Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenzwembad of binnenzwembad?

Kiezen voor een buiten- of een binnenzwembad. Het is een niet altijd even gemakkelijke keuze. Beide hebben hun voor- en nadelen. Op voorhand een goede overweging maken, lijkt ons veruit het veiligst. Een zwembad plaats je immers niet zomaar in één dag. En ook jouw budget zal natuurlijk een grote rol spelen. Om je te helpen bij je keuze, sommen we hierna even de belangrijkste verschillen en respectievelijke plus- en minpunten op.

Benieuwd naar een prijs op maat van uw woning? Vraag hier online uw offerte aan.

 

Voordelen en eigenschappen van een binnenzwembad

Voordelen binnenzwembaden Van een binnenzwembad kun je zowel ’s zomers als ’s winters genieten. Ook als het buiten stormt, kun je in alle rust een duik nemen in jouw binnenzwembad. Dit is ineens misschien wel hét belangrijkste verschil met een buitenzwembad, maar niet voor iedereen is dit een overduidelijk argument. Maar laat ons eerlijk zijn, gezien ons Belgisch klimaat is dit toch ongetwijfeld een verschilpunt waar je niet naast kunt kijken.
Het onderhoud van een binnenzwembad is ook minder arbeidsintensief, net omdat je bij slecht weer nooit vieze bladeren, takken of ander natuurlijk afval uit je zwembad moet gaan scheppen. Onderschat dit vooral niet. Een buitenzwembad reinigen is intensiever dan je zou denken.

De bouw van binnenzwembaden vraagt meer expertise dan de bouw van een zwembad in de tuin. In die context zal een zwembad (uiteraard van dezelfde soort, met dezelfde afmetingen, enz.) binnen duurder zijn dan buiten. Een zwembad in een bestaande woning integreren is niet simpel, en soms zelfs helemaal ondoenbaar. Een bijgebouw aanbouwen biedt hier dan eventueel wel een oplossing, maar niet iedereen heeft daar tijd, ruimte of middelen voor.

 

Binnenzwembad kelder

 

Binnenzwembaden hebben ook op vlak van temperatuur een voordeel. Niet alleen zijn ze bijna altijd verwarmd, het kost ook minder energie om het zwembadwater op een gewenste temperatuur te krijgen en te houden. De omgevingstemperatuur speelt daarbij immers ook een grote rol. Vloerverwarming onder de omringende vloer bijvoorbeeld kan hier dus een belangrijke rol gaan spelen. Let wel, hiermee creëer je nog geen optimaal zwemklimaat. In de meeste binnenzwembadruimtes zal het dan ook nodig zijn om een luchtontvochtiger of dampscherm te installeren. Deze voorkomen vochtschade aan de muren (schimmels, verkleuring, enz.) en zorgen voor een gezondere leefomgeving. In de vrije natuur heb je dit natuurlijk in ieder geval, en het kost je helemaal niets.

 

Buitenzwembad voordelen Eigenschappen en voordelen van een buitenzwembad

Bij buitenzwembaden is de keuze van het materiaal uiterst belangrijk. Materialen die aan buitenlucht worden blootgesteld, vertonen immers sneller mankementen. Denk daarbij maar aan verkleuringen, krassen, schimmelvorming, enz. Het ene materiaal voelt ook warmer aan dan het andere. Niet onbelangrijk bij buitenzwembaden natuurlijk. Hoe kouder het materiaal, hoe meer energie je moet verbruiken voor een aangename gevoelstemperatuur in het bad. Qua materialen is er nochtans keuze genoeg. Denk maar aan polyester, metalen, houten, betonnen of betegelde zwembaden.

Meer nog dan bij binnenzwembaden, hebben buitenzwembaden het grote voordeel dat je er een totaalconcept van kunt maken. Stel je maar eens voor: jouw eigen privé buitenzwembad met omringend terras, relaxhoek, poolbar, en iets verderop een bubbelbad, buitendouche en poolhouse. Dit alles in een natuurlijke omgeving. Uiteraard kun je dit binnen ook creëren, maar dan wordt plaatsgebrek wel gauw een probleem! Buiten kun je bovendien ook kiezen voor een opbouw- of inbouwzwembad. En ook tijdelijke zwembaden zijn een optie. Het ligt voor de hand dat dit voor binnenzwembaden minder vanzelfsprekend is.

 

Buitenzwembad tuin

 

Louter op het gevoel af lijken binnenzwembaden een logischere keuze als je in België woont. Wil je gaan zwemmen in je binnenzwembad, dan doe je dat gewoon. Maar als het slecht weer is, kun je natuurlijk niet gaan zwemmen in het zwembad in je tuin. Veel hangt af van de reden waarom je een zwembad wil. Is dat om intensief te gaan sporten, dan kies je misschien beter voor een binnenzwembad. Droom je van een totaalconcept (als het ware een hotelscenario in je eigen achtertuin)? Ook dan weet je wat je te doen staat. De keuze ligt bij jou!

 

Kostprijs binnenzwembad vs buitenzwembad

Wanneer je het totaalplaatje bekijkt spreekt het voor zich dat een binnenzwembad zwaarder zal doorwegen vanwege de extra bouwconstructie die omheen het zwembad moet komen. Ga je echter op lange termijn gaan kijken dan komt een binnenzwembad er toch goedkoper uit omdat er minder onderhoudswerken nodig zijn. Het zwembad zal nooit in contact komen met extreme weersinvloeden en de warmte zal ook beter bewaard blijven zodat het rendement optimaal is. Ook als je de kostprijs gaat verdelen onder de dagen dat je effectief kan zwemmen zal een binnenzwembad beter scoren vanwege de mogelijkheid om het hele jaar door te zwemmen.
Ben je benieuwd hoeveel jouw project zal kosten en wat de mogelijkheden zijn? Aarzel niet om een vrijblijvende offerte aan te vragen via onze online offerteservice. Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichtingen.

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen