Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hybride zwembad

Droom je van een mooi natuurlijk zwembad in de tuin? Maar voel je liever geen vissen langs je benen strijken of zachte algen onder je voeten? Dan is een hybride zwembad (ook hybride zwemvijver genoemd) misschien wel de oplossing. In dit artikel lees je meer over de voordelen, de verschillende mogelijkheden en hoeveel zo’n hybride zwembad precies kost.

Ga snel naar:
Voordelen hybride zwembad
Werking hybride zwembad
Prijs hybride zwembad
Afwerking hybride zwembad
Hoe hybride zwembad verwarmen?
Hybride zwembad of ander type zwembad?
Vraag je offerte aan

 

 

Wat is een hybride zwembad?

Een hybride zwembad combineert de beste elementen van een natuurzwembad met die van een zwemvijver. Het bestaat uit 2 delen met elk hun eigen filtermechanisme:

1) Moerasgedeelte: dit deel heeft een natuurlijk filtermechanisme, namelijk een zuiverende bodembedekking (zoals lavasteen) en verschillende inheemse waterplanten.

2) Zwemgedeelte: dit deel heeft een mechanische, ecologische filter (zonder chloor) om het zwembadwater proper en helder te houden.

In de zomer zijn deze 2 delen van elkaar gescheiden en werkt de ecologische filter van het zwemgedeelte. In de winter vormen de 2 delen weer 1 geheel en is de ecologische filter uitgeschakeld. Lees verder in dit artikel meer over de werking van een hybride zwembad.

hybride zwembad

 

Voordelen hybride zwembad

 • Onderhoudsvriendelijk: de gestage, maar constante watercirculatie houdt het zwembadwater proper en puur.
 • Ecologisch & natuurlijk: een hybride zwemvijver is een chloorvrij alternatief dankzij de technologie van een natuurzwembad. De natuurlijke filtering van de planten zorgt ervoor dat je geen chemische onderhouds- of reinigingsproducten nodig hebt.
 • Gezond voor mens & natuur: een hybride zwemvijver is vrij van chemicaliën en irriterende stoffen. Goed voor je huid en ogen en voor de fauna en flora.
 • Verschillende uitvoeringen: er zijn verschillende uitvoeringen en vormen van hybride zwembaden verkrijgbaar. Ook qua afwerking heb je een brede waaier aan mogelijkheden.
 • Flexibel inzetbaar: een hybride zwemvijver kan je zelfs als klein dompelbad laten installeren. Je hoeft dus niet over een reusachtige tuin te beschikken.
 • Verwarmbaar: het is mogelijk om het zwembadwater van een hybride zwemvijver te verwarmen. Je kan het moerasgedeelte namelijk scheiden van het zwemgedeelte. Je kan je hybride zwembad bovendien milieuvriendelijk verwarmen met een zonneboiler of een warmtepomp

 

 

Werking hybride zwembad

Het hybride karakter van dit soort zwembaden schuilt in het ingenieuze filtersysteem. We leggen kort de werking van een hybride zwembad uit:

 

1) Hybride zwembad in de zomer = 2 aparte zones

Je kan het zwemgedeelte en het plantengedeelte scheiden met 1 druk op de knop. Zo krijg je een natuurlijk zwembad en een afgescheiden moeraszone. In de zomer werkt het zwemgedeelte zoals een bio-zwembad met een ecologische filter. Het risico op de vorming van algen of biofilm daalt omdat het water voortdurend gestaag circuleert. Aangezien het zwemgedeelte afgescheiden is van de planten, kan je het zwembadwater probleemloos verwarmen zonder die planten te beschadigen.

 

2) Hybride zwembad in de winter = 1 zone

Komen de koude wintermaanden eraan? Dan kan je van de 2 aparte gedeeltes opnieuw 1 geheel maken. Het water wordt dan via de plantenfilter omgeleid (mechanische filter is uitgeschakeld) en zo creëer je weer een zwemvijver met minimale watercirculatie. Op die manier krijg je proper en prachtig uitziend water, ook in de periodes waarin je minder of niet meer kan zwemmen. Bovendien daalt het aantal onderhoudsbeurten hierdoor drastisch.

 

Hoe schakel je over van 1 naar 2 zones en terug?

Hoe kan je een hybride zwemvijver nu veranderen van 1 naar 2 zones en weer terug? Door het waterniveau simpelweg te laten stijgen of dalen. Dat gaat als volgt:

 • Van 2 naar 1 zone = waterniveau stijgt: de moeraszone loopt volledig onder met water. De planten kunnen nu hun natuurlijke filterwerk uitvoeren.
 • Van 2 zones naar 1 = waterniveau daalt: nu houden een ecologische filterinstallatie en waterstofperoxide het zwembadwater schoon.

LET OP: dit is enkel mogelijk dankzij de aparte filtersystemen. Je kan dit dus niet met gewone zwemvijvers. Vaak is het niveauverschil tussen ‘beide zones’ niet meer dan 1 cm.

 

Prijs hybride zwembad

Een hybride zwemvijver is duurder dan een biologische zwemvijver vanwege de aparte filtersystemen. Andere factoren die invloed hebben op de prijs zijn de voorbereidende werken om het zwembad te plaatsen, de vorm, de grootte, de samenstelling van het moerasgedeelte en de afwerking van de hybride zwemvijver.

De prijzen voor een hybride zwembad starten ongeveer vanaf € 22.000 (incl. btw & plaatsing) en kunnen oplopen tot meer dan € 40.000 (incl. btw & plaatsing).

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je gericht prijzen, maar ook uitvoeringen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 zwembadbouwers actief in jouw buurt. Informeer bij de plaatser zeker naar de garantievoorwaarden en de klantenservice. Maak gebruik van onze gratis online offertedienst.

 

hybride zwembad prijs

Afwerking hybride zwembad

Je kan kiezen voor verschillende afwerkingsmogelijkheden voor jouw hybride zwembad. Enkele voorbeelden:

 • Sfeerverlichting in het zwembad
 • Kleur van het zwembad (bv. antraciet of olijfgroen)
 • Inlooptrappen in verschillende uitvoeringen
 • Extra’s voor het vijvergedeelte (bv. houten loopbrug, watersproeiers of fonteinen, …)
 • Kleurrijke betegeling of eerder strakke uitvoering
 • Afwerking rond het zwembad (bv. terrasplanken, poolhouse, …)

TIP: benieuwd naar de verschillende mogelijkheden qua vormgeving en afwerking voor jouw hybride zwemvijver? Contacteer dan verschillende zwembadbouwers om je plannen te bespreken en te laten uittekenen via onze gratis offerteservice.

 

Hoe hybride zwembad verwarmen?

Een hybride zwembad duurzaam en milieuvriendelijk verwarmen? Dat kan met een zonneboilersysteem of met een warmtepomp. Beide opties op een rij:

 

1) Hybride zwembad verwarmen met zonneboiler

Dit zonneboilersysteem bestaat uit zonnecollectoren en een opslagvat. Een pomp stuurt het zwembadwater naar de zonnecollectoren. Die collectoren geven hun warmte af aan dit opslagvat, dat in verbinding staat met de hybride zwemvijver.

 

2) Hybride zwembad verwarmen met warmtepomp

Een warmtepomp die de zwembadverwarming regelt, haalt maar liefst 80% van zijn energie uit de buitenlucht en slechts 20% uit elektriciteit. Met die duurzaam opgewekte warmte kan je snel, efficiënt en energiezuinig je zwembadwater opwarmen.

 

hybride zwemvijver

 

Vergelijking: hybride zwembad…

Een hybride zwemvijver combineert het beste van een natuurzwembad met de troeven van een zwemvijver: natuurlijk, zelfregulerend, chloorvrij, … We maken kort de vergelijking met die andere opties:

 

… versus zwemvijver

Bij een zwemvijver wordt het onderhoud geregeld door de natuur zelf. Waterplanten en natuurlijke poreuze gesteenten als lavasteen filteren het water. Zo werkt ook het moerasgedeelte van een hybride zwembad. Een zwemvijver kan je echter niet verwarmen zoals een gewoon, klassiek zwembad, terwijl dat wel kan bij een hybride zwemvijver.

 

… versus regulier zwembad

Een regulier zwembad bevat chloor en andere chemische producten die irriterend kunnen zijn voor huid en ogen. Bovendien moet je zo’n zwembad regelmatig onderhouden (zwembadfilter reinigen, wanden kuisen, …). Bij een hybride zwembad is dat niet het geval. De ecologische filter en de constante, maar trage circulatie van het water voorkomen algen of een biofilm.

… versus natuurzwembad (bio-zwembad)

Een natuurlijk of biologisch zwembad werkt zonder moeras- of plantenzone, maar beschikt wel over een ecologische filter (zonder chloor). Daardoor heeft zo’n zwembad hetzelfde uitzicht van een regulier zwembad, maar zonder schadelijke en irriterende stoffen. Een hybride zwembad combineert ditzelfde voordeel met de natuurlijke werking en het charmante uitzicht van een zwemvijver.

 

Vertrouw op de expertise van een ervaren zwembadbouwer

Wil je graag een (hybride) zwembad, zwemvijver of natuurzwembad op maat laten bouwen? Dan vertrouw je best op de expertise van een ervaren zwembadbouwer. Hij zal met plezier het project van a tot z opvolgen. Zo kan je jarenlang genieten van het zwembad van jouw dromen.

Gratis offertes van zwembadbouwers ontvangen? Dat kan! Maak gebruik van onze offerteservice en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat. Start jouw aanvraag door het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen