeren, is het handig om te weten wat je te wachten staat. Een specialist volgt meestal deze stappen:

 1. Fundering: het geheel moet op een stevige basis komen te staan. Uiteraard moet die waterpas zijn, maar de fundering moet ook sterk genoeg zijn om de kuip en de hoeveelheid water te dragen. Om esthetische redenen kiezen specialisten vaak voor een houten vlonder op het terras.
 2. Afvoer monteren: idealiter ververs je het water na elk gebruik. Om dat efficiënt te doen, kan je een afvoer laten installeren direct onder de hottub. Zo kan het water snel weglopen.
 3. Plaatsen van hottub: je kan ook kiezen voor een prefab hottub. Kant-en-klare kuipen zijn snel te installeren. Zo beperk je de hoeveelheid overlast. Wil je zo’n bad op maat, dan kan je jouw exemplaar ter plaatse laten bouwen door een expert.
 4. Plaatsen van de kachel/verwarming: een externe kachel komt dichtbij, maar staat nooit direct tegen het hout aan. Twee slangen verbinden de kachel dan met de kuip. Kies je voor een elektrische verwarming? Dan hoef je alleen de stekker in het stopcontact te steken.

 

Zelf plaatsen of vakbedrijf?

In theorie lijkt het niet zo moeilijk. Wat planken tegen elkaar slaan en hup: je hottub is geboren! Maar een kuip waterdicht maken en alle planken, balken en sluitstukken op maat zagen is niet eenvoudig. Daarom werk je het best samen met een ervaren specialist. Zo ben je zeker van:

 

 • Advies op maat: een expert komt bij jou langs en luistert naar al je wensen. Samen maak je de beste keuze voor jouw woonsituatie.
 • Professionele plaatsing: door samen te werken met een specialist ben je zeker van een mooi afgewerkt product en een efficiënte plaatsing bij je thuis.
 • Kwalitatieve materialen: een professional werkt alleen met materiaal van topkwaliteit. Zo weet je zeker dat je hottub lang meegaat. En heb je nog extra wensen, zoals een houten vlonder voor je hottub? Een gespecialiseerd vakbedrijf kan het allemaal voor je regelen!

Gratis in contact komen met specialisten? Of zit je met vragen die je graag stelt aan iemand die er iets van weet? Neem dan contact op met enkele bedrijven in je buurt via onze gratis offerteservice!

 

Kies ik voor een hottub of een jacuzzi?

Dankzij een hottub kan je heerlijk ontspannen in jouw tuin en vooral: in stilte. Bovendien heb je geen elekticiteit nodig, tenminste niet als je kiest voor een houtgestookte hottub. Je kan het bad dan makkelijk in de tuin kwijt. Het enige wat je nodig hebt, is water en hout.

Lijkt een hottub in de tuin je wel wat? Vraag dan advies aan specialisten! Zo weet je meteen hoe lang de installatie gemiddeld duurt en wat een hottub in jouw geval zou kosten. Plaatsers actief in jouw regio vind je via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen