Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bio-zwembad

Heb je altijd al willen zwemmen in je eigen zwembad in de tuin? En wil je dat doen in gezond, natuurlijk water? Dan is een bio-zwembad de perfecte keuze. Maar wat is een biologisch zwembad precies? Hoe werkt het en hoeveel kost het? En wat zijn de voor- en nadelen? Het antwoord op al jouw vragen kom je te weten in dit artikel!

Ga snel naar:
Werking bio-zwembad
Voordelen en nadelen
Onderhoud bio-zwembad
Prijs bio-zwembad
Biologisch zwembad of alternatief?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een bio-zwembad?

Een biozwembad is een zwembad met biologisch gezuiverd water, zonder chemicaliën of chloor. Je zwemt dus in gezond, drinkbaar en zacht water. Een bio-zwembad lijkt qua ontwerp erg op een traditioneel zwembad. Het verschil zit ‘m in de manier waarop het water gefilterd wordt. Vaak wordt er ook naar verwezen met de termen biologisch zwembad, natuurzwembad of natuurlijk zwembad.

Interesse in een biozwembad? Een ervaren zwembadbouwer geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden. Ontvang vrijblijvend voorstellen van meerdere zwembadbouwers actief in jouw buurt via onze offerteservice.

natuur zwembad

 

Werking bio-zwembad

Een bio-zwembad bevat een biologisch filtersysteem dat uit verschillende componenten bestaat (boogzeefskimmer, ondergrondse biofilter, fosfaatfilter…). Die zorgen samen voor 2 watercirculaties. In een eerste fase haalt de boogzeefskimmer drijvende deeltjes uit het zwembadwater. In een tweede fase worden de verontreinigde deeltjes afgebroken via waterhydrolyse en wordt alle fosfor uit het water gehaald. Zo voorkom je algenvorming en vermijd je dat de zwembadbodem en -randen glibberig worden.

 

Voor- en nadelen biologisch zwembad

Een bio-zwembad biedt heel wat voordelen tegenover een traditioneel zwembad dat wel chloor en chemicaliën gebruikt om het water proper te houden. De nadelen van een biologisch zwembad zijn daarentegen heel beperkt. Een overzicht:

  • Gezonder: door de afwezigheid van chloor en andere giftige chemicaliën is een natuurlijk zwembad gezonder om in te zwemmen.
  • Ecologisch: je moet geen schadelijke chemische stoffen meer gebruiken om de waterkwaliteit op peil te houden, wat een positieve impact heeft op het milieu.
  • Onderhoudsarm: een biologisch zwembad vereist veel minder onderhoud dan een traditioneel zwembad.
  • Geen onaangename chloorgeur: in een biobad zwem je in geurloos water. Bovendien heb je ook geen last meer van prikkende ogen.
  • Geen allergische reacties: chloor veroorzaakt vaak allergische reacties op de huid en de luchtwegen. Met een natuurzwembad is dit probleem van de baan.
  • Enkel in de zomer: een bio-zwembad kan enkel in de zomer verwarmd worden.

 

Onderhoud bio-zwembad

In tegenstelling tot een traditioneel zwembad is een biologisch zwembad erg onderhoudsarm. Zo volstaat het om regelmatig de waterhardheid te controleren en de wanden en de bodem van je zwembad te reinigen met bv. een zwembadrobot. Daarnaast heeft ook de technische installatie af en toe een onderhoud nodig.

TIP: om zeker te zijn dat je zwembad goed onderhouden wordt, kan je een onderhoudscontract afsluiten met een zwembadbouwer. Zo geniet jij een hele zomer lang zorgeloos van jouw natuurzwembad. Neem vrijblijvend contact op met vakmannen actief in jouw regio.

biozwembad

 

Prijs bio-zwembad

Een biologisch zwembad kost ongeveer evenveel als een traditioneel zwembad. De prijs hangt voornamelijk af van de afmetingen van het zwembad, het design, de voorbereidende werken, de afwerkingsgraad, extra opties zoals aquajets, … Gemiddeld mag je rekenen op een startprijs vanaf € 45.000 à 60.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

TIP: wil je graag een exacte kostprijs ontvangen op maat van jouw project? Een professionele zwembadbouwer luistert naar jouw wensen, geeft je advies over de diverse mogelijkheden en bezorgt je een gepersonaliseerd prijsvoorstel. Kom in contact met zwembadbouwers actief in jouw buurt.

 

Biologisch zwembad of alternatief?

Klinkt een biozwembad veelbelovend, maar wil je graag eerst al je opties verkennen? Hieronder vind je een vergelijking met de meest courante zwembaden:

 

Biozwembad vs zwemvijver

Zowel een bio-zwembad als een zwemvijver maken geen gebruik van chloor en chemicaliën om het water te zuiveren. Waar een biobad werkt met een biologisch filtersysteem, staat de natuur in voor het onderhoud van een zwemvijver: waterplanten en natuurlijke filtersystemen (zoals lavastenen) nemen de waterzuivering voor hun rekening. Daarnaast trekt een zwemvijver ook diertjes aan als kikkers, insecten, … Als dit voor jou een probleem vormt, kies je dus beter voor een biozwembad.

Een zwemvijver biedt daarentegen heel wat vormgevingsmogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een zwemvijver met het uitzicht van een zwembad, maar je kan ook kiezen voor de organische look van een natuurlijk ogende vijver. Het grootste nadeel van een zwemvijver is dat het maar tot 24 à 25 graden mag verwarmd worden. Een hogere temperatuur verstoort immers het biologische evenwicht.

 

Biozwembad vs traditioneel zwembad

Het grote verschil tussen een biobad en een traditioneel zwembad is de manier waarop het water gezuiverd wordt. In een traditioneel zwembad gebeurt dit met chloor, terwijl het water in een biologisch zwembad op een ecologische manier gefilterd wordt via hydrolyse. Er komen dus geen chemische stoffen aan te pas.

Wist je trouwens dat je een traditioneel zwembad makkelijk kan laten ombouwen tot biozwembad? Je kan hierover meer informatie inwinnen bij jouw zwembadbouwer. Hij vertelt je graag over alle mogelijkheden.

 

Biozwembad vs hybride zwembad

Een hybride zwembad is een combinatie van een zwemvijver en een biologisch zwembad. Het bestaat uit 2 zones: een moerasgedeelte met een natuurlijk filtermechanisme (o.a. een zuiverende bodembedekking en inheemse waterplanten) en een zwemgedeelte met een mechanische, ecologische filter. In de zomer kan je beide zones van elkaar scheiden. In de winter kan je de ecologische filter uitschakelen en vormen het zwembad en het moerasgedeelte 1 geheel.

 

CONCLUSIE: natuurzwembad of ander zwembad?

Gaat jouw voorkeur uit naar een chloorvrij, ecologisch en onderhoudsarm zwembad? Dan heb je de keuze uit een natuurzwembad, een zwemvijver en een hybride zwembad. Van die 3 opties is een natuurzwembad de beste keuze als je het niet hebt voor kleine diertjes en glibberige randen. Ook jouw persoonlijke wensen, budget en voorkeuren op vlak van vormgeving bepalen welk type zwembad voor jou geschikt is. Wil je bv. graag een zwembad met een natuurlijke, organische vorm? Dan zal een zwemvijver het dichtst aanleunen bij jouw vereisten.

Zelf een zwembad aanleggen in de tuin? Een professionele zwembadbouwer adviseert je over de beste oplossing op maat van jouw project. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 professionals actief in jouw buurt via onderstaande offerteservice:

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen