Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembadrolluik: tips & prijzen

Je zwembad afdekken met behulp van een rolluik is een praktische manier om je zwembad proper te houden. Daarnaast beschermen ze je huisdieren of kinderen tegen vallen in het zwembad.

 

Soorten zwembadrolluiken

Er verschillende methodes voor zwembadafdekking. Eén ervan zijn zwembadrolluiken. Ze kunnen zowel op het zwembad (opbouwrolluik) als in het zwembad zelf (inbouwrolluik) worden ingebouwd. Beide systemen hebben zo hun voor- en nadelen.

 

1) Inbouwluik

Bij dit type systeem is de rol met lamellen volledig in het zwembad zelf verwerkt. Esthetisch gezien is dit de meest aantrekkelijke optie maar afhankelijk van de aandrijving van het systeem, vergt de montage wel de nodige aanpassingen aan het zwembad. Bij een extern aangedreven inbouw rolluik wordt de motorunit buiten het zwembad in de grond (motorput) gemonteerd. Via een speciale wanddoorvoer wordt de motor aangesloten op het rolluik. Er zijn ook versies waarbij de aandrijving in de rol zelf is gemonteerd (met een buismotor, zoals bij een zonnescherm). Nadeel van een inbouwsysteem is de wat moeilijke bereikbaarheid van de onderdelen bij storingen. Aangezien de diverse componenten elektriciteit vereisen, is het van groot belang dat de onderdelen goed geïsoleerd zijn. Een ander nadeel zijn de hoge kosten. Een inbouw rolluik is een stuk duurder dan een opbouw rolluik.

 

inbouw zwembadrolluik

 

2) Opbouwsysteem

Bij een opbouw zwembad rolluik wordt de rol met kunststof lamellen buiten het zwembad gemonteerd. De rol kan zowel met omkasting als zonder decoratieve omkasting geplaatst worden. Het rolluik wordt volledig op maat gemaakt en kan bij iedere willekeurige vorm zwembad worden toegepast. Het grote voordeel van een opbouw systeem is dat het eenvoudig toegepast kan worden op bestaande zwembaden en dat de onderdelen van het systeem (aandrijving) in geval van storing makkelijk bereikbaar zijn. Verder is een opbouw rolluik een stuk goedkoper dan een inbouwsysteem. Nadeel is dat de rol met lamellen zichtbaar blijf maar je hebt tegenwoordig allerlei decoratieve (houten) omkastingen waardoor het rolluik beter past bij het ontwerp van het zwembad.

 

Prijs zwembadrolluik

De prijs van een standaard opbouw rolluik voor het zwembad (7×3 meter) begint bij ongeveer € 5000,- Dit is zonder omkasting van de lamellen. Prijzen van een inbouw rolluik (7×3 meter) beginnen bij ongeveer € 10.000. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen en voorstellen aan. Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan.

Indien je van plan bent om een zwembad aan te laten leggen, informeer dan bij het aanvragen van een offerte ook naar de afdekmogelijkheden want wanneer je meerdere werkzaamheden tegelijk laat uitvoeren kom je hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor allerlei interessante kortingen. Zeker wanneer het gaat om een inbouw zwembad rolluik.

 

Voordelen

  • Aanzienlijke energiebesparing (isoleert beter dan afdekzeil of noppenfolie). Wanneer de lamellen zijn gesloten, koelt het water veel minder snel af. Met speciale solar lamellen kan het water ook opgewarmd worden.
  • Een rolluik biedt de nodige veiligheid. Kleine kinderen (of huisdieren) kunnen niet in het zwembad vallen en worden door lamellen van het rolluik tegen gehouden.
  • Minder algengroei (bij een gesloten rolluik) dus ook minder onderhoudsproducten nodig.
  • Bescherming tegen vallend blad, insecten.
  • Comfort. Het afdekken van het zwembad met een rolluik gaat (semi) automatisch en kost weinig moeite.

voordelen zwembadrolluik

Nadelen

  • Vrij kostbaar (inbouw duurder dan opbouw)
  • Bij het oprollen van de lamellen wordt het vuil dat op de lamellen ligt meegenomen in de rol. Hier kan het zich op een gegeven moment gaan ophopen en in het ergste geval voor storingen zorgen. Je zult de lamellen dus af en toe moeten reinigen met een zachte borstel.
  • Er zijn ook systemen met een zelfreinigende werking.
  • Sommige soorten lamellen (PVC) kunnen beschadigd raken bij hagelneerslag. Meestal dekt de verzekering deze schade en de beschadigde lamellen kunnen gewoon vervangen worden.

 

Onderhoud zwembadrolluik

Wanneer er sprake is van algvorming op de lamellen of ertussen, dan kun je dit het beste bestrijden met vloeibare chloor (hypo chloride). Deze moet je verdunnen met 50% water en vervolgens met gieter of tuinsproeier over de lamellen verdelen. De algen zullen hierdoor snel afsterven. Eventuele kalkvorming kun je verwijderen met een speciale kalkverwijderaar voor lamellen. Je doet dit het beste twee maal per seizoen om kalkafzetting te voorkomen. Kijk voordat je gaat reinigen altijd eerst goed naar de schoonmaakadviezen van de fabrikant van het rolluik. Sommige materialen vereisen namelijk een specifieke aanpak. Reinig altijd bij een bewolkte lucht en niet in de volle zon!

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen