Zwemvijver
Met een zwemvijver combineer je de luxe van te zwemmen in je eigen tuin met het natuurlijke uitzicht van een vijver. In tegenstelling tot een standaard zwembad staan de planten zelf in voor het onderhoud ervan. Lees hier meer over de voordelen, de werking en de prijs van zwemvijvers.
Ga snel naar: prijs – zwembad of zwemvijver – onderhoud – inspiratie – offerte ontvangen
Soorten zwemvijvers
1. Standaard zwemvijver
Een formele zwemvijver heeft een rechthoekige vorm en is in twee delen verdeeld: een zwemgedeelte en een plantengedeelte (de filterzone). Door deze scheiding kan je optimaal zwemmen en is het zwembassin plantenvrij. De planten zuiveren het water op natuurlijke wijze.
Bij dit type zwemvijver is de rand tussen tuin en zwemgedeelte duidelijk te zien. De wanden lopen stijl naar beneden en de vloer ligt mooi recht net zoals bij een gewoon zwembad. Prijzen vind je verder in dit artikel.
2. Natuurvijver
In tegenstelling tot een standaard zwemvijver, heeft een natuurvijver een informele of natuurlijke vorm. De zuiverende planten staan in het zwembassin zelf en de zijkanten van het zwembad lopen vloeiend over in de tuin. Zo lijkt het of de vijver er al van nature was en helemaal niet is aangelegd.
De wanden van de vijver zijn schuin waardoor het beetje bij beetje dieper wordt. Afhankelijk van de grond wordt bij een natuurvijver wel of geen folie gebruikt.
3. Koivijver
Een koivijver is een zwemvijver waar ook vissen in zwemmen. Om vissen te kunnen houden moet de vijver minstens 80 cm diep zijn.
De zuiveringsplanten kunnen niet alle afvalstoffen die de vissen produceren, opvangen. Daarom is er voor de optimale leefomstandigheden van de vissen een vijverpomp nodig die het water voortdurend zuiver houdt. Let wel op, want niet alle vissen zijn geschikt voor een koivijver.
Zwembad vs. zwemvijver
Een standaard zwembad moet je heel nauwkeurig onderhouden om te voorkomen dat er bacteriën in komen. Je moet een juiste balans zoeken tussen chemicaliën voor de zuurtegraad en de hoeveelheid chloor te regelen. Bovendien moet je het water regelmatig verversen om alles hygiënisch en gezond te houden.
Bij een zwemvijver is het de natuur zelf die instaat voor het onderhoud. Waterplanten en natuurlijke filtersystemen (zoals lavasteen) nemen die rol op zich. De filterzone van de zwemvijver bevat zuiverende waterplanten en poreuze gesteenten. Chemische producten als chloor zijn onnodig.
Bovendien is dit niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw eigen gezondheid. Rode ogen of allergieën behoren voortaan tot het verleden.
Om te voorkomen dat een zwemvijver gaat verwilderen en je hem daarom niet meer gaat gebruiken, moet hij goed geplaatst worden. Je kan via de offertepagina eenvoudig met meerdere plaatsers van zwemvijvers in contact komen en zo vrijblijvend hun prijzen vergelijken.
Voordelen Zwemvijver | Voordelen Zwembad |
---|---|
minimum onderhoud nodig | geregeld onderhoud nodig |
water in beweging: geen bacterievorming | water niet in beweging |
volledige integratie in tuin | eyecatcher: valt op |
aanwezigheid natuur | functioneel |
verschillende vormen mogelijk | verschillende vormen mogelijk |
verwarming mogelijk 1j na plaatsing | onmiddellijke verwarming mogelijk |
natuurlijk 2°C warmer dan zwembad | natuurlijk 2°C kouder dan zwemvijver |
Zwemvijver prijs
De prijs van een zwemvijver varieert naargelang de oppervlakte, afwerking en beplanting. De gemiddelde prijs van een aangelegde zwemvijver van 30 vierkante meter van 100 cm diep start rond 25 000 euro. Een zwemvijver van 30 m2 en 150 cm diep kost al snel 40 000 euro.
Een goed aangelegde zwemvijver kost net zoveel als een zwembad. Hoe dieper je zwemvijver, hoe meer druk de bodem moet kunnen opvangen. Er moet dus een goede stabilisé-laag gemaakt worden voor zowel de bodem als om de rechte randen stevig te maken.
Een natuurlijke zwemvijver heeft geen rechte randen, de prijs zal hier dan iets lager liggen. Er moeten namelijk geen kosten gerekend worden voor het stabiliseren van de randen (en eventueel de bodem).
Bij het vergelijken van offertes doe je er goed aan niet enkel af te gaan op prijzen. Je kiest best voor een specialist die kwalitatieve materialen gebruikt en aandacht besteed aan een correcte berekening van de natuurlijke zuivering. Elke situatie is anders (formaat, aantal uren zon, aanwezigheid van bomen met bladverlies,..) en vergt dan ook een andere aanpak.
Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een zwemvijver in jouw tuin? Via onze offertepagina kan je nu gratis en vrijblijvend prijzen en advies aanvragen bij gespecialiseerde zwemvijver bouwers. Klik hier voor meer informatie.
Zwemvijver aanleggen
Nadat een graafmachine de grond heeft uitgegraven, wordt er een betonnen plaat gegoten. Deze is meestal vrij dik (zeker 20 cm) en gewapend. De wanden worden in beton opgemetseld en moeten ook dik zijn (20 à 30 centimeter) om de waterdruk te kunnen opvangen.
Een goedkope zwemvijver kan ook gemaakt worden met vijverfolie in de volle aarde. Het nadeel hiervan is dat vuil zich sneller ophoopt en dat stappen in de vijver ook een pak moeilijker is. Bovendien is de kans ook groter dat het doek gaat scheuren of inzakken waardoor het onmogelijk is om het water nog correct te kunnen filteren.
Je kan het prijsverschil tussen deze twee methodes eenvoudig vergelijken op onze offertepagina.
Werking
Er wordt een collector in de zwemvijver geplaatst die het gezuiverde water verzamelt. Datzelfde water wordt daarna via een pomp terug in de zwemvijver gepompt. De wet verplicht om voor die circulatiepomp een aparte put te voorzien, buiten de vijver. De pomp blijft ook in de winter best draaien. Op die manier vermijd je ijsvorming. Als je twee pompen hebt, kan je er voor kiezen om één pomp uit te schakelen en tijdelijk te verwijderen uit de vijver.
Onderhoud
Naast de natuurlijke zuivering vraagt een zwemvijver nog slechts een minimum aan onderhoud. Uiteraard zal er hier en daar wel nog eens een takje of blad in het water opduiken, maar daar blijft het dan ook bij. Je kan deze eenvoudig opvissen met een net.
De filterplanten snoei je best jaarlijks tot op een hoogte van ongeveer 10 cm boven het wateroppervlak. Wil je nog een stap verder gaan, dan kan je een badstofzuiger aankopen. Deze houdt de bodem van je vijver continu proper. De kostprijs daarvan? Gemiddeld 1000 euro, al zijn er talrijke varianten.
Een standaard zwemvijver heeft een gestabiliseerde bodem en wanden. Een natuurlijke zwemvijver daarentegen bestaat uit een schuine wand van HDPE folie. Om te voorkomen dat deze wand spekglad wordt door de bacterievorming, is aan te raden om deze wand regelmatig te onderhouden en de algen te verwijderen.
Zwemvijver verwarmen
Net als een standaard buitenzwembad kan een zwemvijver ook perfect verwarmd worden. Dit kan op verschillende manieren: met externe verwarming, via zonnewarmte, door middel van warmtepompen, enz.
Hou de temperatuur in ieder geval onder de 26° C en vermijd verwarming in het eerste jaar na plaatsing. Zo kunnen de planten in de vijver eerst voldoende groeien en zijn ze later bestand tegen de verwarming. De gemiddelde temperatuur in een zwemvijver is trouwens, door de aanwezigheid van natuurlijke plantage, gemakkelijk 2° C warmer dan in een gewoon buitenzwembad.
TIP! Leg de zwemvijver aan op een zonnige plek en vermijd schaduw. De afwezigheid van bomen heeft het bijkomend voordeel dat er minder bladeren in de vijver zullen terechtkomen. Met een donker afdekzeil vang je trouwens meer zonnewarmte op tijdens de momenten dat je de vijver niet gebruikt! Zo spaar je al snel 5° C meer warmte op. Er bestaan dekzeilen met een natuurlijk look. Zo valt het niet eens op in het totaalbeeld van jouw droomtuin.
Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw zwemvijver? Ontvang hier gratis offertes.
Inspiratie & Realisaties van zwemvijvers
Laat je door onderstaande voorbeelden inspireren en creëer zo de ideale zwemvijver voor jouw tuin.
Om het natuurlijk aspect zoveel mogelijk na te bootsen kan je de zwemvijver zelf volledig omringen met zuiverende planten. Zo zal je vanop afstand niet vermoeden dat het gaat om een functioneel zwembad.
Bij de bovenstaande zwemvijver werd het zuiverend gedeelte afgescheiden van het zwemgedeelte met een padje. Het plaatsen van een padje draagt bij tot de aankleding van je zwemvijver.
Het is ook een leuk idee om een steiger te plaatsen in je zwemvijver. Het heeft zowel een esthetische als een functionele waarde. Door middel van de steiger kan je gemakkelijk in en uit het water en hout als materiaal behoudt volledig de natuurlijke look.