Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zoutwater zwembad

Of je nu een bouwkundig of een opzetzwembad hebt, je wil uiteraard zwemmen in proper, helder en veilig water. Daarvoor moet je o.a. je zwembadwater desinfecteren. Dat kan met chloor of zout. Wat is nu het verschil tussen een chloor en een zoutwater zwembad? Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? En kies je nu beter voor een zwembad met zout water of niet? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: zoutwater zwembad
OPTIE 2: zwembad met chloor
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

 

 

Wat is het verschil tussen een zout water of chloor zwembad?

Je zwembadwater ontsmetten is belangrijk om bacteriën, ziektekiemen en algen te doden. Deze behandeling zorgt er ook voor dat je water altijd kraakhelder en schoon blijft. Maar wat is nu het verschil tussen desinfecteren met zout of met chloor? Het verschil in een notendop:

  1. Zwembad met zout water: bij een zoutwater zwembad is zwembadzout het desinfecteermiddel. Je voegt het gewoon toe aan je zwembadwater en een zout water systeem zet het om in chloor. Kortom, ook een zwembad met zout water bevat dus chloor. Je crëert die chloor als het ware op een natuurlijke manier zonder chemicaliën. Lees meer over zoutwater zwembaden.
  2. Zwembad met chloor: bij een chloor zwembad ontsmet je het zwembadwater met chemische chloor. Je kan het manueel toevoegen in de vorm van tabletten of korrels, maar er bestaan ook automatische doseerinstallaties (met vloeibare chloor). Lees meer over zwembaden met chloor.

zoutwater zwembad

 

OPTIE 1: zoutwater zwembad

Bij een zout zwembad ontsmet je het zwembadwater op een volledig natuurlijke manier met zwembadzout. Maar hoe verloopt dat proces precies? De verschillende stappen op een rij:

  • STAP 1: je voegt het zwembadzout (natriumchloride) 1x per jaar rechtstreeks toe aan je zwembadwater.
  • STAP 2: het water stroomt eerst door de filter en dan door het zout water systeem. Dit toestel scheidt het natrium van de chloride door middel van lage spanning (zoutelektrolyse). Zo creëer je natuurlijke chloor om je water te desinfecteren.
  • STAP 3: als de chloride is uitgewerkt, bindt het zich weer met het natrium en krijg je opnieuw zout. Het hele proces begint daarna gewoon opnieuw. Het gaat dus om een gesloten systeem, waarbij je niet constant desinfectiemiddel aan je water moet toevoegen.

TIP: ben je benieuwd naar de ervaringen met een zout water zwembad? Of wil je verschillende manieren van desinfecteren vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij zwembadbouwers actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

Voor- en nadelen zoutwater zwembad (vs. chloor)

Naast een zwembad met zout water kan je ook kiezen voor een zwembad met chemische chloor. Wat zijn de voor- en nadelen van een zoutwater zwembad ten opzichte van een chloor zwembad? Een overzicht:

 

  • Geen rode ogen, jeukende huid, chloorgeur, …: met een zoutwater zwembad geniet je van zachter, gezonder water zonder chemicaliën. Daardoor heb je geen last van de klassieke ongemakken van een chloor zwembad (penetrante chloorgeur, huidirritaties, pijnlijke ogen, …).
  • Natuurlijke manier van desinfecteren: met zout water in je zwembad desinfecteer je je zwembadwater met natuurlijke chloor in plaats van chemische chloor. Dat is goed voor je gezondheid én het milieu.
  • Minder onderhoud: een zoutwater zwembad onderhoud is beperkter dan bij een klassiek chloor zwembad. Je voegt gewoon bij het begin van het zwembadseizoen zout aan je zwembadwater toe en klaar is kees. Let op: ook bij een zwembad met zout water systeem blijft het belangrijk om de chloorwaardes in de gaten te houden (met strips of met een toestel met ingebouwde sensor).
  • Minder jaarlijkse onderhoudskosten: je moet slechts 1 keer per jaar zwembadzout in je zwembad gieten. Bij een chloor zwembad moet je veel vaker chemische chloor toevoegen aan je zwembadwater. Door die lagere onderhoudskosten verdien je de aanschaf van het zout water systeem sneller terug.

 

  • Aanschaf van het zout water systeem: wil je genieten van de voordelen van een zout zwembad in de tuin of in je woning? Dan moet je wel een zoutelektrolyse toestel kopen. Verderop in dit artikel ontdek je meer over de prijzen voor zo’n zout water systeem.
  • Roestvorming op ijzeren of aluminium delen: zoutelektrolyse kan zorgen voor roestvorming op ijzeren of aluminium zwembadonderdelen. Wil je dergelijke schade vermijden? Kies dan voor roestvrije materialen als kunststof of inox.
  • Licht gezouten smaak van het zwembadwater: zorgt zoutelektrolyse voor zout water in je zwembad? Toch niet, je zwembadwater smaakt en ruikt zeker niet naar zeewater. Een zout water systeem heeft slechts 3 à 4 gram zout per liter water nodig om optimaal te werken. Kortom, je proeft een licht gezouten smaak, maar dat is verwaarloosbaar.

 

Prijs zoutwater zwembad

Hoeveel kost het om je zwembadwater te desinfecteren met zout? Er is natuurlijk de aankoopprijs voor het zoutelektrolyse toestel, maar die investering verdien je terug door de lagere onderhoudskosten van een zoutwater zwembad. Enkele richtprijzen op een rij:

  • Prijs zout water systeem (elektrolysetoestel): die prijs hangt af van het soort zwembad (bv. opzetzwembad van Intex met zoutwater of bouwkundig zwembad op maat), de afmetingen van je zwembad, … Gemiddeld mag je rekenen op 200 à 3.500 euro, incl. btw en excl. plaatsing.
  • Prijs zwembadzout: je moet maar 1 keer per jaar zout aan je zwembadwater toevoegen. Kies dus voor speciaal zwembadzout van hoge kwaliteit. Je mag rekenen op 15 à 20 euro voor 25 kg (incl. btw). Voor een gemiddeld buitenzwembad zal de jaarlijkse kost neerkomen op ongeveer 75 à 100 euro.

BELANGRIJK: heb je interesse in een zwembad met zout water systeem? Doe dan zeker een beroep op een ervaren zwembadbouwer. Die informeert je over alle mogelijkheden en helpt je bij het kiezen van een elektrolysetoestel op maat van jouw zwembad. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

 

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over de voor- en nadelen van een zwembad met zout water systeem? Een professionele zwembadbouwer actief in je buurt geeft je graag meer uitleg op maat. Hieronder zetten we alvast enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden op een rij:



    • Hoeveel zwembadzout heb ik nodig?

      De hoeveelheid zwembadzout hangt af van de grootte van je zwembad. Gaat het bv. om een Intex zoutwater zwembad of een groot ingebouwd zwembad op maat? Om een richtlijn te hebben kan je het aantal liter zwembadwater delen door 250. Bij een zwembad van 10 m³ heb je ongeveer 40 kg zout nodig (10.000 liter/250). Voor een groter zwembad van 30 m³ heb je ongeveer 120 kg zout nodig (30.000 liter/250).

      TIP: wil je zeker zijn van een optimale werking van je zoutwater zwembad? Schakel dan zeker een ervaren zwembadbouwer in. Vraag gratis voorstellen aan bij zwembadbouwers actief in jouw buurt.



    • Kan ik van mijn chloor zwembad een zoutwater zwembad maken?
      Zeker. Je moet wel eventuele ijzeren of aluminium onderdelen van je zwembad vervangen door onderdelen in kunststof of inox om roestvorming te voorkomen. Na de installatie van het zout water systeem in je zwembad en het toevoegen van zwembadzout ben je helemaal klaar om te genieten van je zout zwembad.


    • Wordt een zout water zwembad sneller groen?

      Nee, op voorwaarde dat je de correcte hoeveelheid zwembadzout toevoegt aan je zwembadwater. Is er te weinig zout in je zwembad? Dan bestaat inderdaad het risico dat je zoutwater zwembad groen wordt. Dat kan je eenvoudig vermijden door af en toe met teststrips het natuurlijke chloorgehalte in je zwembad te controleren. Er bestaan ook zoutelektrolyse toestellen met een ingebouwde chloorsensor. Die geven een waarschuwing bij eventuele afwijkende waarden.

      Ook de pH-waarde (zuurtegraad) van je zwembadwater meet je best wekelijks. Natuurlijke chloor verliest namelijk zijn werking als die waarde te hoog is. De ideale pH-waarde ligt tussen 7,2 en 7,6. Tip: een zoutelektrolyse toestel kan je ook uitbreiden met een sensor en doseerpomp voor de pH-sturing. Vraag zeker naar de verschillende mogelijkheden bij een professionele zwembadbouwer.



    • Kan ik zelf een zout water systeem in mijn zwembad installeren?
      Dat doe je beter niet. Wil je zeker zijn van een kwalitatief zout water systeem op maat van de grootte van je zwembad? Dan doe je best een beroep op een zwembadbouwer. Die kan je ook informeren over de verschillende opties van zoutelektrolyse toestellen. Wil je bv. ook een chloor- en pH-sensor? Wil je het zout water systeem vanop afstand kunnen bedienen? Bovendien zorgt een vakman voor een correcte installatie zodat je zeker bent van een optimale werking. Ontvang gratis advies en prijzen op maat voor zoutwater zwembaden bij zwembadbouwers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

zwembad zout water systeem

 

OPTIE 2: zwembad met chloor

Naast een zwembad met een zout water systeem kan je natuurlijk ook kiezen voor chemische chloor om je zwembadwater te desinfecteren. Je kan deze veelgebruikte chemicaliën aan je zwembadwater toevoegen op de volgende manieren:

  1. Met chloorgranulaat: deze korrels zijn vooral geschikt voor een snelle en directe desinfectie van het zwembadwater, bv. als de chloorwaarden veel te laag liggen. Je lost dit poeder gewoon op in een emmer met warm water en voegt het toe aan je zwembadwater.
  2. Met chloortabletten: deze tabletten geven de chloor geleidelijk af aan het water. Daardoor ontsmetten ze je zwembadwater op een meer continue manier dan chloorgranulaat. Gooi deze tabletten nooit zomaar in je zwembad, maar stop ze in een drijvende tablethouder of vlotter.
  3. Met vloeibare chloor: het is ook mogelijk om een automatisch doseerapparaat met vloeibare chloor te laten installeren. Je kiest best voor een toestel dat ook de chloorwaarde in je zwembadwater meet. Zo ben je zeker dat het systeem de juiste hoeveelheid vloeibare chloor toevoegt.

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden van een chloor zwembad? Of wil je verschillende manieren van desinfecteren vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij zwembadbouwers actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

Voor- en nadelen zwembad met chloor (vs. zoutwater)

Naast een zwembad met chemische chloor kan je ook kiezen voor een zwembad met zout water. Wat zijn de voor- en nadelen van een zwembad met chloor ten opzichte van een zoutwater zwembad? Een overzicht:

 

  • Geen aanschaf van een zout water systeem: een toestel voor zoutelektrolyse is niet goedkoop. Als je gebruik maakt van chemische chloor hoef je zo’n systeem niet te kopen.
  • Geen roestvorming op ijzeren of aluminium delen: zout water in een zwembad kan voor roestvorming zorgen op ijzeren of aluminium onderdelen. Dat is niet het geval bij chemische chloor.
  • Geen licht gezouten smaak van het zwembadwater: als je chemische chloor gebruikt, geniet je van 100% zoet water in je zwembad. Al is de zilte smaak van een zwembad met zout water verwaarloosbaar.

 

  • Meer risico op huidirritatie, rode ogen, sterke chloorgeur, …: door chemicaliën te gebruiken, is je zwembadwater niet zo zacht en gezond als bij een zoutwater zwembad. Zeker bij een te hoge chloorwaarde loop je het risico op een jeukende huid, pijn aan de ogen, een penetrante chloorgeur, …
  • Chemische manier van desinfecteren: ook een zoutwater zwembad gebruikt chloor, maar dan op een natuurlijke manier. Chemische chloor is minder gezond en milieuvriendelijk dan die natuurlijke chloor.
  • Meer onderhoud: chemische chloor vormt geen gesloten systeem zoals bij een zoutwater zwembad. Het gaat om een herhalingsproduct dat je regelmatig aan je zwembadwater moet toevoegen om algen, bacteriën, … geen kans te geven. Kortom, een zwembad met chemische chloor vergt meer onderhoud.
  • Meer jaarlijkse onderhoudskosten: regelmatig chloor bijvullen betekent ook hogere onderhoudskosten dan bij een zwembad met zout water systeem. Bij zo’n zout zwembad volstaat het namelijk om enkel bij het begin van het zwembadseizoen zwembadzout aan het water toe te voegen.

 

 

Prijs zwembad met chloor

Hoeveel je jaarlijks betaalt voor chemische chloor, hangt vooral af van de grootte van het zwembad, hoe intensief je je zwembad gebruikt, de weersomstandigheden, … Je mag rekenen op een jaarlijks kostenplaatje van gemiddeld 100 à 250 euro (incl. btw).

BELANGRIJK: twijfel je nog tussen een zwembad met zoutwater of met chemische chloor? Een zwembadbouwer informeert je over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze op jouw maat. Ontvang en vergelijk gratis offertes bij zwembadbouwers actief in je buurt.

 

 

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over de voor- en nadelen van een zwembad met chemische chloor? Een professionele zwembadbouwer actief in je buurt geeft je graag meer uitleg op maat. Hieronder zetten we alvast enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden op een rij:



  • Hoeveel chloor heb ik nodig in mijn zwembad?

    De ideale chloorwaarde voor je zwembadwater schommelt rond de 1 à 1,5 mg per liter water. Is die waarde te hoog? Dan krijg je last van een sterke chloorgeur, rode ogen, huidirritatie, … Is de chloorwaarde te laag? Dan kan je te maken krijgen met groen water, algen, bacteriën, …

    Ook de juiste pH-waarde is belangrijk voor een goede werking van de chloor. Die moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Je kan daarom werken met aparte doseerapparaten voor chloor en pH, maar ook met een chloor- en pH-regelaar in 1. Er bestaan ook doseerapparaten met een sensor die constant je chloor- en pH-waarden meten en bijsturen waar nodig.

    TIP: Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een zwembadbouwer actief in je buurt via de offerteservice.



  • Hoe vaak moet ik de chloorwaarde controleren?
    Dat hangt af van hoe vaak je je zwembad gebruikt. Neem je elke dag een verfrissende duik? Dan is het geen overbodige luxe om ook dagelijks de chloorwaarde te controleren. Zelfs als je je zwembad niet gebruikt, is het aangeraden om minstens 1 keer per week te testen. Zo merk je eventuele schommelingen in de waterkwaliteit tijdig op en spaar je grotere onderhoudskosten uit.


  • Wordt een zwembad met chloor minder snel groen dan met zout water?
    Neen. Alles hangt af van de juiste chloor en pH-waarde in het zwembadwater. Of het om natuurlijke chloor (zout water) of chemische chloor gaat, maakt daarbij niks uit. Ook een goede werking van de zwembadfilter en het manuele verwijderen van grover vuil zijn belangrijk om groen zwembadwater te vermijden.

 

zwembad zout water

 

CONCLUSIE: kies ik best een zwembad met chloor of zoutwater?

Kies je nu best voor een zout of chloor zwembad? Welke keuze het best is voor jouw zwembad, hangt onder meer af van:

  • Budget: een zout water systeem is niet goedkoop. Valt zo’n toestel voor zoutelektrolyse niet meer binnen je vooropgestelde budget? Dan kies je beter voor een zwembad met chemische chloor. Let op: je verdient de investeringskosten van zo’n apparaat wel geleidelijk terug door lagere jaarlijkse onderhoudskosten.
  • Persoonlijke wensen: wil je genieten van zachter en gezonder water voor je huid, haar, ogen, …? Dan is een zoutwater zwembad zeker de beste keuze. In tegenstelling tot wat de term doet vermoeden smaakt dat ‘zout water’ slechts in heel lichte mate zoutig.
  • Je zwembad zelf: heeft je zwembad een aluminium ladder of trap? Of nog andere onderdelen in dat metaal? Dan moet je die eerst vervangen als je je chloor zwembad wil vervangen door een zoutwater zwembad. Anders krijg je te kampen met roestvorming. Zie je die veranderingen aan je zwembad niet zitten? Dan kan je gewoon chemische chloor blijven gebruiken om je zwembadwater te desinfecteren.
  • Technische installatie: heb je al geïnvesteerd in een automatisch doseerapparaat voor chemische chloor en/of de pH-waarde? Dan loont het niet om dat toestel te vervangen door een zout water systeem. Voeg je echter manueel chloor toe aan je zwembadwater (met tabletten of granulaat)? Dan is zo’n zoutelektrolyse toestel zeker een rendabele investering.

TIP: vraag naar de mogelijkheden voor jouw zwembad bij een professionele zwembadbouwer. Deze informeert je graag over alle opties en kan je gepast adviseren over de meest geschikte desinfectietechniek voor jouw zwembad. Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat van jouw situatie

 

 

Andere desinfectietechnieken voor zwembadwater

Hoewel ze minder vaak gebruikt worden, bestaan er naast desinfectie met zout of chloor ook nog andere manieren om zwembadwater te desinfecteren. We zetten de belangrijkste kort op een rij:

  • Ionisatie: bij het desinfecteren van zwembadwater via ionisatie wordt gebruik gemaakt van elektrolyse via koper- en zilverionen. Het zwembadwater stroomt langs de elektroden in de ionisator waardoor de koper-en zilverionen positief geladen worden. Zo kunnen ze zich binden aan algen en andere vervuiling in het water waardoor deze gedood worden.
  • Hydrolyse: dit is een combinatie van 2 desinfectietechnieken: koperelektrolyse en ozon. Het is een natuurlijke manier van desinfecteren, zonder gebruik van zout of chloor. Omdat het ook een waterval of zwembadpomp kan aansturen, kan een hydrolyse apparaat zelfs je hele waterbehandeling overnemen.
  • UV-C lamp: desinfectie via een UV-C lamp gebeurt altijd ter aanvulling op gewone desinfectie met chloor of via een zoutelektrolyse. Waar chloor of zout het zwembadwater niet voor de volledige 100% kunnen desinfecteren (chloor desinfecteert het zwembadwater bvb. voor zo’n 99%), springt de UV-C lamp bij.

 

Vergelijken loont: laat je adviseren door meerdere zwembadbouwers

Wil je zeker zijn van de beste methode om jouw zwembad te desinfecteren? Vraag dan zeker advies op maat aan meerdere zwembadbouwers. Zo krijg je een goed zicht op de verschillende mogelijkheden om je zwembadwater te desinfecteren. Door verschillende voorstellen aan te vragen, kan je dan die opties tegen elkaar afwegen. Zo is het eenvoudiger om de beste keuze te maken op maat van jouw zwembad.

TIP: je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende zwembadbouwers actief in je buurt via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen