aanleggen-zwembad.nl
Online inspiratie & info over zwembaden en hun prijzen.
Vergelijk 75+ erkende zwembadbouwers online!
header image
aanleggen-zwembad.nl

Vergunning zwembad [2022 update]

Voor het aanleggen van een zwembad heb je niet altijd een vergunning nodig. Lees hier welke regels er in Nederland gelden en kom te weten in welke gevallen je een vergunning moet aanvragen en hoe je dat doet.

Ga snel naar: Ben ik vergunningsplichtig?Aanvraagprocedure

 

Omgevingsvergunning voor een vereenvoudiging van de regels

Vroeger moest je in Nederland voor verschillende werken aparte vergunningen aanvragen. Zo moest je voor de aanleg van een zwembad in bepaalde gevallen een bouwvergunning, milieuvergunning én sloopvergunning aanvragen.

Sinds 2010 is alles een stuk makkelijker. Alle aparte vergunningen werden gebundeld in 1 algemene vergunning, de omgevingsvergunning. De bepalingen van de omgevingsvergunning staan in de Wet algemene bepalingen omgevingsvergunning (Wabo). Met die Wabo zijn ook de mogelijkheden om een zwembad vergunningsvrij te bouwen uitgebreid.

 

Heb ik een zwembad vergunning nodig in Nederland?

In de meeste gevallen heb je geen omgevingsvergunning nodig om een zwembad aan te leggen. Toch bestaan er uitzonderlingen. Wanneer heb je wel een bouwvergunning nodig?

  • Als je een zwembad met overkapping laat plaatsen.
  • Als je in een monumentaal pand woont.
  • In bepaalde agrarische gebieden.

Het is ook belangrijk dat de aanleg van het zwembad niet in strijd is met het bestemmingsplan van de regio.

 

» Doe een online vergunningscheck

Of je al dan niet een omgevingsvergunning moet aanvragen kan je zelf online nagaan op omgevingsloket.nl. Je voert jouw locatie en geplande werkzaamheden in. Vervolgens controleert de vergunningschecker op basis van de ingevoerde gegevens of je vergunningsplichtig, meldingplichtig of geen van beide bent.

Ook al moet je geen vergunning aanvragen, het kan dus wel zijn dat je meldingsplichtig bent. Ook dat verschilt per gemeente.

 

Let op: volgens omgevingsloket.nl biedt het resultaat geen absolute zekerheid. Daarnaast bestaat de kans dat er voor jouw project nog andere vergunningen en meldingen gelden. Je doet er dus goed aan contact op te nemen met de gemeente voordat je met de werken start.

Ook jouw zwembadbouwer kan je van het nodige advies voorzien en je eventueel helpen met de vergunningsaanvraag. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende zwembadbouwers via de offertepagina.

vergunning zwembad

 

Vergunning zwembad aanvragen: Procedure

Een zwembad vergunning aanvragen doe je via de gemeente waar je woont. Het verloop van de procedure verschilt per gemeente. Vraag dus zeker goed na hoelang de aanvraagprocedure ongeveer duurt. Zo weet je wanneer je de werken moet inplannen en kan je goede voorbereidingen treffen.

 

Is de vergunning al in orde en wil je graag starten met de bouw van je zwembad? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen voor een zwembad op maat van jouw wensen en mogelijkheden via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen