HDPE zwembad: mogelijkheden & prijzen
Op gebied van kunststof zwembaden is een HDPE zwembad het neusje van de zalm. Met deze duurzame, onderhoudsvriendelijke kunststof heb je een zwembad voor het leven. Bovendien zijn de mogelijkheden qua vormgeving, afmetingen, afwerking, … groot, ook al gaat het om een prefab zwembad. In dit artikel ontdek je meer over de voordelen, uitvoeringen, kosten, … van zo’n zwembad van HDPE!
Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
HDPE zwembad: prijs
Hoe HDPE zwembad plaatsen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes
Wat is een HDPE zwembad?
HDPE staat voor ‘Hoge Dichtheid Polyethyleen’. Concreet gaat het om een hoogwaardig thermoplastic op basis van aardolie. Zwembaden van deze kunststof bestaan uit plaatmateriaal van 10 mm en zijn dus erg stevig. Bovendien is HDPE plooibaar na verhitting, waardoor meerdere vormen en afwerkingen mogelijk zijn.
In de fabriek last een zwembadspecialist alle plaatdelen waterdicht aan elkaar tot een kant-en-klare zwembadkuip. Zo krijg je een robuust geheel dat je niet hoeft te laten bekleden met een folie of liner.
Wil je graag een HDPE zwembad kopen? Zoek dan nog zeker meer informatie over de mogelijkheden qua afmetingen, vormen, afwerkingen en accessoires. Een zwembadspecialist is dan het perfecte aanspreekpunt. Zo maak je altijd een weloverwogen keuze. Start hier je aanvraag!
Voor- en nadelen van een HDPE zwembad
Polyethyleen is ook populair voor opslagtanks, rioolbuizen, verpakkingen, … Maar waarom leent deze variant met een hoge dichtheid zich zo goed voor zwembaden? En zijn er ook nadelen verbonden aan zo’n prefab zwembad? We nemen het kort met je door:
Voordelen HDPE zwembad
- Enorm duurzaam: polyethyleen met een hoge dichtheid is een erg sterk materiaal dat bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Zowel koude winters als hete zomers hebben geen invloed op deze hoogwaardige kunststof. Daardoor profiteer je van een uitzonderlijk lange levensduur.
- Onderhoudsvriendelijk: deze kunststof vergt minder onderhoud dan andere materialen. Door de gladde wanden kan je eventueel vuil met een zachte borstel of een zwembadrobot erg makkelijk verwijderen. Daarnaast is het ook aangeraden om grover vuil (bladeren, takjes, …) met een schepnet uit je zwembadwater te halen.
- Vele mogelijke uitvoeringen: een zwembad in HDPE is geen puur maatwerk. Zulke geprefabriceerde monoblock zwembaden plaatst een vakbedrijf kant-en-klaar met een kraan in de uitgegraven kuil. Toch zijn er vele opties om je zwembad samen te stellen. Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke uitvoeringen van een HDPE zwembad.
- Bestand tegen uv-straling, chemicaliën, …: HDPE is uitstekend bestand tegen uv- en ozonstraling, zuren en chemicaliën. Daardoor is zo’n zwembad 100% kleurvast en komen er ook geen gevaarlijke stoffen vrij bij hogere temperaturen.
- Snelle plaatsing: aan de plaatsing van een prefab zwembad gaan uiteraard nog graaf- en betonwerken vooraf. Maar daarna gaat het snel. Met een hijskraan zet een vakbedrijf de volledige kuip in 1 keer in de uitgegraven kuil en kan de afwerking beginnen. Bij bouwkundige zwembaden uit beton is die plaatsing arbeidsintensiever en tijdrovender.
Nadelen HDPE zwembad
- Hijskraan en voldoende ruimte nodig: een zwembadbouwer levert je zwembad in HDPE in 1 geheel. Daardoor heb je een hijskraan nodig om zo’n zwembad te kunnen plaatsen. Er moet ook voldoende ruimte zijn om die plaatsing tot een goed einde te brengen.
- Duurder dan een opzetzwembad: hou je het liever goedkoper? Dan is een kunststof opzetzwembad een betere keuze. Naast de lagere kostprijs zijn er ook geen graafwerken in je tuin nodig. Al zijn je vormgevingsopties en het luxeniveau natuurlijk een pak beperkter dan bij een zwembad in HDPE.
Mogelijke uitvoeringen
Een zwembad in HDPE is een prefab zwembad, maar laat je zeker niet misleiden door die term. Ook met zo’n monoblock zwembad (een kant-en-klare zwembadkuip) profiteer je van een grote keuzevrijheid om een zwembad op maat te ontwerpen. Over welke standaard en uitbreidingsopties gaat het dan allemaal? We zetten de mogelijkheden op een rijtje:
1. Kleur
Deze kunststof is in meerdere kleuren verkrijgbaar. Een HDPE zwembad in het zwart ziet er bv. heel strak uit, maar ook grijs, antraciet en wit zijn mogelijk. Bovendien heeft uv-straling geen enkele invloed op je gekozen kleur.
2. Vorm & afmetingen
HDPE is een plooibare kunststof bij verhitting. Na het afkoelen neemt het materiaal dan de gewenste vorm aan. Daardoor kan je kiezen voor rechthoekige, vierkante en ronde zwembaden van HDPE. Ook qua afmetingen zijn er meerdere mogelijkheden. Bij een rechthoekige vorm is zo’n zwembad vaak 4 à 5 meter breed en de lengte varieert tussen 6 à 10 meter. Bespreek de mogelijkheden zeker met je specialist!
3. Afdekking
Een afdekking voor je HDPE zwembad is zeker geen overbodige luxe. Met zo’n rolluik voorkom je vuil in het water en hou je de watertemperatuur ook beter op peil. En zo vermijd je ook extra energiekosten. Er bestaan zelfs solar rolluiken die het water nog opwarmen door de zon. De voorbereidingen voor zo’n lamellendek gebeuren meestal al tijdens de productie van de zwembadkuip in de fabriek.
4. Extra’s
Het luxeniveau van je HDPE zwembad bepaal je helemaal zelf. Wil je bv. een jetstream laten plaatsen om aan je conditie te werken? Wil je extra spots, een stofzuigeraansluiting, … laten inbouwen? Of heb je een bepaald soort boordstenen op het oog? Je kan al deze wensen bespreken met je zwembadspecialist!
Vergelijken loont: neem contact op met meerdere specialisten!
Het aanbod aan afmetingen, extra opties, … verschilt van zwembadbouwer tot zwembadbouwer. Voor een goed overzicht van de mogelijkheden is het dus verstandig om meerdere specialisten te contacteren. Zo vergelijk je ook hun prijzen, werkwijzen, uitvoertermijnen, duur van de werken, garantie, …
Verschillende offertes aanvragen? Via onze offerteservice brengen we je gratis in contact met meerdere vakbedrijven. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!
HDPE zwembad: prijs
Voor een standaard zwembad van HDPE betaal je gemiddeld 12.000 à 18.000 euro (excl. plaatsing). Laat je zo’n zwembad installeren en tot in de puntjes afwerken door een professionele installateur? Dan beginnen de prijzen vanaf 35.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kostprijs zal vooral afhangen van de afmetingen, de extra’s die je kiest, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, …
Benieuwd naar een totaalprijs voor jouw zwembad? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij zwembadspecialisten in je buurt. Die maken een gedetailleerde offerte voor je op, zodat je uitgebreid alle kostenposten kan vergelijken. Start je aanvraag hier!
Hoe HDPE zwembad plaatsen?
Een zwembadspecialist bouwt je kuip volledig in de fabriek, maar toch heeft de plaatsing best wat voeten in de aarde. Zowel letterlijk als figuurlijk… Hoe gaat zo’n professioneel vakbedrijf te werk bij het plaatsen van je HDPE zwembad? De verschillende stappen in een overzicht:
-
Analyse van je tuin
Allereerst inspecteert een zwembadspecialist je tuin. Hoe is die georiënteerd? Wat is de meest geschikte locatie voor je zwembad? Wat zijn de meest geschikte afmetingen op basis van de beschikbare ruimte? Pas na zo’n analyse kan hij beginnen aan het ontwerp.
-
Graaf- en grondwerken
In een volgende fase voert het vakbedrijf alle noodzakelijke graafwerken uit. Niet alleen voor de zwembadkuip, maar ook voor alle leidingen naar de technische installatie. In de kuil giet hij dan een vloerplaat in beton.
-
HDPE zwembad plaatsen
Met een hijskraan plaatst de vakspecialist je zwembadkuip waterpas op de vloerplaat. Die kuip is meestal nog extra verstevigd met een metalen draagstructuur. Zo kan je zwembad de druk van het water nog beter aan. Ook de afwerking met stabilisé zorgt voor een optimale verankering.
-
Technische installatie aansluiten
Na de plaatsing van het zwembad is het tijd om alle nodige aansluitingen te voorzien. Als je dat wil, kan je installateur een tuinkast plaatsen voor je technische installatie. Daarin komt dan de warmtepomp, de circulatiepomp, het automatische doseersysteem voor de chloor- en pH-waarden, … Zo profiteer je van een volledig geautomatiseerd HDPE zwembad.
-
Zwembad afwerken met boordstenen
Zijn alle technieken voor je zwembad aangesloten? Dan volgt alleen nog de afwerking. Je kiest zelf de stijl en de materialen voor de boordstenen. Ook andere zaken als een houten terras rond je zwembad, beplanting, … kan je installateur voor je aanleggen.
Op zoek naar een geschikte zwembadspecialist? Die vind je gegarandeerd via onze offerteservice. Na enkele dagen nemen meerdere vakbedrijven al contact met je op voor een vrijblijvend gesprek. Ontvang nu voorstellen op maat!
Enkele veelgestelde vragen
Zit je nog met vragen over zo’n prefab zwembad van kunststof? Dan staat een ervaren specialist voor je klaar. Ook hieronder vind je al het antwoord op enkele veelgestelde vragen over zwembaden in HDPE:
-
Is een zwembad van HDPE veilig?Absoluut. Door de stevigheid van deze kunststof zijn er geen scherpe of onregelmatige randen in het zwembad te vinden. Het is dus 100% veilig voor alle gebruikers. Daarnaast is HDPE een antibacterieel materiaal en komen er ook geen gevaarlijke stoffen vrij bij hogere temperaturen. -
Wat is de levensduur van een HDPE zwembad?Normaal gaat dit type kunststof zwembad je hele leven mee. HDPE is namelijk bestand tegen wisselende weersinvloeden, chemicaliën, zuren, … Vanwege die lange levensduur krijg je meestal ook een lange garantie op je zwembadkuip. Vaak gaat het om garanties van wel 20 jaar of langer. Daarmee bewijzen de installateurs hun grote vertrouwen in dit product. -
Wat zijn de alternatieven voor zo’n prefab zwembad?Afhankelijk van je budget kan je ook nog voor een ander type zwembad kiezen. Zo komt een opzetzwembad veel goedkoper uit en bovendien zijn er geen graafwerken nodig. En komt de winter eraan? Dan berg je het zwembad eenvoudig weer op. Aan de andere kant van het prijsspectrum heb je dan weer een bouwkundig zwembad op maat. Bij dit pure maatwerk bepaal je helemaal zelf de vorm, grootte, afwerking, … van het zwembad. Ook luxezwembaden zijn vaak op maat gemaakt en kosten je wat meer. -
In hoeverre is een zwembad in HDPE geautomatiseerd?Op gebied van onderhoud hoef je aan dit type zwembad niet zo veel meer te doen. Een automatisch doseersysteem monitort je waterkwaliteit, een warmtepomp houdt het water op temperatuur, … Koop je bovendien een zwembadrobot om de randen en de bodem schoon te houden? Dan heb je helemaal geen werk meer aan je zwembad. Alleen het grovere vuil met een schepnet uit het water halen, is nog nodig.
BELANGRIJK: zit je toch nog met vragen? Of wil je je zwembad winterklaar maken na het zwemseizoen? Dan kan je natuurlijk altijd terecht bij jouw zwembadspecialist.