Onderhoud zwembad: Werkwijze en belangrijke weetjes
Indien je een eigen zwembad hebt, dan wil je in de zomer natuurlijk kunnen genieten van helder, schoon en bacterievrij water. Om dit te kunnen bereiken is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Met onderstaande zaken moet je rekening houden:
Schoonmaken van de zwembadfilter
In een zwembadfilter hoopt vuil sneller op dan je zou denken. Het is dan ook belangrijk om de filter wekelijks een ‘backlash’ te laten doen. Hierdoor wordt het vuil afgevoerd en neemt de druk in de filter af. Het zijn niet alleen fijne vuildeeltjes die een filter kunnen doen verstoppen maar ook kalkdeeltjes. Het hangt af van de hardheid van het water hoeveel kalk zich ophoopt, maar gemiddeld genomen moet je een filter drie à vier keer per jaar ontkalken. Het beste raadpleeg je hiervoor de handleiding van de filter want bij de meeste typen staan de onderhoudsintervallen netjes beschreven.
Juiste balans zoeken met chemicaliën
Wil je zwemmen in schoon en bacterievrij water dan kun je niet om het gebruik van chemicaliën heen. Zonder de juiste chemicaliën ga je zeer snel last krijgen van algen en allerlei ongewenste bacteriën. Schoon water in het zwembad is uiteindelijk een kwestie van de juiste balans zoeken tussen zuurtegraad (PH), hardheid van het water en de hoeveelheid chloor.
Chloor werkt pas goed bij juiste PH waarde
Chloor wordt in zwembadwater toegepast bij onderhoud om bacteriën te doden. Het moet echter precies gedoseerd worden en werkt alleen goed bij de juiste PH waarde van het water. Deze moet neutraal zijn (7.2 is ideaal). Je kunt de PH waarde van het water zelf meten met digitale meters of met behulp van teststrips. Afhankelijk van de gemeten waarde kun je de PH van het water met een speciaal middel omlaag of omhoog krijgen. De PH waarde moet regelmatig gemeten worden. Chloor moet regelmatig worden toegevoegd in de vorm van tabletten (in een chloordrijver).
Onderhoud zwembad en carbonaathardheid
Schommelingen in de PH waarde hangen af van de carbonaat hardheid van het zwembadwater. Een hardheid tussen de 100 en 150 Ppm is prima. Hoe harder het water, hoe groter het bufferende vermogen ervan. In hard water zal de PH minder snel schommelen. In zacht water zal de PH juist sneller stijgen of dalen.
Let op! Mix nooit verschillende soorten chloor met elkaar. Dit kan onvoorspelbare chemische reacties tot gevolg hebben. Vergeet niet dat je met chemicaliën aan het werk bent en volg altijd de aanwijzingen op de verpakking op.
Regelmatig vers water toevoegen
Ondank het feit dat het water met chloor behandeld is zullen er zich naar verloop van tijd toch stoffen in het water gaan ophopen. Het gaat dan voornamelijk om zouten die gevormd worden door chemische reacties tussen het chloor en nitraten in het water. Je kunt de concentratie zouten alleen verlagen door regelmatig een waterwissel uit te voeren als onderhoud. Het is aan te raden om iedere week ongeveer drie tot vijf procent van het zwembadwater te verversen. In de zomer zal het water sneller verdampen waardoor de concentratie zouten toeneemt. Je kunt dit voorkomen door het water af te dekken als je er geen gebruik van maakt. Bijkomend voordeel is dan ook dat er geen vuil in het water kan komen.
Zwembad gereed maken voor de winter
Wanneer het water kouder dan 15°C gaat worden, is het tijd geworden om de zwembad winterklaar te maken. Allereerst dien je eventueel bodemvuil (zand) en zweefvuil te verwijderen. Met een borstel kun je ook nog even de wanden boenen. Wanneer deze werkzaamheden gebeurd zijn, moet je ervoor zorgen dat de conditie van het water in orde is. Test de waterwaarden hiervoor nog even. Daarna kan de installatie vorstvrij worden gemaakt. Het waterpeil kun je laten zakken tot onder de skimmer. Om te voorkomen dat regenwater of sneeuw via de skimmers of inspuiters het zwembad inkomt, kun je deze dichten met rubberen stoppen of een ander materiaal.
Filter en pomp dienen afgekoppeld te worden en vorstvrij te worden bewaard. Als dit alles is gebeurd kan het zwembad afgedekt worden met een geschikt winterzeil. Dit zeil mag geen licht doorlaten anders krijg je alsnog algengroei in de winter.
Zwembad tijdens de winter gevuld laten
Het beste kun je het zwembad in de winter gewoon gevuld laten met water. Het water zorgt voor tegendruk (tegen de wanden) en voor het nodige gewicht. Bij een leeg zwembad kan de grond ervoor zorgen dat de wanden naar binnen worden gedrukt. Een vol zwembad geeft tegendruk waardoor dit niet kan gebeuren. Je moet er wel voor waken dat het water niet gaat bevriezen. Dit kun je doen door gebruik te maken van zogenaamde ‘overwinteringsvlotters’. Dit zijn speciale vlotters die op het water drijven en ervoor zorgen dat er geen ijsdruk gaat ontstaan bij vrieskou.