Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwemspa: soorten en prijzen

Een zwemspa kun je zien als een combinatie van een compact zwembad en een spa. Door de powerjets in de spa kun je tegen de stroming inzwemmen zonder dat je hiervoor een olympisch zwembad in je tuin hoeft te hebben. In een zwemspa kun je in je eigen privéomgeving perfect aan je conditie werken of gewoon heerlijk ontspannen zonder dat je hiervoor de deur uit hoeft.

Info, realisaties en prijzen vind je op deze pagina. Offertes op maat kan je hier aanvragen.

 

 

Zwemspa: combinatie van spa en zwembad

Een zwemspa is met een gemiddelde lengte van vier tot zes meter kleiner dan een zwembad maar door de tegenstroming in het water hoef je ook niet veel ruimte te hebben. In een swimspa zijn krachtige powerjets of propellers geïntegreerd die zorgen voor een stevige stroming in het water. Je kunt in een zwemspa eindeloos door blijven zwemmen zonder dat je de kant van het zwembad ooit bereikt. De kracht van de stroming is naar eigen behoefte in te stellen zodat je ook op een rustige ontspannen manier kunt zwemmen. In de meeste spa’s zijn ook zitplaatsen geïntegreerd waar je na het zwemmen heerlijk op kunt uitrusten.

 

zwemspa

 

Soorten zwemspa’s

De meeste zwemspa’s zijn voorzien van meerdere zitplaatsen. Dat is prettig wanneer je met meerdere personen van het zwembad gebruik maakt. Je kunt dan tegelijk zwemmen en relaxen. De locatie van de zitplaatsen varieert per type swimspa. De duurdere modellen hebben een apart spagedeelte dat speciaal bedoeld is als jacuzzi. Het voordeel van zo’n gescheiden jacuzzi is dat je de temperatuur onafhankelijk kunt instellen. In een jacuzzi wil je het graag warm hebben (40 graden), zeker bij wat lagere buitentemperaturen, terwijl het tijdens het zwemmen best wat koeler mag zijn. Een swimspa is verkrijgbaar in lengtes van 4 tot 8 meter en is meestal 225-250 cm breed.

 

 

stroomjets zwemspa Zwemspa propellers of jets

Bij het aanschaffen van een swimspa kun je letten op de techniek waarmee de tegenstroom in het bad gegenereerd wordt. Dat kan zijn door propellers of jets. Het voordeel van een systeem dat aangedreven is door propellers is de natuurlijke waterstroom die ontstaat. Bij een systeem met jets kun je tijdens het zwemmen wat meer met terugslag te maken krijgen. Aangezien er wel een flink prijsverschil zit tussen beide technieken zul je voor jezelf een overweging moeten maken wat het meest belangrijk voor je is. Beide systemen functioneren gewoon goed maar het is een kwestie van persoonlijke voorkeur wel type je het meest prettig vindt.

 

 

Voordelen zwemspa

Een zwemspa is ideaal wanneer je niet goed kunt kiezen tussen een zwembad en een spa en wanneer je niet de ruimte in de tuin hebt voor een groot zwembad. Een zwemspa heeft de volgende voordelen:
• Je kunt er zowel in relaxen als rustig in zwemmen.
• Een zwemspa is ideaal als je flink wil trainen en aan je conditie wil werken.
• Geschikt voor revalidatie, herstel van blessures.
• Neemt weinig ruimte in beslag.

 

Nadelen zwemspa

Vanzelfsprekend kent een zwemspa ook nadelen. Ten eerste is dat het stroomverbruik. Alle elektrische componenten in het bad verbruiken vrij veel energie en wanneer je veel gebruik maakt van de spa kan de energiefactuur aardig oplopen. Hoeveel dat precies is hangt af van het type spa en de mate van gebruik maar reken ongeveer op 1 à 2 euro aan stroomkosten per dag. Verder kun je in een zwemspa natuurlijk geen baantjes trekken zoals je dat in een echt zwembad en kun je soms last hebben van de sterke turbulentie die in het water kan ontstaan.

 

 

Prijs van een zwemspa

De prijs van een swimspa varieert van € 15.000 voor een standaard bad tot € 30.000 voor een luxe uitvoering. Vraag hier een gratis offerte op maat aan.

De totale kostprijs van een swimspa hangt af van de volgende factoren:

• Het merk
• Grootte van het bad
• Het type en extra’s (aantal propellers of jets, verlichting, radio, enz)
• Aparte jacuzzi of niet
• Transportkosten (transport van een groot bad is relatief duur)
• Installatiekosten

 

Plaatsing van een zwemspa

De meeste zwemspa’s worden compleet voorgemonteerd geleverd maar er zijn ook bouwpakketten verkrijgbaar die je op locatie zelf in elkaar kunt zetten. De spa kan gedeeltelijk ingegraven worden in de tuin en gecombineerd worden met een terras (inbouw) maar kan ook volledig als opbouwsysteem geplaatst worden. De ombouw van een zwemspa bestaat doorgaans uit een sterke glasvezelversterkte acrylsoort, eventueel gecombineerd met hout. Aangezien een swimspa na het vullen met water erg zwaar is, moet de ondergrond gestabiliseerd worden (beton) en volledig vlak zijn. Het bad mag immers niet verzakken en moet volledig waterpas staan.

Let erop dat je voor de meeste zwemspa’s minimaal één à twee aparte krachtstroomaansluitingen van 3×16 Ampère nodig hebt. De gescheiden stroomgroep moet voorzien zijn van een aardlekschakelaar en afgezekerd zijn op 16 Ampère. Een zwemspa gebruikt flink wat stroom, niet alleen om het water te kunnen verwarmen maar ook om de krachtige pompen aan te sturen. Een gemiddeld verwarmingselement verbruikt al gauw 3000 watt. Indien je hier het verbruik van de pompen, blower en een eventuele ozonator bij optelt dan kom je al snel op een stroomverbruik van 6500 watt.

 

prijs zwemspa

 

Waar op letten bij aankoop?

Aangezien het om een flinke investering gaat is het verstandig om te kiezen voor een bekend A-merk en voor een verdeler met goede referenties. Je weet dan zeker dat eventuele problemen correct opgelost zullen worden en dat reserveonderdelen ook over een aantal jaar ook nog verkrijgbaar zijn. Let bij aankoop verder op de kwaliteit van de materialen, de capaciteit van de pomp en de wijze waarop het bad afgedekt kan worden. Een isolerende kap of afdekzeil is onmisbaar en je voorkomt er onnodige afkoeling van het water mee.

 

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen