Zwembad aanleggen: prijs & werkwijze
Een zwembad aanleggen is geen sinecure. Er komt behoorlijk wat expertise bij kijken en ook qua planningsvermogen wordt er nogal wat geëist van de zwembadbouwer. Het is dus geen klus waar je even zomaar aan begint.
Benieuwd naar de prijs van een zwembad op maar? Vraag hier gratis prijzen aan.
Stappenplan voor het aanleggen van een zwembad
Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe het aanleggen van een zwembad precies verloopt. Het is altijd belangrijk om beroep te doen op een professionele aannemer. Zo ben je er zeker van dat alles correct uitgevoerd wordt. Zelf aanleggen is mogelijk, maar wordt niet aangeraden. Hieronder vind je de verschillende stappen in het hele proces, van het zwembadontwerp tot de plaatsing. Voor je langs gaat bij een bedrijf, kan het ook interessant zijn om al wat voorbeelden te bekijken van bestaande realisaties om inspiratie op te doen.
Stap 1: bepalen welk zwembad je wil
Kies je voor een houten zwembad? Een polyester zwembad? Of misschien wel een zwemvijver? De zwembadbouwer zal beginnen met het inventariseren van je wensen. Hierbij komen volgende vragen aan bod:
- Naar wat voor type zwembad gaat je voorkeur uit? (polyester, bouwkundig bad, etc.)
- Hoe wil je het zwembad voornamelijk gaan gebruiken (als spa, fitness, baantjes trekken, etc)
- Wat is het beschikbare budget?
- Zijn er wensen met betrekking tot de stijl of afwerking van het zwembad?
- Op wat voor manier wil je het water gaan verwarmen?
- Wil je gebruik maken van een rolluik voor het afdekken van het zwembad?
- Locatie van het zwembad
Stap 2: het ontwerp
Na de inventarisatie zal er altijd eerst een ontwerp worden gemaakt. Het ontwerp kun je zien als een voorstel waarin rekening is gehouden met je persoonlijke wensen en het beschikbare budget. Meestal wordt er een ontwerptekening gemaakt zodat je een goed beeld krijgt van het zwembad en hoe de tuin er na aanleg uit zal zien. Indien je akkoord gaat met het ontwerp ontvang je een definitieve offerte zodat je precies weet wat het gaat kosten.
Stap 3: organisatie en planning
Het aanleggen van een zwembad is beslist geen sinecure. De werken die verricht moeten worden vergen behoorlijk wat expertise en het is belangrijk dat alle werkzaamheden goed gecoördineerd worden. Dat is zeker bij een bouwkundig zwembad belangrijk omdat hier experts uit verschillende vakgebieden moeten samenwerken. Zo zijn er specialisten nodig voor: de graafwerken, het gieten van het beton, het opmetselen en afwerken van de muren en het leggen van alle leidingen. De aanleg van een zwembad begint dus bij een strakke organisatie en een heldere planning.
Stap 4: zwembad aanleggen
Nadat alle werken gepland zijn kan men van start gaan met de aanleg van het zwembad. Bij een bouwkundig zwembad gaat dit over het algemeen in de volgende stappen:
1. Uitgraven van de grond met machines.
2. Storten van het beton voor de zwembadvloer.
3. Opmetselen van de muren van het zwembad.
4. Aanbrengen van folie op de wanden (of een ander soort bekleding).
5. Plaatsen van de filterinstallatie.
6. Afwerken van de randen van het zwembad met tegels.
7. Overige werkzaamheden m.b.t. de afwerking en de technische installatie.
Besteed voldoende aandacht aan de juiste locatie
Het bepalen van de locatie voor een zwembad is erg belangrijk. Zo kan het bijvoorbeeld een nadeel zijn wanneer het zwembad zich direct onder bladhoudende bomen bevindt. Niet alleen heb je daar vaak veel schaduw van maar ook vallend blad kan voor vervuiling van het water zorgen. Enige beschutting tegen de wind is daarentegen wel fijn en bij aanleg zul je vanzelfsprekend ook rekening moeten houden met de nodige privacy. Ook moet er ruimte zijn voor de technische installatie (verwarming, filterpomp). Voordat er gegraven kan worden zal men moeten onderzoeken of er geen leidingen of kabels in de grond liggen. Afvoerleidingen en leidingen voor gas en elektra kunnen voor de nodige problemen zorgen. Het kan dan ook geen kwaad om van tevoren bij je gemeente de informeren waar deze leidingen precies liggen.
Kan je zelf een zwembad aanleggen?
Indien je zelf handig bent en beschikt over de nodige bouwvaardigheden, dan kun je de aanleg van een zwembad vanzelfsprekend ook zelf uitvoeren. Het is ook mogelijk om bepaalde werkzaamheden uit te besteden, zoals de graafwerken en de rest van de werken zelf uit te voeren. Het plaatsen van de folie is een specialistisch werkje en sommigen kiezen er dan ook voor om deze klus over te laten aan de specialist. Door zelf werkzaamheden uit te voeren kun je flink wat geld besparen maar je dient dit dan altijd in goed overleg te doen zodat alle werken op tijd kunnen aanvangen en dat er niet langs elkaar heen wordt gewerkt.
Tip: om de correcte uitvoering van de werken te garanderen, is het aan te raden om beroep te doen op een professionele zwembadbouwer. Zo ben je zeker van de kwaliteit van het werk. Vraag prijzen op bij verschillende aannemers en vergelijk ze. Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan.
Zwembad aanleggen prijs
Aangezien een zwembad aanleggen altijd maatwerk vereist, is het lastig om een indicatie te geven van de prijs van een zwembad. Indien het om een bouwkundig zwembad gaat van respectabele grootte dan moet je rekening houden met een kostprijs van 25.000 tot 30.000 euro. De kosten voor het aanleggen van een zwembad hangen samen met: het type zwembad, de grondwerken die verricht moeten worden, de wijze van verwarmen, het soort afwerking en de technische installatie.
Vergunning nodig
In veel gevallen ben je voor het aanleggen van een zwembad vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning. Voor niet overdekte constructies in de zijtuin en achtertuin (tot maximaal 80 vierkante meter) bestaat een vrijstelling. Denk hierbij aan zwembaden, siervijvers en terrassen. Stel dat je bijvoorbeeld reeds een terras en een vijver hebt met een gezamenlijke oppervlakte van 40 vierkante meter, dan mag het zwembad maximaal 40m² bedragen (80 – 40m²). Bij een groter formaat zwembad zul je dus wel een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. De bouw van het zwembad mag niet in strijd zijn met plaatselijke voorschriften of lokale plannen.