Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Polyester zwembad

Polyester zwembaden (monoblok zwembaden) zijn erg populair. Ze zijn snel te plaatsen, vereisen weinig onderhoud en voelen prettig aan je voeten en handen. Welke soorten er zijn en waar je op moet letten bij aanschaf kun je lezen in dit artikel.

Benieuwd naar de prijs van een polyester zwembad in jouw tuin? Vraag hier online offertes aan.

 

Typerende kenmerken van monoblok zwembaden

Een polyester zwembad, ook wel monoblok zwembad genoemd, is een voorgevormd zwembad gemaakt van glasvezel versterkt polyester. Dit is een licht en sterk materiaal dat ook veel in de scheepsbouw wordt toegepast. Het zwembad is opgebouwd uit meerdere beschermende lagen waardoor het bad waterdicht is en een glad oppervlak heeft. De samenstelling van de lagen verschilt per merk zwembad. Zo kan een monoblok bijvoorbeeld voorzien zijn van keramische composietlagen of van vinylester lagen maar er zijn ook nog andere combinaties van materialen mogelijk. De samenstelling van de lagen is uiteindelijk bepalend voor de kwaliteit van het zwembad.

 

polyester zwembad

 

Soorten polyester zwembaden

Voorgevormde polyester zwembaden zijn verkrijgbaar in een aantal verschillende vormen. Meestal is de vorm rechthoekig omdat dit de meeste ruimte biedt maar ronde vormen (boogvormen) en andere vormen zijn ook mogelijk. De diepte bedraagt standaard 1.50 meter. Meestal is een voorgevormde trap aanwezig. Dit kan een Romaanse trap zijn of een hoektrap.

 

Zwembadmaten

3 meter breed (6-8 meter lang)
3.5 meter breed (7-9 meter lang)
4 – meter breed (7-10 meter lang)

 

 

Plaatsing van een polyester zwembad

Voordat het bad geplaatst kan worden moet er eerst voldoende grond uitgegraven worden. Afhankelijk van de bodemsamenstelling wordt er als fundament een betonplaat gelegd (met daarop grind) of maakt men een bed van gestabiliseerd zand. Hierna wordt het zwembad (inclusief skimmers en inspuiters) met een hijskraan op zijn plek getild. Het zwembad wordt vervolgens in fases gevuld terwijl men de zijkanten opvult met gestabiliseerd zand (of grind). Ook worden dan reeds een aantal aansluitingen gerealiseerd. Nadat het bad geheel gevuld is, werkt men de bovenranden nauwkeurig af met randstenen.

 

Opgepast bij hoog grondwater
Bij het plaatsen van een monoblok zwembad moet er rekening gehouden worden met de grondwaterstand. Wanneer deze erg hoog is, zal er een drainagesysteem moeten worden aangelegd om te voorkomen dat het zwembad omhoog wordt gedrukt wanneer er géén of slechts weinig water in het zwembad staat. Meestal kiest men ervoor om een betonplaat te leggen en deze te voorzien van een kiezellaag. Sommige zwembaden kunnen ook voorzien worden van een overdrukklep die open gaat wanneer het bad geleegd wordt. Het grondwater kan dan in het bad stromen waardoor de opwaartse druk verdwijnt.

 

 

Voordelen polyster zwembaden

Voordelen van polyester

Polyester zwembaden hebben ten opzichte van traditionele zwembaden met liner een aantal voordelen:

Een monoblok zwembad is makkelijk in onderhoud. Algen kunnen door het gladde oppervlak makkelijk met een borstel worden verwijderd. Bij een zwembad met liner is dit lastiger omdat de algen in de naden van de liner gaan groeien.

De wanden van een polyester zwembad zijn sterk en minder gevoelig voor beschadigingen dan een zwembad bekleed met liner. Tevens voelt het materiaal zacht aan de huid.

Plaatsing kan snel gebeuren (2 -4 dagen). Wanneer er een betonnen fundament moet worden gelegd kost het vanzelfsprekend meer tijd.
Lange garantie: 10 – 30 jaar (afhankelijk van de samenstelling van het materiaal). Dit in tegenstelling tot liner dat soms eerder aan vervanging toe is.

Polyester heeft van nature thermische isolerende eigenschappen. Hierdoor koelt het water langs de wanden en de bodem minder snel af (dan bijvoorbeeld beton). De grootste afkoeling vindt bij zwembaden echter plaats aan de bovenzijde, je hebt dus nog wel een goede zwembadafdekking nodig.

 

 

Nadelen monoblock

Nadelen van polyester

Een polyester zwembad is niet goedkoop. Tenminste, als je kiest voor een goede kwaliteit. Het grote aanbod aan materiaalsamenstellingen maakt het soms erg ingewikkeld om tot een juiste keuze te komen. Zeker wanneer fabrikant allerlei ingewikkelde materiaalnamen hanteren (ceramic core, super composite, vinilester compound). Toch doe je er verstandig aan om je goed te verdiepen in de samenstelling van het polyester want sommige, goedkopere soorten zijn gevoelig voor osmose en voor verkleuring als gevolg van uv-straling van de zon. Ook chemicaliën in het bad (chloor en zoutzuur) kunnen inferieure polyestersoorten na verloop van tijd gaan aantasten.

 

 

Osmose (polyesterrot)
Dit is een verschijnsel dat zich vooral bij de wat goedkopere soorten zwembaden (en boten) voordoet. Het Polyester in het zwembad is opgebouwd uit verschillende lagen van epoxy, glasvezel en andere materialen. Aangezien epoxy harsen vrij kostbaar zijn, wordt er nogal eens op de hoeveelheid materiaal bezuinigd. Het resultaat is dan een inferieure kwaliteit polyester die na een aantal jaren bobbeltjes of blazen gaat vertonen in het oppervlak. Dit komt doordat het zwembadwater (en- of grondwater) in het materiaal zelf is doorgedrongen.

 

 

Kies altijd voor een leverancier met goede referenties en pas op met goedkope aanbiedingen. Zie je een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn, dan kun je er zeker van zijn dat het om een inferieure kwaliteit polyester gaat. De eerste drie jaar merk je hier niets van maar na een jaar of vier kunnen er ineens blazen (pokken) gaan ontstaan op de wanden van het zwembad. Er zit dan niets anders op dan een complete renovatie uit te laten voeren waarbij het bad afgeschuurd wordt en voorzien van een nieuwe epoxylaag.

 

kostprijs monoblock zwembad

 

 

Kostprijs polyester zwembad

De prijs van een monoblok zwembad is afhankelijk van de gewenste inhoud en bereikbaarheid van de locatie. Voor een polyester zwembad van 4 op 10 meter mag je rekenen op een kostprijs van 25.000 à 35.000 euro. Voor meer informatie en een vrijblijvende prijs op maat kan u ook gebruiken van onze online offerteservice.

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen