Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Overloopzwembad: voordelen & prijzen

Altijd al gedroomd van een zwembad zonder vuiltjes in het water? Dan is een overloopzwembad, ook wel spiegelzwembad genoemd, wat jij nodig hebt! Bovendien heeft dit zwembadtype een luxueuze uitstraling. In dit artikel kom je meer te weten over de werking, voor- en nadelen en prijzen van een overloopzwembad.

Een overloopzwembad laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

overloopzwembad Wat is een overloopzwembad?

Een overloopzwembad is een ingebouwd binnen- of buitenzwembad waarbij het waterniveau even hoog staat als de rand van het zwembad.

Daardoor ontstaat een prachtig visueel spiegeleffect: het overloopbad is in harmonie met de omgeving. Esthetisch gezien kent dit zwembadtype dan ook geen gelijke.

Het overtollige water vloeit voortdurend weg via een subtiele overloopgoot aan de randen. Het water komt dan terecht in een buffertank, waar het gereinigd wordt. Op die manier zal vuil in het water (denk aan blaadjes of vliegen) vrijwel onmiddellijk afgevoerd worden.

 

Wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan overloopzwembaden, al zijn er ook enkele nadelen te bedenken. We zetten deze op een rijtje:

 

+ Het water circuleert sneller en beter dan bij een klassiek inbouw zwembad. Zo kan er nauwelijks of geen vuil op de bodem of wanden terechtkomen. Ook de warmteregulatie verloopt beter. 

+ Chemicaliën (producten die het water zuiveren of de zuurtegraad regelen) worden daardoor eveneens beter verdeeld. 

+ Zwemmen in een overloopzwembad is een fijne ervaring. In tegenstelling tot een klassiek zwembad, heb je hier geen last van water dat tegen de randen aanklotst. Het water beweegt weinig of niet, zodat je minder weerstand ervaart tijdens het zwemmen. Bovendien kan je genieten van een aangenamer uitzicht. 

+ Een overloopzwembad heeft een erg moderne en schitterende uitstraling. Dit zwembad tilt je woning ongetwijfeld naar een hoger niveau. Indien één rand overloopt in de natuur (bijvoorbeeld op een heuvel), oogt alles nog spectaculairder. 

+ Overloopzwembaden zijn erg duurzaam en relatief gemakkelijk in onderhoud. Een standaard zwembad op basis van skimmers (afzuigpunten) vereist meer onderhoud. 

+ Je kan een overloopzwembad laten installeren in zowat elke vorm en maat. 

 

– De boord van het zwembad moet volledig waterpas komen te liggen en er moet afvoer voorzien worden rondom het hele zwembad. Dat is zeer arbeidsintensief en vergt extra materiaalkosten.

 Het afwateringssysteem is duur en er moeten heel wat technische regelingen gebeuren. Een overloopzwembad is daarom een dure bedoening.

 

overloopzwembad

 

Overloopzwembad: prijs

Door zijn exclusief karakter heeft een overloopzwembad een duur prijskaartje. De totaalprijs hangt van heel wat factoren af, zoals de afmeting en het gekozen afwerkingsmateriaal voor de binnenbekleding. Ook het aantal werkuren speelt een grote rol: een overloopzwembad aanleggen is een complexe klus die veel tijd in beslag neemt.

Een overloopzwembad heeft een meerprijs van 20 000 à 30 000 euro ten opzichte van een inbouw zwembad. Dat wil zeggen dat je globaal genomen moet rekenen op een totaal van 60 000 à 70 000 euro voor een overloopzwembad van ongeveer 10 meter lang. Afhankelijk van jouw specifieke wensen, kan dit bedrag zelfs nog oplopen tot 80 000 – 90 000 euro.

 

Extra accessoires

Daarnaast zijn er nog een heleboel extra ‘snufjes’ die de kostprijs stevig kunnen doen oplopen, zoals een zwembadafdekking. Ook is het in ons klimaat bijvoorbeeld aan te raden om voor zwembadverwarming te kiezen. Je kan opteren voor een warmtepomp of warmtewisselaar, of een combinatie van beide. Lees hier meer over de verschillende soorten zwembadverwarming.

Een zwembadafdekking zal er voor zorgen dat het water minder snel afkoelt en je dus energiekosten kan uitsparen. Wil je nog sfeerverlichting in het zwembad of een mooie inlooptrap? Ook deze zaken sturen de prijs de hoogte in.

 

Een overloopzwembad zelf bouwen is niet mogelijk; dit vereist heel wat ervaring en expertise. Daarom doe je best beroep op een gespecialiseerde zwembadbouwer. Samen met hem kun je bespreken welke afmeting en afwerking het best past bij jouw situatie. Via onze offerteservice kan je gratis offertes aanvragen bij verschillende installateurs. Klik hier voor meer informatie.

 

overloopzwembad

 

Mogelijke afwerkingsmaterialen overloopzwembad

Beton is het basismateriaal van heel wat overloopzwembaden. Beton is namelijk erg stevig en hard, zodat de constructie sterk genoeg is om het gewicht van het water op te kunnen vangen. Bovendien kan je met beton een vorm naar wens gieten.

Als je van een betonnen look houdt, kan je ervoor opteren het beton niet meer af te werken met een ander materiaal. Wil je wel graag een speciale afwerking, dan kan je opteren voor polyester, tegels, inox, liner (een zwembadfolie uit PVC) of mozaïek. Bij overloopzwembaden zijn vooral (blauwe) mozaïektegeltjes erg in trek. Ze versterken het luxueuze en sfeervol gevoel. Polyester is dan weer erg duurzaam en nagenoeg onderhoudsvrij. Polyester bekleding kan tot 30 jaar meegaan, terwijl een liner na 10-15 jaar vervangen moet worden.

 

overloopzwembad

 

Werking van een buffertank

Overloopzwembaden hebben dus een uiterst doeltreffend reinigingssysteem. Er wordt gebruik gemaakt van een open-circuit systeem. Het water in de buffertank wordt steevast opnieuw gefilterd en behandeld. Het gereinigde water wordt dan via de bodem van het zwembad aangezogen en ingespoten om zo naar boven te vloeien; dit principe noemen we verticale doorstroming. De continue watercirculatie garandeert een proper zwembad. Geen zorgen om bevuilde randen!

De inhoud van de buffertank is aangepast aan de inhoud van het zwembad. Daardoor kan het water over de gehele lengte van het zwembad afvloeien. De buffertank kan bovendien niveauverschillen probleemloos opvangen. Wanneer iemand het overloopbad induikt, zal het water niet over de tegels stromen. De buffertank is eveneens een opslagtank indien het zwembad niet gebruikt wordt. Het water hoeft dan niet onnodig over te lopen.

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen