Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Intex filterpomp: soorten, prijzen & onderhoud

Een filterpomp vormt in elk zwembad een onmisbare schakel bij het op peil houden van de waterkwaliteit. De pomp zorgt voor de circulatie en de filter haalt alle vuildeeltjes uit het water. Je kunt kiezen uit twee filtersystemen: pompen met een los filterpatroon en zandfilterpompen. In dit artikel lees je meer over beide systemen en de aandachtspunten bij aanschaf van een intex filterpomp.

Online een intex filterpomp kopen? Neem een kijkje in de webshop.

 

 

① Intex pompen met filterpatroon

Dit type pomp werkt met losse filterpatronen en is vooral geschikt voor de wat kleinere intex zwembaden die niet al te veel filtercapaciteit vereisen. Deze zwembaden worden in de regel slechts korte tijd opgezet en worden na het seizoen weer netjes opgeborgen.

Intex pompen met een los filterpatroon (cartridge) zijn vrij goedkoop maar hebben wel het nadeel dat je de filter eens om de drie à vier weken moet vervangen. Deze filters zijn niet duur maar na een aantal jaar kunnen de kosten toch wel gaan oplopen. Maak je slechts voor korte periodes gebruik van de pomp, dan volstaat dit type prima en hoef je geen dure zandfilterpomp aan te schaffen.

② Intex zandfilterpomp

Zandfilterpompen zijn duurder dan standaard filterpompen met een los patroon maar ze filteren het water erg goed. Bovendien hoef je met dit systeem geen filterpatronen meer te vervangen. Je dient de pomp slechts eenmalig met zand te vullen. Dit zand heeft een fijne structuur waardoor het alle verontreinigingen in het water goed kan opvangen.

Eens in de zoveel tijd kun je de filter in de ‘backwash’ positie zetten waardoor het zand vanzelf schoon gespoeld wordt. Dit type pomp is vooral geschikt voor de wat grotere opbouw- en inbouw zwembaden. Het zand in de filter moet een keer om de drie jaar vervangen worden.

 

 

Waar op letten bij aanschaf van een intex filterpomp?

Bij aanschaf van een pomp kun je op de volgende zaken letten: de capaciteit van de pomp, de diameter van de aansluiting en de plaats waar de pomp komt te staan.

 

1. Capaciteit filterpomp berekenen

Bij de aanschaf van een pomp moet je erop letten dat de capaciteit goed is afgestemd op de grootte van het zwembad. Het water kan immers pas goed gefilterd worden als er voldoende water door het apparaat stroomt. Je kunt de benodigde capaciteit eenvoudig berekenen door de inhoud van het zwembad (in liters) te vermenigvuldigen met 0.2 à 0.25.

Stel dat je bijvoorbeeld een zwembad hebt met een inhoud van 4000 liter, dan heb je een pomp nodig met een minimale capaciteit van 800 à 1000 liter per uur. De totale inhoud van het zwembad wordt hiermee in 4 uur tijd volledig door de filter rondgepompt. De capaciteit is verder afhankelijk van de accessoires die je op de filter wil aansluiten.

Capaciteit van de filterpomp mede afhankelijk van de accessoires

Wanneer je accessoires op de pomp wil gaan aansluiten, zoals een zoutwatersysteem of een chloordispenser, dan moet je er rekening mee houden dat je hiervoor soms extra capaciteit nodig hebt. Hoeveel dat precies is, hangt af van het type accessoire maar meestal staat dit wel vermeld (indien van toepassing) bij de productomschrijving. Twijfel je welke capaciteit pomp je moet nemen, dan kun je natuurlijk altijd advies inwinnen bij de winkel of webshop.

 

2. Diameter van de aansluiting

Op intex zwembaden zit doorgaans een slangaansluiting met een diameter van 32mm of 38mm. Je kunt dus het beste een pomp nemen waarvan de diameter overeenkomt met het zwembad. Klopt de diameter niet, dan hoeft dat nog geen probleem te zijn omdat je slangadapters kunt kopen waarmee je ook slangen met een andere grootte kan aansluiten.

 

3. Plaatsing van de pomp

Wanneer de pomp lager dan het waterniveau zal worden geplaatst dan kun je volstaan met een niet-zelfaanzuigende filterpomp. De filter hoeft immers het water niet zelf aan te zuigen; het zal door het verval vanzelf in de filter stromen. Wil je de intex pomp aansluiten boven het waterniveau? Dan zul je een extra krachtige pomp nodig hebben die het zwembadwater mechanisch kan aanzuigen. Standaard intex pompen zijn niet zelfaanzuigend en je dient ze dan ook op een hoogte van maximaal 70 cm te plaatsen.

 

intex filterpomp

 

Prijs van een intex filterpomp

Intex pompen met filterpatroon en een capaciteit van 1250 liter per uur zijn al te koop vanaf 25 euro. Zandfilterpompen met een capaciteit van 4000 liter per uur zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 145 euro. Het zand voor dit type filter is relatief goedkoop. Voor 5 tot 10 euro koop je al een zak van 25 kilo.

 

Wil je een intex filterpomp kopen? Ontdek het online aanbod in de webshop en haal de filterpomp gemakkelijk en snel in huis. Klik hier om naar de webshop te gaan. 

 

 

Welk onderhoud heeft een intex pomp nodig?

  • Filterpomp met patroonfilter

De filterpatronen in een intex filterpomp moet je normaal gesproken eens in de drie a vier weken vervangen. Het is aan te raden om ze ook één keer in de week schoon te spoelen met wat leidingwater. Hiermee spoel je de grove vervuiling uit het patroon waardoor de filter lang zijn werk kan blijven doen. Doe je dit niet, dan raken ze sneller verstopt en kan de filtercapaciteit afnemen. De filters kosten, afhankelijk van het type en de grootte, ongeveer 6 tot 10 euro per stuk.

 

  • Filterpomp met zandfilter

Een zandfilter dien je schoon te spoelen (backwash) wanneer de druk in de filter met 0.8 tot 1 bar is gestegen ten opzichte van de normale druk (wanneer het zand volledig schoon is). De druk in de meeste zandfilters mag niet hoger oplopen dan 3.5 bar. Meestal gebruikt men in dit soort filters kwartszand met een korrelgrootte van 0.4-0.8 mm.

Een zandfilter kun je schoonspoelen door de klep van de pomp in de ‘backwash’ positie te zetten. Het zwembadwater loopt dan in tegengestelde richting door de filter waarbij de vervuiling uit de filter wordt gespoeld. Meestal moet je na het reinigen de filter gedurende 30 seconden in de ‘rinse’ positie zetten. Het zand wordt dan weer goed verdeeld in de filter waarna het systeem weer klaar is voor gebruik.

 

intex zwembad met pomp

 

Ga naar de Intex webshop

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen