Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Polypropyleen zwembaden

Een zwembad biedt tijdens de warme en droge zomers de nodige verkoeling. Ben je op zoek naar een kwalitatief, duurzaam en onderhoudsvriendelijk zwembad? Dan zijn polypropyleen zwembaden ideaal. Wat zijn de mogelijkheden? Hoeveel kost het je? Hoe leg je zo’n zwembad aan? En zijn er nog eventuele alternatieven? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen PP zwembaden
PP zwembaden: mogelijkheden
Polypropyleen zwembaden prijs
Polypropyleen zwembad aanleggen
Mogelijke alternatieven
Ontvang meerdere offertes

 

 

Wat zijn polypropyleen zwembaden?

Polypropyleen (PP) is een plastic dat al jaren een populair materiaal is in de chemische industrie. Tegenwoordig zit PP verwerkt in meubels, mondkapjes, auto-onderdelen én in zwembaden. Een PP zwembad bestaat uit polypropyleen platen die vakmensen aan elkaar lassen met spiegelglas. Omdat je op die manier geen lasnaad meer ziet, ziet je zwembad er mooier uit.

Wil jij graag een polypropyleen zwembad kopen? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij zwembadspecialisten in je buurt. Start je aanvraag hier!

polypropyleen zwembad

 

Voor- en nadelen van PP zwembaden

Elk type zwembad heeft een paar plus- en minpunten. Dat geldt ook voor polypropyleen zwembaden. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, sommen we hieronder een paar voor- en nadelen op:

 • Kwalitatief: polypropyleen of PP is een zeer hoogwaardig type kunststof. Het is een sterk materiaal, waardoor een PP zwembad altijd van hoge kwaliteit is. Zeker tegenover alternatieven als polyester zijn zwembaden uit polypropyleen uitschieters op gebied van kwaliteit.
 • Keuzemogelijkheden: omdat vakmensen PP platen aan elkaar lassen, kan je een op maat gemaakt zwembad laten aanleggen. Dat is een voordeel ten opzichte van andere monoblock zwembaden. Verder zijn er ook qua kleur en afwerking veel mogelijkheden.
 • Duurzaam: polypropyleen is een duurzame kunststof. Een PP zwembad is daarom nagenoeg onverwoestbaar en heeft een levensduur van zo’n 25 jaar of langer. Eens je zwembad toch aan vervanging toe is, kan je het oude volledig recyclen.
 • Weinig onderhoud: door het gladde en niet-poreuze oppervlak van polypropyleen vergen dit soort zwembaden weinig onderhoud. Deze kunststof is namelijk vuilafstotend en krasvrij. 
 • UV-bestendig: polypropyleen is UV-bestendig. Dat wil zeggen dat je zwembad zelfs na jaren in de zon niet zal verkleuren en je er dus minder onderhoud aan zal hebben.

 

 • Vervorming: polypropyleen is wel gevoelig voor temperatuursveranderingen. Dat zorgt ervoor dat je zwembad kan krimpen en uitzetten, met vervormingen als gevolg.
 • Prijs: in vergelijking met andere typen zijn polypropyleen zwembaden wat duurder. Toch is zo’n zwembad het overwegen waard, want tegenover dat hoge prijskaartje staan kwaliteit, een lange levensduur en weinig onderhoudskosten.

 

PP zwembaden: welke mogelijkheden?

Een PP zwembad is meestal geplaatst als een monoblock inbouw type. Toch zijn er heel wat mogelijkheden om uit te kiezen. Op die manier kan jij je zwembad helemaal naar eigen wens vormgeven. We zetten een aantal opties op een rijtje:

 

1. Vormgeving polypropyleen zwembaden

 • Vorm: monoblock zwembaden kan je verkrijgen in verschillende vormen. De meeste mensen kiezen voor een langwerpig rechthoekig zwembad, maar je kan ook kiezen voor een afgerond zwembad, een achthoekige variant, een niervormig bad, …
 • Afmetingen: het voordeel van een polypropyleen zwembad is dat je de afmetingen volledig zelf kan bepalen. Wil je bv. baantjes zwemmen? Dan ga je voor een lang zwembad. Het is dus verstandig om jezelf de vraag te stellen waarvoor je je zwembad wil gebruiken en welke afmetingen je nodig hebt.
 • Bodem: ook qua bodemafwerking is er veel mogelijk. Je kan kiezen voor een standaard vlakke bodem, maar ook voor een diep zwembad of een aflopende bodem. Dat is handig als je bv. een fanatieke sporter bent en je je zwembad dus graag op die manier wil gebruiken.
 • Kleur: veel fabrikanten hebben een uitgebreid aanbod aan liners. Je kan kiezen voor het traditionele turqoiseblauw, maar ook voor minder voor de hand liggende kleuren als wit, groen, zwart, … Sommige liners hebben zelfs een mozaïekstructuur of marmerlook.
 • Type zwembad: hoe wil je dat je zwembad eruit ziet? Bij een overloopzwembad staat de waterrand op gelijke hoogte met de rand van het zwembad. Dat zorgt voor een spiegelstrak wateroppervlak. Maar ook een infinity pool of een onderloopzwembad zijn mogelijke opties.

 

2. Afwerking polypropyleen zwembaden

 • Trappen: trappen zijn cruciaal om de veiligheid van je zwembad te garanderen. Je kan kiezen voor een hoektrap, een rechte trap of een variant over de volledige breedte van je zwembad. In sommige gevallen kan je zelfs kiezen voor een extra platform in je zwembad waar je op kan zitten.
 • Zwembadverwarming: om het hele jaar door van je zwembad te genieten, is zwembadverwarming een echte must. Je kan kiezen voor een warmtepomp of een zonneboilersysteem. Welk systeem je het beste kiest, hangt af van het type zwembad en de vereiste afmetingen.
 • Verlichting: aangepaste verlichting geeft je zwembad een unieke en afgewerkte look. Bovendien is het ook veilig. Je kan langs de rand van je zwembad verlichting plaatsen, maar je kan ook de treden van je trap verlichten.
 • Zwembadafdekking: kwalitatieve zwembadafdekking zorgt er niet alleen voor dat externe vervuiling moeilijker een weg naar het water vindt, het houdt ook de temperatuur van je water stabiel. Bovendien biedt het ook de nodige valbeveiliging voor ingebouwde zwembaden.
 • Afwerking: een zwembad kan een enorm luxueuze look hebben, als het eenmaal volledig is afgewerkt. Denk dus ook na over de tegels van de zwembadrand, een extra terras of zelfs een poolhouse. Op die manier maak je het plaatje af.

 

Polypropyleen zwembad prijs

De prijs van een polypropyleen zwembad hangt af van de grootte, de vorm, de afwerking, … Er zijn dus heel wat factoren om in het achterhoofd te houden. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs vanaf € 35.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Voor deze prijs kan je een PP zwembad kopen van 40 m², met lamellendek, pompen en filter.

LET OP: dit is alleen een richtprijs. Ben je op zoek naar een specifieke prijs voor polypropyleen zwembaden? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende zwembadbouwers in je buurt!

 

PP zwembad

 

Hoe polypropyleen zwembad aanleggen?

Een PP zwembad aanleggen, doe je beter niet zelf. Zo’n project vergt de nodige expertise, ervaring en gespecialiseerde machines en gereedschap. Een zwembadspecialist gaat meestal als volgt te werk:

 

 1. Voorbereidende werken

  Voor een professional aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst na te denken over waar je je PP zwembad wil plaatsen. Hoe is je tuin bijvoorbeeld georiënteerd? Is die lichtjes hellend? Pas wanneer duidelijk is wat de meest geschikte locatie is voor het zwembad, kan een expert beginnen met de graafwerken.

 2. Graaf-, grond- en betonwerken

  De exacte plaats waar het zwembad moet komen, graaft een plaatser nauwkeurig uit. Vervolgens werkt die de uitgegraven locatie af met beton. Is de ondergrond nog te vochtig? Dan plaatst de professional eerst een drainage.

 3. Polypropyleen zwembad plaatsen

  De volgende stap is om het PP zwembad in de gekozen ruimte te plaatsen en deze af te werken met stabilisé. Dat zorgt voor een stevige verankering. Omdat een polypropyleen zwembad een monoblock is, zijn er in veel gevallen kranen nodig voor een snelle plaatsing.

 4. Zwembad afwerken

  Als het zwembad correct geplaatst is, kunnen vakmensen alle technische onderdelen aansluiten. Verder hangt de afwerking af van je persoonlijke wensen. Wil je graag boordstenen of een extra terras? Pas wanneer de omkadering klaar is en de kuip gepoetst is, kan je het zwembad geleidelijk vullen met water.

Wil je graag een polypropyleen zwembad laten plaatsen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende vakmensen in je buurt via onze offerteservice.

 

Mogelijke alternatieven

Een polypropyleen zwembad is niet altijd voordelig. Denk dus ook goed na over de mogelijke alternatieven en wanneer je hier beter voor kiest. Zo zijn zwembaden uit vinylester of polyester waardige alternatieven. We geven hieronder wat meer uitleg:

 

1. Vinylester of polypropyleen zwembad?

Met vinylester is veel mogelijk, waardoor het prijskaartje hoog oploopt. Daartegenover staat wel het voordeel dat je je zwembad volledig kan personaliseren. Let op: qua afmetingen ben je wel gebonden aan de standaard formaten die fabrikanten aanbieden. Hoewel vinylester niet resistent is tegen osmose zal je zwembad wel minder snel verkleuren dan bij polyester. Vinylester is dus een waardig alternatief voor PP.

 

2. Polypropyleen of polyester zwembad?

Polyester is een vaak gebruikt materiaal bij de constructie van monoblock zwembaden. Ook deze kunststof is gebonden aan vaste formaten, maar dat zorgt dan weer voor een lager en toegankelijker prijskaartje. Polyester kent wel als nadeel dat het in tegenstelling tot polypropyleen erg gevoelig is aan osmose, waardoor je zwembad na verloop van tijd kan verkleuren.

 

Laat je monoblock zwembad plaatsen door een professional!

Een zwembad installeren, vergt heel wat vakkennis en ervaring. Daarom schakel je voor het plaatsen van je monoblock zwembad idealiter een expert in. Hoe vind je de meest geschikte professional voor jouw project? Vraag verschillende offertes aan! Op die manier kan jij alle kostenposten met elkaar vergelijken een een weloverwogen keuze maken.

Wil je graag je zwembad door een professional laten plaatsen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vakmensen in je buurt via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen