Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prefab zwembad

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijk zwembad dat je snel kan plaatsen? Dan is een prefab zwembad een goede keuze. Maar wat houdt dit precies in? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoeveel kost het? En welke andere soorten zwembaden kan je nog laten plaatsen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Prefab zwembad kosten
Inkleding & extra’s
Mogelijke alternatieven
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een prefab zwembad?

Een prefab zwembad is een zwembad dat vooraf geproduceerd of gefabriceerd is. Het gaat hierbij vaak om monoblock zwembaden. Een zwembadspecialist plaatst zo’n zwembad dan in 1 stuk in de grond met een hijskraan, waardoor dit erg snel verloopt. Prefab zwembaden zijn te verkrijgen in verschillende vormen en afmetingen.

Meer info over prefab zwembaden? Een zwembadbouwer kan je informeren over de mogelijkheden. Deze kan je ook adviseren over het beste type zwembad op maat van jouw wensen en voorkeuren. Vind een zwembadbouwer in de buurt.

prefab zwembad kosten

 

Voor- en nadelen prefab zwembad

Prefab zwembaden hebben meerdere interessante voordelen, maar ook een aantal nadelen. Een kort rijtje:

  • Snelle plaatsing: een van de belangrijkste voordelen van een prefab zwembad is dat het in 1 keer geplaatst kan worden. Dat gebeurt dan meestal met een hijskraan. Daardoor verloopt de plaatsing van zo’n zwembad dus erg snel.
  • Goedkoper: prefab zwembaden zijn in de meeste gevallen goedkoper dan bouwkundige zwembaden. Bovendien heb je ook minder kosten door de snelle plaatsing.
  • Verschillende afmetingen en vormen mogelijk: hoewel er bij prefab zwembaden meer beperkingen qua vormgeving zijn dan bij bouwkundige zwembaden, is er toch een breed genoeg aanbod aan vormen en afmetingen waaruit je kan kiezen.
  • Geen risico op plooien: als je een folie zwembad laat plaatsen, bestaat er altijd een risico dat er plooien in het zwembad komen. Bij prefab zwembaden heb je hier zeker geen last van.

 

  • Beperkingen in vormgeving: de mogelijkheden bij een prefab zwembad zijn beperkter dan bij een bouwkundig zwembad. Hoewel er vele afmetingen en vormen mogelijk zijn, zit je vast aan dit aanbod. 100% maatwerk is dus niet mogelijk.
  • Investering: een prefab zwembad is doorgaans goedkoper dan een bouwkundig zwembad. Toch vergt ook dit type zwembad nog steeds een investering en moet je dus het nodige budget hebben.
  • Ruimte nodig voor plaatsing: niet alleen voor het zwembad zelf, maar ook voor de plaatsing heb je voldoende ruimte nodig. Een zwembadspecialist plaatst je prefab zwembad namelijk in 1 geheel (vaak met een hijskraan).

 

Prefab zwembad prijs

De kosten voor een prefab zwembad kunnen variëren, en zijn vooral afhankelijk van factoren zoals de afmetingen, het materiaal, de gekozen extra’s… Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen € 10.000 en 40.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: de prijzen voor de plaatsing van een prefab zwembad verschillen vaak ook van vakman tot vakman. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan bij zwembadbouwers in de buurt. Zo kan je verschillende prijzen, maar ook uitvoeringen, uitvoertermijnen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

 

prefab zwembad kopen

 

Prefab zwembad inkleding & extra’s

Naast de afmetingen van je zwembad zijn er nog een aantal andere dingen om uit te kiezen. We zetten enkele opties voor de inkleding van je zwembad op een rij:

  1. Materiaal

    Prefab zwembaden zijn beschikbaar in verschillende materialen. De meest voorkomende zijn staal, beton en kunststof. Elk materiaal heeft z’n eigen voor- en nadelen. Zo is staal erg sterk en ziet het er vaak luxueus uit. Een prefab betonnen zwembad is ook heel sterk en gaat lang mee. Bovendien is dit op elk type bodem te plaatsen. Een kunststof zwembad (PP, HDPE…) is vaak het goedkoopst en biedt een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

  2. Vorm

    Je kan prefab zwembaden ook verkrijgen in verschillende vormen. Rechthoekige zwembaden komen het meeste voor, maar ronde of grilligere vormen zijn ook zeker mogelijk. Let wel op, een speciale vorm zal je meer kosten. Ook het formaat van je nieuwe zwembad kan je zelf bepalen.

  3. Verlichting

    Het is een goed idee om in je prefab zwembad verlichting te plaatsen. Zwembadverlichting zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer wanneer je ’s avonds een duik neemt, het maakt je zwembad ook veiliger. Na zonsondergang blijft je zwembad zo overzichtelijk, en daalt de kans op ongelukken.

  4. Afdekking

    Als je een prefab zwembad plaatst, is een goede lamellen afdekking geen overbodige luxe. Door je zwembad goed af te dekken, verdampt het water veel minder snel en kan je de verwarmingskosten van je zwembadwater beperken. Het water blijft ook schoner wanneer je je zwembad afdekt. Een lamellen afdekking is bovendien duurzaam en gebruiksvriendelijk.

  5. Verwarming

    Een zuinige en efficiënte manier om je zwembad te verwarmen is een warmtepomp. Deze haalt warmte uit je directe omgeving en geeft deze dan af aan het zwembadwater. Daarnaast kan je je zwembad ook verwarmen met zonnecollectoren, elektrische zwembadverwarming, warmtewisselaars, …

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Een zwembadbouwer kan je meer vertellen over de samenstelling van prefab zwembaden. Hij adviseert je ook over de beste manier om het te verwarmen en te verlichten. Contacteer een expert in de buurt.

 

Alternatieven voor prefab zwembad

Wil je meer keuzevrijheid voor de vormgeving van je zwembad? Dan kan je ook een zwembad op maat laten maken. Of heb je misschien niet het budget voor een prefab zwembad of een zwembad op maat? Dan is een opzetzwembad ook nog een mogelijkheid. We gaan hieronder even dieper in op deze 2 alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: zwembad op maat

zwembad op maat inbouw

Bij een zwembad op maat kan je de grootte, binnenafwerking, vorm… helemaal zelf bepalen. Je zit dus niet vast aan standaard vormen en afmetingen van prefab zwembaden. Zwembaden op maat kan je daarom ook perfect laten integreren in je tuin of woning. Ze zien er daardoor vaak luxueus uit en hebben een lange levensduur. Het nadeel is wel dat bouwkundige zwembaden een stuk duurder zijn.

 

ALTERNATIEF 2: opzetzwembad

alternatief prefab zwembad

Heb je niet het budget voor een prefab zwembad of een zwembad op maat? Dan kan je ook kiezen voor een opzetzwembad. Dit goedkopere alternatief vereist geen graafwerken en kan je snel én zelf opzetten. In de winter kan je het dan ook makkelijk opnieuw demonteren en opbergen. Bovendien zijn er verschillende vormen, materialen en afmetingen mogelijk. Het nadeel is dan weer dat ze er minder strak uitzien en vaak ook minder duurzaam zijn.

 

Welk type zwembad kiezen?

Welk zwembad je nu koopt, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Als je voldoende budget hebt en op zoek bent naar een duurzaam en elegant zwembad, dan is maatwerk een goede keuze. Is je budget iets beperkter, maar wil je wel een ingebouwd zwembad? Dan kan je een prefab inbouw zwembad kopen. De keuze is dus aan jou.

Ontvang advies op maat! Een zwembadbouwer bekijkt met jou de mogelijkheden en geeft je advies op basis van jouw persoonlijke situatie en wensen. Zo vind je zeker het meest geschikte zwembad. Wil je jouw aanvraag starten? Vul dan onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen