Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs zwembad 2024

Een eigen zwembad hebben is de droom van heel wat mensen. Maar wat kost een binnenzwembad of zwembad in de tuin? Welke factoren hebben een invloed op de kosten voor een zwembad? We zetten het op een rij in dit artikel.

Ga snel naar:
Welke factoren bepalen de kosten?
Bijkomende kosten zwembad
Zwembad zelf plaatsen of laten plaatsen?
Goedkope zwembaden

 

Wat kost een zwembad gemiddeld in 2024?

De kosten voor een zwembad starten vanaf 30.000 euro en kunnen snel oplopen tot 100.000 euro of meer. De grote variatie aan opties, formaten en materialen maakt dat een gemiddelde prijs moeilijk te geven is. Met een budget van 40.000 tot 50.000 euro mag je wel al rekenen op een kwalitatief zwembad met alle nodige toebehoren inclusief plaatsing.

Benieuwd naar een exacte prijs op maat van jouw noden en wensen? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend voorstellen en offertes aanvragen bij zwembadbouwers actief in jouw regio.

 

 

Welke factoren bepalen de kosten van een zwembad?

Of het nu gaat om een buiten- of binnenzwembad, de prijs van een zwembad is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste aspecten die een invloed hebben op de kosten van een zwembad:

1. Bouwtype (inbouw, opbouw of opzet zwembad?)
2. Constructiemateriaal (materiaal van de zwembadkuip: kunststof, beton, inox of hout?)
3. Toebehoren en afwerking

1. Bouwtype: Inbouw, opbouw of opzet?

Een eerste factor die een invloed heeft op de prijzen van zwembaden is het bouwtype. Kies je voor een inbouw zwembad, half ingebouwd of een opbouw of opzet zwembad?

Inbouw zwembaden zijn het duurst (vanaf € 30.000), gevolgd door opbouw zwembaden (vanaf € 2.000) en opzet zwembaden (vanaf € 150, excl. plaatsing). Voor een ingebouwd zwembad ligt de prijs hoger omdat er graafwerken nodig zijn en een kwalitatieve bekuiping gebruikt wordt met een lange levensduur. Opbouw en inbouw zwembaden gaan vaak maar 3 tot 10 jaar mee. Alle kosten zijn inclusief 21% btw en plaatsing.

 

Inbouw zwembad: vanaf € 30.000

Inbouw zwembaden zijn erg populair om hun strakke look en het feit dat ze perfect geïntegreerd kunnen worden in de tuin (of andere locatie). Ze zijn ook erg sterk, met minder risico op lekkages en doorbuiging van de constructie. Ingebouwde zwembaden worden altijd volledig (of deels) op maat gemaakt. De populairste materialen voor de constructie zijn beton, kunststof en inox. Lees hier alles over inbouw zwembaden.

 

2. Constructiemateriaal (materiaal zwembadkuip)

Wil je een zwembad plaatsen, dan wordt de prijs ook bepaald door het constructiemateriaal. Daarmee bedoelen we het materiaal waaruit de zwembadkuip is gemaakt. Betonnen zwembaden en RVS zwembaden zijn het duurst (vanaf € 45.000), gevolgd door kunststof zwembaden (vanaf € 30.000). De kosten zijn inclusief 21% btw en plaatsing.

 

kosten zwembad Bouwkundig zwembad (beton): vanaf € 45.000

Een betonnen zwembad is steeds een bouwkundig zwembad. Deze worden altijd volledig op maat en op locatie gebouwd (inbouw of opbouw). Je hebt dus volledige keuzevrijheid wat betreft de afmetingen, vorm, afwerking, …

Omdat alles op locatie gebeurt neemt de plaatsing wel meer tijd in beslag in vergelijking met bvb. zwembaden uit kunststof (zie hieronder). Dat in combinatie met de grote keuzevrijheid, maakt dat betonnen zwembaden duurder zijn. Door de uitvoering in beton zijn ze wel heel sterk en gaan ze ook lang mee.

Lees hier alles over bouwkundige zwembaden.

 

zwembad aanleggen kosten RVS zwembad: vanaf € 45.000

Relatief nieuw, maar wel erg populair zijn inox zwembaden. Inox is roestvrij staal (RVS) en dus goed bestand tegen corrosie waardoor het lang meegaat. Een zwembad uit RVS ziet er ook erg stijlvol en uniek uit. Bovendien is het mogelijk als inbouw- en opbouwzwembad én kan je het zowel in standaardmaten als op maat krijgen.

Voor de bouw zijn er 2 mogelijkheden: een inox zwembad maken kan door verschillende RVS platen aan elkaar te lassen of door 1 plaat in een bepaalde vorm te plooien (bestaat uit 1 stuk).

Lees hier alles over RVS zwembaden.

 

kosten zwembad aanleggen Monoblok zwembad (kunststof): vanaf € 30.000

Een kunststof zwembad is steeds een monoblok zwembad. Het gaat om prefab zwembaden die vooraf in de fabriek gemaakt worden en nadien in 1 stuk op locatie geplaatst worden. Doordat de plaatsing (inbouw of opbouw) dus sneller kan gebeuren, zijn de kosten lager.

Bij standaard monoblok zwembaden (bestaan uit 1 stuk, gemaakt via een mal) is maatwerk niet mogelijk. Bij modulaire zwembaden (bestaan uit verschillende panelen die aan elkaar vastgemaakt worden tot 1 kuip) behoort maatwerk wel tot de mogelijkheden.

Lees hier alles over monoblok zwembaden.

 

zwembad tuin kosten Prijs houten zwembad

Houten zwembaden kan je vrijstaand plaatsen en zijn meestal goedkoper. Een kwaliteitsvol houten zwembad van 16 vierkante meter kost tussen de 3500 en 4000 euro. Voor een groter formaat van 8 op 4 meter leg je gemiddeld tussen de 7000 à 8000 euro neer (excl. plaatsing). De prijzen zijn afhankelijk van de houtsoort en de grootte van het zwembad.

Lees hier alles over houten zwembaden.

 

 

3. Zwembad toebehoren en afwerking

Wil je een zwembad bouwen, dan worden de kosten ook voor een groot deel bepaald door de gekozen afwerking en toebehoren:

 

Zwembad afwerking

De binnenkuip van een zwembad kan je afwerken in verschillende materialen. Bij kunststof (monoblok) zwembaden is dat minder van toepassing aangezien de kunststof waaruit de zwembadkuip gemaakt wordt al mogelijk is in diverse kleuren (blauw, grijs, wit, …) en afwerkingen. Hetzelfde geldt voor RVS zwembaden.

Het afwerken van de binnenkuip in een ander materiaal wordt vooral toegepast bij betonnen zwembaden. De originele betonlook behouden is het goedkoopst. Wil je de binnenkuip afwerken met een ander materiaal, dan is een coating het goedkoopst, gevolgd door een foliebekleding, pleisterwerk, tegels en mozaïek.

 

Zwembad toebehoren

Denk hierbij maar aan technische voorzieningen zoals een zwembadpomp, zwembadfilter, zwembadverwarming, luchtbehandeling (voor binnenzwembaden), … Ook zwembad accessoires zoals een zwembadtrap, zwembadafdekking, zwembadverlichting, … zorgen voor extra kosten. Aangezien de meeste van deze toebehoren onmisbaar zijn, is het belangrijk om hier op voorhand goed over na te denken.

Let op, hoeveel de kosten precies bedragen is sterk afhankelijk van de situatie (grootte zwembad, mogelijkheden van de locatie, gewenste afwerking, …). Het spreekt voor zich dat verwarming voor een klein zwembad goedkoper is dan voor een groot zwembad, of dat design zwembadverlichting met meerdere kleuren meer kost dan standaard zwembadverlichting.

 

Welk soort zwembad kies ik best?

Wil je een zwembad dat perfect geïntegreerd is op de locatie? Dan kies je best een inbouw zwembad. Wil je het goedkoper houden en graafwerken vermijden, dan is een opbouw of opzet zwembad meer iets voor jou. Wat de materialen voor de zwembadkuip betreft, zijn kunststof zwembaden erg populair. RVS of betonnen zwembaden zijn wat duurder, maar hebben wel een unieke look. Welk type zwembad je best kiest, met welke afwerking en toebehoren, hangt dus volledig af van jouw wensen, budget en de locatie.

TIP: wat kost een zwembad precies op maat van je wensen? Via de offerteservice ontvang je vrijblijvend zwembad offertes van verschillende zwembadbouwers. Zo kan je eenvoudig voorstellen, prijzen, …vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

prijs zwembad

Bijkomende kosten zwembad

Naast de kosten voor de zwembad aanleg met alle toebehoren en voorzieningen, zijn er nog een aantal andere kosten waar je rekening mee moet houden.

 

1. Zwembad onderhoud

Als je het zwembad onderhoud zelf doet, moet je rekenen op € 400 à 600 per jaar aan onderhoudsproducten. Een zwembadspecialist inschakelen voor het zwembad onderhoud is natuurlijk meer aangeraden. Deze weet precies waarop hij moet letten en kan eventuele defecten tijdig vaststellen. Zo ben je er zeker van dat je zwembad in optimale staat blijft en voorkom je discussie over de garantie. Een onderhoudsbeurt door een zwembadspecialist kost zo’n € 200 à 300 en laat je best 2x per jaar uitvoeren.

 

2. Energiekosten zwembadverwarming

Naast de installatiekost voor de zwembadverwarming moet je ook rekening houden met de de energiekosten voor die zwembadverwarming. Een warmtepomp wordt daarbij het vaakst gebruikt. Reken op kosten van zo’n € 500 à 600 per jaar om een zwembad met afdekking te verwarmen van april t.e.m. oktober.

 

3. Andere kosten

Eventuele andere kosten zijn de aanleg van een terras rond het zwembad, het plaatsen van een poolhouse, … Hoeveel geld je daaraan spendeert is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw keuzes.

 

Prijs zwembad laten plaatsen of zelf plaatsen?

In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij een opbouw of opzet zwembad, kan je het overwegen om het zwembad zelf te plaatsen om de kosten te drukken. Bij inbouw zwembaden is doe-het-zelven minder aan te raden. Er komt heel wat expertise en planning bij kijken. Bovendien ben je zelf volledig verantwoordelijk voor de kwaliteit en kan je geen aanspraak maken op garanties. Fouten bij doe-het-zelven zijn ook vaak snel gemaakt en kunnen achteraf leiden tot hoge herstellingskosten.

Wat is de beste keuze? Wil je zeker zijn van een correcte en vlotte plaatsing van je zwembad en een mooi en kwalitatief resultaat? Schakel dan een professionele zwembadbouwer in. Deze weet met welke aandachtspunten hij rekening moet houden en verzekert je van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van zwembadbouwers actief in je buurt via de offertepagina.

 

Druk de kosten en voer een deel van de werken zelf uit

Wil je een zwembad plaatsen en de prijs drukken? Dat kan door een deel van de werken zelf uit te voeren. Zo kan je de graafwerken en het storten van een betonnen bekuiping bijvoorbeeld uitbesteden. Alles wat met de afwerking te maken heeft, kan je dan zelf doen. Overleg wel goed met je zwembadbouwer wanneer je bepaalde werken zelf wil uitvoeren. Zo zorg je ervoor dat de werken elkaar goed opvolgen.

 


Goedkope zwembaden

Ben je op zoek naar een goedkoop zwembad, dan kan je ook kiezen uit onderstaande varianten.

zwembad bouwen kosten Opbouw zwembad: vanaf € 2.000

Wil je liever geen graafwerken? Dan kies je beter voor een opbouw zwembad. Hoewel je ze ook gedeeltelijk kan ingraven, staan deze meestal gewoon op de grond. Daardoor is de plaatsing eenvoudiger én goedkoper. Rekenen op een gemiddelde prijs van € 2.000, incl. btw en plaatsing.

Let op, want in sommige gevallen (bij grote zwembaden) is een stevige fundering nodig. Opbouw zwembaden in hout en metaal zijn het populairst, maar ook andere materialen zoals beton en kunststof kunnen. Zowel prefab modellen als (deels) maatwerk is mogelijk.

Lees hier alles over opbouw zwembaden.

 

prijzen zwembad Opzet zwembad: vanaf € 150

Een opzet zwembad is het goedkoopst. Reken op een gemiddelde prijs van € 150, incl. btw en excl. plaatsing. Met opzet zwembaden worden meestal de kunststof zwembaden bedoeld die vrij op de grond staan en makkelijk opgezet en terug afgebroken (bijvoorbeeld tijdens het winterseizoen) kunnen worden.

Let op, het gaat hier om prefab zwembaden waarbij maatwerk niet mogelijk is. Je vindt deze opzet zwembaden ook terug in heel wat doe-het-zelf zaken en webshops. Populaire merken zijn Bestway, Intex, …

Lees hier alles over opzet zwembaden.

 

De goedkoopste keuze is niet altijd de beste keuze!

Heel wat mensen beginnen met een goedkopere variant zoals een opbouw of opzet zwembad. Dat is financieel gezien misschien interessant, maar hou er rekening mee dat deze goedkope zwembaden ook enkele nadelen met zich meebrengen. Ze kunnen minder mooi geïntegreerd worden op de locatie (ze staan gewoon op de grond), ze hebben een kortere levensduur, er zijn minder mogelijkheden op vlak van uitbreiding of aanpassing, …

Om die redenen is het soms interessanter om meteen te investeren in een volwaardig inbouw zwembad. Dat is duurder, maar wel kwalitatiever. Inbouw zwembaden hebben een lange levensduur én je hebt veel meer keuzevrijheid bij het ontwerp. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen voor jouw project? Ontvang en vergelijk hier vrijblijvend offertes.

 

 

FAQ: zwembad plaatsen kosten • Wat kost een zwembad per jaar?
  Wat zijn de jaarlijkse kosten voor een binnenzwembad of zwembad in de tuin? Daarvoor moet je rekening houden met 3 grote factoren: de onderhoudskosten, de energiekosten voor de zwembadverwarming en de kosten voor het bijvullen van het zwembad. Hoeveel je voor die verschillende onderdelen precies betaalt, verschilt per situatie. Hoe groter je zwembad, hoe hoger energiekosten om het te verwarmen. Hoe vaker je zwemt, hoe vaker het zwembadwater zal moeten worden bijgevuld, enz.


 • Waarom vergelijk ik best verschillende zwembadbouwers?

  Het plaatsen van een zwembad is een grote investering. Je kiest dan ook best voor kwalitatieve materialen en een betrouwbare partner zodat je jarenlang kan genieten zonder zorgen. Elke zwembadbouwer heeft natuurlijk zijn eigen manier van werken, heeft zijn eigen specialisatie, … Je doet er daarom goed aan om verschillende zwembadbouwers te contacteren. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en prijzen van zwembaden.

  LET OP: bij het vergelijken van zwembad offertes is het belangrijk dat je geen appelen met peren vergelijkt. Ga dus goed na wat allemaal in de kosten inbegrepen is, met welke materialen gewerkt wordt, … Maak gebruik van onze offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen en voorstellen aan bij verschillende zwembadbouwers.

 

wat kost een zwembad

 

Mogelijke alternatieven en hun prijzen

Behalve voor een zwembad kan je ook kiezen voor een zwemvijver en zwemspa. Wat is de beste keuze en zijn er veel verschillen op vlak van kostprijs?

 

Zwemvijver

Met een zwemvijver combineer je de luxe van een zwembad met het natuurlijke uitzicht van een vijver. Een zwemvijver is makkelijk in onderhoud, milieuvriendelijk en is een streling voor het oog. Je kan enerzijds kiezen voor een standaard zwemvijver met een formele vorm en een apart zwem- en plantengedeelte. Anderzijds kan je kiezen voor een natuurvijver met een meer informele vorm en waarbij de planten in het zwemgedeelte staan.

Kosten zwemvijver: de kosten voor een zwemvijver variëren tussen de € 15.000 en 40.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Reken voor een zwemvijver van 8 x 4m op € 25.000 à 30.000 (incl. plaatsing en excl. btw), uitgraven en wegvoeren van de grond niet inbegrepen. Benieuwd naar een voorstel en kosten op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.

 

Zwemspa

In een zwemspa kan je zowel heerlijk genieten én trainen aan je conditie dankzij krachtige powerjets. Eveneens is het geschikt om revalidatie-oefeningen in te doen.

Kosten zwemspa: voor een standaard uitvoering mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 15.000. Een zwemspa met luxe uitvoering kost al snel € 30.000. Benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen