Zwembadbouwer
Denk je eraan om een zwembad te laten plaatsen? Een volgende stap is het zoeken naar een geschikte zwembadbouwer die je gepast kan adviseren en de werken kan uitvoeren. Bij je zoektocht is het belangrijk om verschillende zwembadbouwers met elkaar te vergelijken. Maar hoe vergelijk je het best en waarop moet je letten? Wij helpen je op weg.
Snel naar: prijs – werkwijze – belang zwembadbouwers vergelijken – zwembadbouwer zoeken
Hoe zwembadbouwers vergelijken?
In je vergelijking van zwembadbouwers is het belangrijk dat je geen appelen met peren vergelijkt en dat je let op de juiste dingen. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat een zwembad niet alleen een esthetisch maar ook een technisch product is. Let bij het vergelijken van zwembadbouwers zeker op het volgende:
-
Esthetische aspecten
Zwembaden zijn er in verschillende uitvoeringen, vormen en afwerkingen. Om je een duidelijk beeld te geven van de mogelijkheden, vergelijk je best verschillende varianten. Stel, je wil het liefst een zwembadafboording in natuursteen. Dan doe je er goed aan om ook offertes aan te vragen voor andere afwerkingen, bijvoorbeeld in keramische tegels of beton. Op die manier kan je beter vergelijken en makkelijker een keuze maken. Tip: vul de gevraagde gegevens bij je offerte aanvraag zo goed mogelijk in. Hoe duidelijker je aangeeft wat je wil, hoe beter het voorstel zal aansluiten bij je wensen.
-
Technische aspecten
Een zwembad moet er mooi uitzien, maar vergeet niet om bij je vergelijking ook oog te hebben voor de technische kant. Hoe zit het met de voorbereidende werken, plaatsing, gebruikte materialen, waterbehandeling, … Vraag ernaar bij de zwembadbouwer en vergelijk de verschillende voorstellen. Hou ook rekening met de kwaliteit. Kwalitatieve systemen zullen duurder zijn, maar bijvoorbeeld wel minder verbruiken of een langere levensduur hebben.
-
Voorgestelde prijs
De prijs is een van de belangrijkste vergelijkingsfactoren. Let wel op dat je hier geen appelen met peren vergelijkt. Controleer daarom goed wat in de prijs verwerkt zit en vraag na welke zaken mogelijks extra aangerekend worden. Tip: vraag een gedetailleerde offerte waarbij de verschillende onderdelen apart geprijsd staan. Dat valt makkelijker te vergelijken dan een totaalprijs.
-
Dienst na verkoop
Een zwembad vraagt onderhoud en ooit misschien zelfs herstellingswerken. Vraag de zwembad bouwers daarom naar de organisatie van deze onderhouds- en herstellingswerken. Bieden zij deze dienst aan of niet en wat valt onder garantie? Ga eventueel ook na of er onderhoudscontracten aangeboden worden. Met zo’n contract komen ze jouw zwembad op regelmatige tijdstippen van een onderhoud voorzien. Het is vaak financieel voordeliger dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.
Prijs zwembadbouwer
Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het handig om een beeld te hebben van de gangbare prijzen. De prijs van zwembaden wordt bepaald door allerlei factoren zoals het soort zwembad en de uitvoering, het gebruikte materiaal, de grootte, de gekozen afwerking, eventuele extra’s en toebehoren, …
Doordat de prijs afhankelijk is van zo veel verschillende factoren is het moeilijk om er een vaste kostprijs op te plakken. Reken voor een gemiddeld zwembad op een bedrag tussen de € 30.000 en 100.000 (incl. btw en plaatsing). Prijzen vanaf € 20.000 zijn ook mogelijk, maar dan moet je wel bepaalde werken, bijvoorbeeld de graaf- of opruimwerken, zelf doen.
Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele zwembadbouwers die actief zijn in jouw regio via de offerteservice.
Werkwijze van een zwembadbouwer
Vooraleer je met een zwembadbouwer in zee gaat, wil je waarschijnlijk weten hoe het hele proces van een zwembad aanleggen in zijn werk gaat. Een goede zwembadbouwer zal je zo goed mogelijk proberen te begeleiden doorheen het hele project. Doorgaans verloopt het in volgende stappen:
Stap 1: Oriënterend gesprek en offerte
Bij een eerste kennismaking met de zwembadbouwer bespreek je de plannen, ideeën en het beschikbare budget. Hou er rekening mee dat een zwembad mogelijk is in verschillende uitvoeringen, maten, afwerkingen, enz. Probeer hier op voorhand goed over na te denken zodat je bij het oriënterend gesprek al een beeld hebt van wat je precies wil. Hoe concreter je jouw wensen kan beschrijven, hoe beter de zwembadbouwer zich een beeld kan vormen van jouw ideeën en hiermee aan de slag kan.
Dankzij zijn kennis en ervaring kan een zwembadbouwer jouw ideeën ook realistisch beoordelen en je informeren en adviseren over de mogelijkheden binnen jouw budget. Misschien maakt hij je zelfs bewust van opties waar jij nog geen weet van had en die je op nieuwe ideeën brengen. Op basis van de info die hij heeft, maakt een zwembadbouwer doorgaans ook al een eerste ontwerp en prijsvoorstel op.
Situering ter plaatse
Een zwembadbouwer komt ook steeds ter plaatse om opmetingen te doen en enkele andere zaken te onderzoeken. Hij controleert bijvoorbeeld hoe het staat met het grondwater, of de plaats waar het zwembad moet komen voldoende toegankelijk is, welke voorbereidende werken moeten gebeuren, …
Stap 2: Definitieve ontwerp en planning
In deze fase kan je de laatste wijzigingen laten aanbrengen in het ontwerp. Misschien wil je de zwembadtrap liever ergens anders of heb je een andere zwembadafwerking of -afdekking op het oog, … Zijn alle beslissingen gemaakt, dan worden de plannen concreet en tekent de zwembadbouwer het definitieve ontwerp uit met alle technische details.
Vervolgens wordt ook een planning vastgelegd. Het aanleggen van een zwembad is niet eenvoudig en er komt heel wat bij kijken. Het is daarom belangrijk dat de verschillende werken goed gecoördineerd en ingepland worden. In het beste geval start je in de winter met de ontwerpfase. Zo kan de aanleg van het zwembad in het voorjaar gebeuren en kan je tegen de zomer van je zwembad genieten.
Tip: vraag je vergunning tijdig aan
In bepaalde gevallen moet je voor de aanleg van een zwembad een vergunning aanvragen. Of je al dan niet een vergunning nodig hebt, kan je nagaan bij je gemeente. Vanzelfsprekend kan je zwembadbouwer je hierover ook informeren.
Stap 3: Aanleggen zwembad
Hoeveel tijd dit in beslag neemt, is vooral afhankelijk van het type zwembad. Je zwembadbouwer zal vooraf een indicatie van de planning geven. Tip: spreek op voorhand ook goed af welke voorbereidende werken moeten gebeuren. Informeer je daarbij goed over de werken die de zwembadbouwer uitvoert en waarvoor je zelf verantwoordelijk bent.
De effectieve aanleg van een zwembad gebeurt doorgaans in volgende stappen:
- Uitgraven van de grond op de plaats waar het zwembad moet komen.
- Zwembadkuip plaatsen.
- Zwembadbekleding voorzien.
- Filterinstallatie plaatsen.
- Zwembadranden afwerken.
- Overige werkzaamheden m.b.t. de afwerking (plaatsen zwembadtrap, zwembadafdekking, …) en de technische installatie.
Conclusie: vergelijken loont!
Verschillende zwembadbouwers vergelijken loont, maar overdrijf niet. Als je té veel offertes wil vergelijken bestaat het risico dat je het overzicht verliest en geen grondige vergelijking kan maken. Het is beter om bijvoorbeeld slechts 3 offertes te aan te vragen en diepgaand te vergelijken.
Eens je de offertes ontvangen hebt, moet je ervoor zorgen dat je geen appelen met peren vergelijkt. Ga daarom goed na wat in de totaalprijs verwerkt zit en wat niet, met welke materialen gewerkt wordt, … Vraag eventueel ook naar referenties om een beter beeld te krijgen. Wil je graag in contact komen met professionele zwembad bouwers actief in jouw regio? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend tot 3 offertes ontvangen op maat van jouw wensen.
Realisaties van zwembadbouwers vergelijken
Het is aangeraden om tijdens je zoektocht ook realisaties te bekijken van de zwembadbouwers die je vergelijkt. Zo krijg je een duidelijker beeld van de stijlen en mogelijkheden die aangeboden worden en krijg je ook meer inzicht in wat je zelf mooi vindt of niet. Hier alvast enkele voorbeelden ter inspiratie.
Bovenstaande foto is een voorbeeld van een overloopzwembad. Bij dit type zwembaden komt het waterniveau gelijk met de zwembadrand waardoor je een mooi spiegeleffect krijgt. Het beton als materiaal voor de zwembadkuip zorgt hier in combinatie met de moderne woning voor een strak en luxueus resultaat.
Bovenstaand zwembad is voorzien van een geïntegreerde jacuzzi. Door de verlaagde rand vormen beiden toch 1 mooi geheel en kan je makkelijk van het zwembad naar de jacuzzi en omgekeerd. Aan de linkerzijde is het zwembad voorzien van kleine watervalletjes. Een leuk extraatje om je zwembad nog meer karakter te geven.
Een strak zwembad met een eenvoudige vorm en zonder speciale afwerkingen en extraatjes. Bovenstaande foto bewijst dat eenvoud siert. Bovendien past de eenvoud van het zwembad perfect bij de strakke look van de woning en het terras.
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar je kan ook perfect kiezen voor een binnenzwembad i.p.v. een buitenzwembad. Zeker als je rekening houdt met het wisselende weer in Nederland én je het hele jaar door van je zwembad wil genieten, kan een zwembad binnen een slimme keuze zijn.
Zwembadbouwer zoeken in je buurt
Op zoek naar een zwembadbouwer in jouw buurt? Via Solvari kom je in contact met zwembadbouwers uit Amsterdam, Rotterdam, Breda, Groningen, … Benieuwd naar een voorstel op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend advies en offertes van zwembadbouwers uit heel Nederland via onderstaand offerteformulier.