Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwemkanaal: voordelen, kosten, plaatsing, ...

Een zwemkanaal is een lang, smal zwembad dat ideaal is voor fanatieke zwemmers. Wil je trainen of je conditie verbeteren? Dan is een zwemkanaal een slimme keuze. Dit type zwembad wint steeds meer aan populariteit vanwege de strakke uitstraling en praktische afmetingen.

Ga snel naar:
Voordelen zwemkanaal
Verschillende uitvoeringen
Kosten van een zwemstraat
Zwemkanaal aanleggen
3 zwembad alternatieven

 

 

Wat is een zwemkanaal?

Een zwemkanaal is langer en smaller dan een traditioneel zwembad. Meestal heeft het een rechthoekige vorm, een breedte van enkele meters en een lengte tot wel 25 meter. Wil je thuis in alle rust zwemmen zonder na enkele slagen te moeten draaien? Dan biedt een zwemstraat de ideale oplossing. Door de smalle vorm past dit type zwembad in veel tuinen.

Meer weten over een zwemkanaal? Neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf om je perfecte zwemstraat aan te laten leggen. Een zwembadbouwer begeleidt je bij elke stap van het proces.  Start hier je aanvraag.

zwemkanaal of zwemstraat

 

De voordelen van een zwemkanaal

Waarom kies je voor een zwemkanaal bij je woning? Dit type zwembad biedt verschillende voordelen:

  • Sportiviteit: een zwemkanaal is perfect voor wie graag baantjes trekt. Dankzij de lange vorm leg je moeiteloos grote afstanden af. Kies je voor een bredere variant? Dan zwem je eenvoudig met twee personen naast elkaar.
  • Unieke look: een lang, rechthoekig zwembad zorgt voor een strakke look, maar past ook zeker bij een landelijke of klassieke woning. Met de juiste verlichting en accessoires stem je de stijl volledig af op jouw smaak.
  • Ruimtebesparend: dit zwembad neemt weinig ruimte in beslag. De smalle breedte laat voldoende plaats over voor een terras, een zithoek of extra groen in je tuin, zodat je gemakkelijk een open en ruimtelijk gevoel behoudt.
  • Energiezuiniger: door de beperkte breedte verbruikt een zwemkanaal minder energie dan een traditioneel zwembad. Het opwarmen kost daardoor minder energie, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je energierekening.

 

Verschillende uitvoeringen van een zwemstraat

Wat zijn alle mogelijke opties voor een zwemkanaal en hoe werk je dit type zwembad af? Je hebt veel verschillende soorten, afwerkingen en accessoires. Dit zijn de belangrijkste opties:

 

1. Vorm

Een zwemkanaal heeft logischerwijs altijd een rechthoekige vorm. Om comfortabel te kunnen zwemmen, heb je een vorm met afmetingen van 3 x 12 meter nodig. Met een zwembad op maat bepaal je natuurlijk zelf welke afmetingen je wil en kan je tot 25 meter in lengte gaan.

Je kunt een zwemstraat ook in een L-vorm laten aanleggen. Een L-vormig zwemkanaal past mooi rond je woning en je vormt twee gedeeltes. Zo kan de langere zijde dienen om te sporten en creëer je een ontspannend hoekje in het andere, korte deel.

 

2. Materialen

Een zwemkanaal is, net als een standaard zwembad, beschikbaar in verschillende uitvoeringen, zoals kunststof, beton of inox. Deze materialen passen het beste bij dit type zwembad. Bij een betonnen zwemkanaal kies je voor ter plaatse gegoten beton of prefab betonpanelen. De populairste zwemkanalen van kunststof zijn polyester, epoxy of vinylester.

Voor de afwerking van je zwemkanaal kies je voor een polyesterlaag of een liner. Kunststof folie of liner is licht en snel te plaatsen, wat het ideaal maakt voor het waterdicht afwerken van zwemkanalen. Wil je een luxere uitstraling? Kies dan voor tegels of een mozaïekpatroon. Je bekleedt je zwemkanaal prachtig met keramische tegels, natuursteen of mozaïektegels.

 

3. Afwerkingen

Naast de vorm en materialen, moet je nog enkele zaken bepalen. Zo geniet je jarenlang van een zwemkanaal in topconditie. Dit zijn enkele belangrijke afwerkingen:

  • Waterzuivering: een zuiveringsinstallatie is essentieel om je zwembad proper te houden, zeker in combinatie met de juiste dosis chloor. Zo moet je zwemkanaal voldoende vers water krijgen en zal een zwembadfilter het meeste vuil uit je zwemstraat halen.
  • Verwarming: je hebt 3 mogelijke opties om je zwemkanaal te verwarmen: een warmtepomp, warmtewisselaar of zonneboiler. Kies een efficiënte verwarming die aangepast is aan de lengte en de inhoud van je zwemstraat. Zo geniet je op een duurzame manier van een warm zwembad.
  • Zwembadtrap: je kunt een trap in veel verschillende vormen plaatsen, maar het moet vooral veilig en compact zijn in een zwemkanaal. Je hebt een ruim aanbod aan zwembadtrappen. Je kunt een externe trap aan de buitenkant bevestigen of kiezen voor een volledig ingewerkte trap in je zwemstraat.
  • Zwembadafdekking: kwalitatieve zwembadafdekking beschermt je zwembadwater tegen externe vervuiling, houdt de temperatuur van je water vrij stabiel en biedt bovendien valbeveiliging. Voor een zwemkanaal heb je zeker ook langere, geschikte afdekkingen verkrijgbaar.

 

Welke mogelijke opties kies ik voor mijn zwemkanaal?

Om zeker te zijn van een mooi en kwalitatief resultaat werk je best samen met een professionele zwembadbouwer. Deze informeert je over de mogelijkheden en adviseert je bij het maken van de juiste keuzes.

Vergelijk altijd voorstellen van verschillende zwembadbouwers. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden. Hou bij je vergelijking niet alleen rekening met de voorgestelde prijs, maar vergelijk bijvoorbeeld ook de esthetische aspecten (afwerking), technische aspecten (voorbereidende werken, gebruikte materialen, …) en dienst na verkoop.

Advies nodig? Ontvang vrijblijvend offertes op maat via onze offerteservice.

 

Hoeveel kost een zwemkanaal?

Een zwemkanaal kost tussen de 35.000 en 100.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). De prijs is afhankelijk van de grootte, afwerkingen en extra voorzieningen. Denk hierbij aan technische voorzieningen zoals een zwembadpomp, zwembadfilter, zwembadverwarming. Ook accessoires zoals een zwembadtrap, zwembadafdekking en zwembadverlichting brengen extra kosten met zich mee.

Omdat veel van deze voorzieningen onmisbaar zijn, is het belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken. De uiteindelijke kosten hangen sterk af van de situatie, zoals de grootte van het zwemkanaal, de mogelijkheden van de locatie en de gewenste afwerking.

Benieuwd naar de prijs van een zwemkanaal op maat? Kom in contact met een zwembadbouwer in je buurt om jouw droom te realiseren. Ontvang vrijblijvend meerdere voorstellen via onze offertedienst.

 

zwemkanaal

 

Hoe leg je een zwemkanaal aan?

Je wil een zwemkanaal aanleggen, maar je weet niet hoe je er het beste aan begint. Hier schetsen we het proces om jouw droomzwembad te realiseren. Samen met een zwembadbouwer ga je als volgt te werk:

  1. Voorbereidingsgesprek

    Eerst en vooral bepaal je hoe je jouw zwemstraat wil. Je kiest de afmetingen, plek en materialen van jouw ideale zwemkanaal. Tijdens een eerste gesprek met een specialist bekijk je alle opties en geef je aan wat je wel en niet wil. Afhankelijk van je regio moet je een vergunning aanvragen voor de aanleg van een zwembad.

  2. Ontwerp kiezen

    Na het gesprek tekent het bedrijf een ontwerp uit. Je krijgt een ontwerptekening zodat je een goed beeld krijgt van het zwembad en hoe de tuin er na aanleg uit zal zien. Zo pas je alle eigenschappen eenvoudig aan en bekom je het zwembad van je dromen. Indien je akkoord gaat met het ontwerp ontvang je een definitieve offerte van de specialist.

  3. Planning

    Vervolgens kan de planning voor de aanleg beginnen. Vaak moet je op voorhand een omgevingsvergunning aanvragen en je buren op de hoogte brengen. De aanleg van je zwemkanaal begint dus met een goede organisatie. Als alles in orde is, start het bedrijf aan de bouw van je zwemkanaal.

  4. Zwemkanaal aanleggen

    De experts starten met het uitgraven van je tuin. Daarna storten ze de betonplaat die als zwembadvloer dient. Vervolgens plaatsen ze de bekisting en metselen ze de muren. Als alles stevig en droog is, installeren ze de leidingen, bekleding, skimmers, filterinstallatie en andere afwerkingen. Ten slotte werken ze de randen af met de gekozen tegels, hout of kunststof en richten ze de technische ruimte in met de pomp, verwarming, …

  5. Zwemstraat opvullen

    Vervolgens laat je de zwemstraat vullen met water. Houd rekening met een periode van minstens een maand voordat je je zwemkanaal kan laten opvullen. Een grote tankwagen zorgt voor een snelle vulling. Na enkele dagen is je zwembadwater verwarmd en kan je je eerste baantjes zwemmen!

 

Alternatieven van een zwemstraat

Een zwemstraat is perfect voor mensen die graag lange afstanden willen zwemmen. Maar niet iedereen heeft zo’n lang smal zwembad nodig of heeft hier de ruimte voor. Daarom geven we hier nog enkele alternatieven om te zwemmen én te ontspannen in het water:

  • Zwembad met tegenstroom: een jetstream zwembad is ideaal wanneer je maar beperkt de ruimte hebt en toch wil trainen of aan je conditie wil werken. De krachtige jets creëren een tegenstroom, zodat je eindeloos kan zwemmen. Het helpt ook bij herstel na blessures of revalidatie, en je geniet van het masserende effect van de jets.
  • Zwemvijver: met een zwemvijver combineer je het luxe gevoel van zwemmen in je eigen tuin met het natuurlijke uitzicht van een vijver. De planten verzorgen het onderhoud van de vijver, wat het verschil maakt met een standaard zwembad.
  • Zwemspa: een zwemspa combineert het comfort van een spa met de mogelijkheden van een zwembad, dankzij jets die een stevige stroming creëren. Je stelt de kracht van de stroming naar wens in, zodat je eindeloos kan zwemmen of ontspannen. De meeste zwemspa’s bevatten ook een apart jacuzzi-deel.

Een offerte van zwembadbouwers ontvangen? Ontdek verschillende ontwerpen voor een zwemkanaal in jouw tuin. Vraag een voorstel op maat aan door het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen