Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bouwkundig zwembad: info, prijzen & tips

Een bouwkundig zwembad is een aanwinst voor je tuin en gaat een leven lang mee. Het zwembad wordt volledig voor je op maat gemaakt en je kunt kiezen uit allerlei soorten afwerkingen. Lees hier alle voor- en nadelen van een bouwkundig zwembad, wat het kost en hoe de plaatsing in zijn werk gaat.

Snel naar: voor- en nadelenmogelijke afwerkingenprijzenplaatsing & tips

 

bouwkundig zwembad Voor- en nadelen bouwkundig zwembad

+ Een bouwkundig zwembad wordt volledig voor je op maat gemaakt (alle groottes zijn mogelijk).

+ Je kunt kiezen uit verschillende soorten binnenafwerkingen (folie, tegels, polyester, betonlook).

+ Zeer sterk, gaat een leven lang mee

+ Architectonische meerwaarde en waardestijging van de woning

+ Afdekking met inbouwrolluiken is mogelijk

Aanleg neemt veel tijd in beslag

Prijzig (duurder dan een monoblok zwembad)

 

Een bouwkundig zwembad laten plaatsen? Doe hiervoor beroep op een erkend en ervaren vakman. Via de offerteservice ontvang je gratis offertes van verschillende experts in de buurt. 

 

Binnenafwerking van een bouwkundig zwembad

De binnenafwerking is in grote mate bepalend voor het uitzicht van het zwembad. Een zwembad dat aan de binnenzijde bekleed is met blauwe folie heeft bijvoorbeeld een geheel andere uitstraling dan een zwembad afgewerkt met mozaïektegeltjes. Elke soort afwerking heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Voorbeelden van populaire binnenafwerkingen:

 

 • Folie (liner): Kunststof folie is licht en snel te plaatsen. Het wordt om deze reden veel toegepast voor het waterdicht afwerken van bouwkundige zwembaden. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, diktes en motieven. Nadeel van folie: het kan op termijn een beetje verkleuren en het is iets kwetsbaarder dan harde afwerkingen (zoals keramische tegels of polyester). Voordeel: relatief goedkoop.

 

 • Gespoten polyester: Een alternatief voor folie is gespoten polyester. Het zwembad wordt dan aan de binnenzijde gecoat met meerdere waterdichte lagen (waaronder een PVC laag). Voordelen: harde, slijtvaste toplaag, volledig naadloos (bij folie kan soms naadvorming optreden).

 

 • Tegels: Wil je het zwembad laten betegelen, dan kun je kiezen uit een groot scala aan uitvoeringen. Populair zijn: keramische tegels, tegels van natuursteen en mozaïektegeltjes. Het plaatsen van de tegels neemt relatief veel tijd in beslag (vooral mozaïektegels) en het is dan ook een van de duurste afwerkingen. Voordelen van tegels: zeer sterk (scheurt niet, krast niet), lange levensduur.

 

 • Gepolierd: Bij een betonnen bouwkundig zwembad kun je ervoor kiezen om de wanden en de vloer te laten polieren. Het beton wordt dan volledig gladgeschuurd (gepolierd) en hoeft niet verder afgewerkt te worden. Voordelen: kostenbesparend, afwerking kan niet beschadigen. Nadelen: andere look dan een zwembad met tegels of liner.

 

bouwkundig zwembad

 

Bouwkundig zwembad prijs

De kostprijs van een bouwkundig zwembad is met name afhankelijk van de grootte van het zwembad, het soort binnenafwerking en de gewenste extra’s (denk bijvoorbeeld aan de zwembadafdekking). De kostprijs van een standaard bouwkundig zwembad met gepolierde wanden (10 x 4 meter) bedraagt gemiddeld € 30.000 tot € 35.000 euro (inclusief plaatsing). Reken voor de afwerking (folie / PVC) nog eens 4500 – 6000 euro extra.

 

Benieuwd naar concrete prijzen op maat van jouw project? Via onze online offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsoffertes aanvragen bij erkende zwembadbouwers in de buurt. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken. Klik hier om offertes te ontvangen.

 

Geïntegreerde zwembadafdekking

Een van de voordelen van een bouwkundig zwembad is dat je de zwembadafdekking onzichtbaar kunt laten integreren. De lamellen schuiven dan tijdens het openen in de zwembadconstructie, waardoor de strakke look van het zwembad blijft behouden. Wil je een dergelijk automatisch systeem laten installeren, reken dan op € 7000 tot € 9000 extra voor een volautomatisch systeem met zogeheten ‘solar lamellen’. Door deze speciale lamellen blijft het water in het zwembad langer op temperatuur. Je bespaart er dus ook energie mee.

 

Bouwkundig zwembad: plaatsingswijze

Een bouwkundig zwembad kan op ruwweg twee manieren worden gebouwd: met gemetselde blokken die men waterdicht cementeert of volledig gegoten in beton. Vanwege de tijdbesparing is de laatste methode tegenwoordig erg populair. Het plaatsen van een betonnen zwembad gaat als volgt in zijn werk:

 

1. Graafwerken. De plaats waar het zwembad moet komen wordt gemarkeerd en voldoende diep uitgegraven.

2. Vloerplaat gieten. Men giet de betonplaat die later als zwembadvloer zal dienen.

3. Aanbrengen bekisting. Wanneer de vloerplaat goed droog is plaatst de specialist er een bekisting op van holle polystyreen blokken.

4. Inbouwdelen aanbrengen. De inbouwdelen van het zwembad (skimmers, leidingen, verlichting) worden in de kunststof blokken aangebracht.

5. Wanden storten. Als de bekisting gereed is en alle inbouwdelen op hun plek zitten, stort men de wanden. Met tijdelijke houten schoren worden de wanden op hun plaats gehouden.

6. Afwerken. Als het beton voldoende is uitgehard verwijdert men de bekisting en start men met de binnenafwerking (liner of tegels) en de afwerking van de randen van het zwembad (natuursteen, hout, etc.).

7. Technische ruimte. De technische ruimte wordt ingericht (plaatsen van de filterinstallatie, pomp, verwarming, enz.).

 

bouwkundig zwembad

 

Hoe lang duurt het plaatsen van een bouwkundig zwembad?

De plaatsingsduur is afhankelijk van de grootte van het zwembad, de gewenste afwerking en de weersomstandigheden. Houd rekening met een plaatsingsduur van minstens een maand. De aanleg van een bouwkundig zwembad duurt juist zo lang omdat het beton (of het cement) tijd nodig heeft om te drogen.

 

Bouwkundig zwembad laten plaatsen: tips

Wil je een bouwkundig zwembad laten plaatsen? Lees dan onderstaande tips.

 • Garantie. Check op voorhand welke garantie de zwembadbouwer biedt en let daarbij vooral op de garantie op de binnenafwerking. Bijvoorbeeld de folie / liner:  Wat is de garantie op verkleuring, scheurtjes, naadvorming? Of PVC: wat zegt de garantie over dit type afwerking?

 

 • Maak concrete, heldere afspraken. Het bouwen van een bouwkundig zwembad is een arbeidsintensieve klus waarbij doorgaans meerdere partijen betrokken zijn. Maak concrete afspraken met de zwembadbouwer (over de data waarop de werken plaatsvinden, prijzen, garantie, eventuele meerkosten). Zorg dat alle afspraken duidelijk op papier staan.

 

 • Ga niet over één nacht ijs. Er zijn meerdere zwembadbouwers en elk hebben ze hun eigen specifieke installatiemethoden, materialen en stijl. Ga niet meteen met één partij in zee, maar vergelijk gerust meerdere aanbieders met elkaar. Niet alleen vanwege de prijs, maar ook vanwege de verschillende garantievoorwaarden en zwembadstijlen.

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen