Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vergunning zwembad [2024 update]

Heb je voor het aanleggen van een zwembad in de tuin een vergunning nodig? Niet altijd. In dit artikel kom je te weten welke regels voor privé-zwembaden er gelden in Nederland, in welke gevallen je een vergunning voor je zwembad moet aanvragen, welke aanvraagprocedure je daarvoor moet volgen en wanneer je je zwembad vergunningsvrij mag bouwen.

Ga snel naar:
Vergunning zwembad nodig?
Aanvraagprocedure zwembad vergunning
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Vereenvoudigde regels dankzij omgevingsvergunning

Wilde je vroeger een zwembad aanleggen in de tuin waarvoor je een vergunning nodig had? Dan moest je voor verschillende werken aparte vergunningen aanvragen. Zo moest je voor een zwembad in bepaalde gevallen een bouwvergunning, milieuvergunning en sloopvergunning aanvragen.

Alle vergunningen werden gebundeld in 1 algemene vergunning: de omgevingsvergunning. Dat maakt de aanvraagprocedure voor een zwembadvergunning een stuk eenvoudiger. De bepalingen van de omgevingsvergunning staan in de Wet algemene bepalingen omgevingsvergunning (Wabo). Daarin zijn ook de mogelijkheden uitgebreid om een zwembad vergunningsvrij te bouwen.

Heb ik wel of geen zwembadvergunning nodig? Een zwembadbouwer informeert je graag over de huidige regelgeving voor een zwembad in de tuin. Kom in contact met een vakbedrijf in jouw buurt.

 

Heb ik een vergunning voor mijn zwembad nodig?

Wanneer is een bouwvergunning verplicht als je een zwembad laat plaatsen in de tuin en wanneer niet? Een kort overzicht van de huidige regelgeving:

 

1. Wanneer heb ik GEEN vergunning nodig voor mijn zwembad?

In de meeste gevallen heb je geen omgevingsvergunning nodig om een zwembad aan te leggen. Je mag je zwembad vergunningsvrij bouwen als je:

  • je zwembad laat aanleggen op een erf bij een woning of woongebouw,
  • geen overkapping laat plaatsen,
  • woning of woongebouw geen monument is,
  • woning een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht is en je je zwembad in de achtertuin laat aanleggen.

Verder is het ook belangrijk dat de aanleg van jouw zwembad niet in strijd is met het bestemmingsplan van de regio. Je informeert je hierover het best bij je gemeente.

TIP: het is niet altijd even duidelijk wanneer je precies een vergunning nodig hebt voor jouw zwembad en in welke gevallen de vergunningsplicht vervalt. Bespreek daarom jouw project met een zwembadbouwer. Op basis van jouw wensen en plannen geeft hij jou het juiste advies. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

2. Wanneer heb ik WEL een vergunning nodig voor mijn zwembad?

In alle andere gevallen heb je wel een vergunning nodig voor een zwembad in de tuin. Je bespreekt best eerst jouw wensen met jouw zwembadbouwer. Hij verschaft je alle informatie die je nodig hebt voor de aanvraagprocedure. Via onze gratis offerteservice kom je snel in contact met 2 à 3 zwembadbouwers in jouw regio. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Doe de vergunningscheck online

Via de online vergunningscheck kan je zelf nagaan of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor jouw zwembadproject. Via omgevingsloket.nl voer je jouw locatie en geplande werkzaamheden in. Vervolgens controleert de vergunningschecker op basis van de ingevoerde gegevens of je vergunningsplichtig, meldingsplichtig of geen van beide bent.

LET OP: het resultaat van de online vergunningscheck is niet bindend. Bovendien bestaat de kans dat er voor jouw project nog een andere vergunnings- of meldingsplicht geldt. Je neemt hierover best contact op met je gemeente. Natuurlijk weet je dan best al hoe je project er zal uitzien. Een zwembadbouwer adviseert je graag verder en kan helpen met de vergunningsaanvraag. Kom in contact met zwembadbouwers via de offerteservice.

 

zwembad vergunning

 

Aanvraagprocedure vergunning zwembad

Je kan op 2 manieren jouw zwembadvergunning aanvragen:

  • online: naast een online vergunningscheck op omgevingsloket.nl kan je hier ook jouw vergunning online aanvragen. Log hiervoor in op de site en volg de aangegeven stappen. De beslistermijn bedraagt maximaal 8 weken.
  • via de gemeente waar je woont: je kan de vergunning ook altijd bij je gemeente aanvragen. Het verloop van de aanvraagprocedure verschilt per gemeente. Vraag dus zeker goed na hoe lang die procedure duurt. Zo weet je wanneer je de werken kan inplannen en kan je goede voorbereidingen treffen.

Is je vergunning in orde? Dan kan je opstarten met de bouw van je zwembad. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van jouw project via onze gratis offerteservice.

 

Wat als je vergunning geweigerd wordt?

Dan kan je tot 6 weken na de bekendmaking van de beschikking bezwaar indienen. Nadat je bezwaar hebt gemaakt, kan je in beroep gaan bij de rechtbank en later eventueel in hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Om te vermijden dat je vergunning voor je zwembad geweigerd wordt, bespreek je best op voorhand jouw project in detail met een ervaren zwembadbouwer. Hij informeert je over de mogelijkheden, de vergunningsplicht en wijst je op mogelijke aandachtspunten. Kom in contact met erkende vakmannen in jouw regio.

 

FAQ zwembadvergunning

Roept de huidige regelgeving nog vragen op? Hieronder proberen we de meest voorkomende vragen te beantwoorden. Staat het antwoord dat je zoekt er niet tussen? Neem dan contact op met een zwembadbouwer in jouw buurt. Hij doorloopt graag samen met jou jouw project en informeert je over de meest recente wetgeving. Maak hiervoor gebruik van onze gratis offerteservice.



  • Kan je voor een zwembad zonder vergunning een boete krijgen?
    Heb je je zwembad zonder vergunning laten bouwen terwijl er een vergunningsplicht geldt? In dat geval kan de gemeente beslissen om het zwembad te laten verwijderen. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een boete. Je hebt er dus alle baat bij om de vergunning in orde te maken voor de werken van start gaan.


  • Heb je ook voor een zwemvijver een vergunning nodig?
    Voor een zwemvijver gelden dezelfde regels als voor een zwembad. Je kan via de vergunningscheck nagaan of je voor je zwemvijver een vergunning moet aanvragen.


  • Moet ik een architect inschakelen voor een zwembad met vergunning?
    Dit is niet verplicht, maar brengt wel enkele voordelen met zich mee. Heb je een specifiek ontwerp in gedachten, dan kan een architect jouw plannen uitwerken. Daarnaast brengt hij je ook op de hoogte van alle regels waaraan jouw privé-zwembad moet voldoen.


  • Is er een meldingsplicht voor een zwembad zonder vergunning?
    Zelfs wanneer je geen vergunning nodig hebt om je zwembad te laten aanleggen, geldt in sommige gevallen toch een meldingsplicht. Je informeert best even bij je gemeente of je de bouw van je zwembad moet melden. Ook je zwembadbouwer kan je hierover meer informatie verschaffen. Via onderstaand offerteformulier kom je snel en eenvoudig in contact met ervaren zwembadbouwers in jouw regio:

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen